Varde ljus
Jag är som många andra och tycker att det är svårt att få till det när det gäller belysning i alla rum nu efter att julsakerna har förpassats tillbaka till sina lådor.
Att få till den där riktiga myskänslan i rummen vilket för mig innebär inte för mörkt utan ganska milt och behagligt sken från många olika ljuskällor är så svårt tycker jag och det är långt ifrån hur verkligheten ser ut här på Åkerdala. Det finns någon enstaka lampa i något fönster och en liten mysljusslinga som har placerats i ett hörn någonstans, men en bra bit från hur jag skulle vilja ha det. Inte på grund av att jag inte vill inreda med lampor och ljuskällor utan mer för att jag inte vet vad som passar in för att skapa den där stämningen samt att jag inte riktigt vet vad jag vill ha för sorts lampor och annat som ljusar upp tillvaron.
 
Nu har vi lite olika åsikter här hemma vad det gäller att ha tända lampor i de rum som vi inte befinner oss i. Min man tycker att det är onödigt att det är tänt, och då gäller det alla sorters lampor, i rummen som vi inte är i just då medan jag är precis tvärtom. Jag vill att det ska vara tänt och med det så tycker jag att det är mer ombonat och välkomnande. Visst kan jag köpa mannens argument ur både miljö- och kostnadssynpunkter och där vinner han. Men vad det gäller trivsel- och myshetsfaktorn ja då vinner jag med hästlängder.
 
1880's french crystal chandelier #bluedivagal bluedivadesigns.wordpress. Similar to the original .com
Gärna en sådan här goding som jag inte skulle tacka nej till...
Bild lånad från Pinterest.
 
Det finns i och för sig en lampa som jag vet att jag vill ha och det är en kristallkrona över matsalsbordet. Men jag vet också hur den ska se ut och då blev det genast mycket svårare att hitta den rätta till en bra peng som inte ruinerar mig för resten av livet, den ska ju bara ge lite ljus och trivsel till huset.
Jag har inte gett mig ut på någon jakt efter en sådan pjäs ännu utan har bara kikat lite på det utbud som har hängt i olika auktionsbutiker och loppisar då jag tänker att inredningen får komma efter det att själva rummet i sig har fått en uppfräschning, vilket kan dröja ett tag. Vi diskuterade häromdagen att vi både skulle dra om lite el, byta lite av den väggbeklädnad som är och sänka taket ca 10 cm som vi gjorde i köket när vi renoverade där. Takhöjden här på nedervåningen är dryga 2.80 m och det känns ganska lyxigt att ha så högt till tak. Det blir mycket luft som ska värmas upp och därmed också mycket luft som kan bli svalt så här under vintertiden. Vi får väl se vad som händer och sker lite längre fram i vårt renoveringsarbete. Det får gärna bli bra och då får det gärna ta tid!
 
Ta hand om dig!