Födelsedagstårta
Så här dagen efter den "stora" dagen så har vi ätit rester. Det är rätt så skönt att slippa ta tag i matlagningen i den här värmen och att äta rester gör det också lättare att äta när man blir hungrig. Vi, som så många andra, är inte "mathungriga" så där på beställning när det är varmt och här kan middagen bli lite närsom på kvällarna. Det är så skönt att vara i den här semesterlunken!
 
Då det bara var mannen och jag igår så bakade jag ingen stor och mastig födelsedagstårta. Men är det födelsedag så ska det givetvis vara en tårta, anpassad efter antal personer och råvaror. 
Det fick bli en mazarintårta med grädde, nektariner, jordgubbar och smultron, tog de få bär som fanns i trädgårdslandet, toppad med lite limecest och citronmeliss. Friskt, fräscht och gott och heller inte så där skrikande sött. Enkelt att baka är ju också ett plus då jag gärna inte står i köket i onödan och svettas. Att bara röra ihop smeten, i med den i en form, in i ugnen och enkel dekoration sedan är toppen om man kan åstadkomma, vilket jag nu gjorde.
Har du kalas på gång de närmaste varma dagarna så kan jag varmt rekomendera denna till kalaset. Varför inte ställa fram botten som den är utan dekorationer och istället göra en buffé av olika "toppingar" av grädde, bär, frukter och annat gott som du kan ha till tårtan. Då får ju varje gäst välja sina egna favoriter!
 
 
Mazarintårta 
ca 10-12 bitar
 
Botten
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 300 gr riven mandelmassa
  • 3 ägg
  • 4 msk vetemjöl
  • rivet skal av 1 lime
  • smör och ströbröd till formen
Rör smör och mandelmassa till en smidig smet.
Tillsätt ägg, vetemjöl och limeskal och blanda väl.
Häll smeten i en springform, 24 cm i diameter, som du smörat och bröat.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i 20-25 minuter.
Låt kakan svalna innan du tar ur den ur formen.
 
Dekoration
  • 2 dl vispad grädde
  • 3 nektariner
  • jordgubbar
  • smultron
  • limeskal
  • citronmeliss
Bred grädde på den avsvalnade tårtbotten och dekorera på valfritt sätt med frukt, bär och blad.
 
 
 
 
 
 
 
Vi avnjöt tårtan ganska sent igårkväll och tog ett glas, eller två, Cava till den. Det gifte sig väldigt bra och jag ska inte förespråka att dricka alkohol i för stora mängder, men att ta ett glas riktigt kall Cava eller en god Prosecco kan vara ett alternativ om man vill göra det lite festligare och inte heller vill dricka kaffe. Vi satt sedan kvar länge ute och njöt av den ljumma kvällen innan vi packade ihop för natten. 
 
 
Det är så härligt att sitta ute, han och jag, och bara prata om allt och ingenting. Igår blev det en hel del husprat då jag har planterat en del idéer i huvudet på honom hur jag vill göra lite både med fasad och staket. Båda dessa saker börjar falera en hel del och vi behöver tänka om och tänka nytt på en del plan. Jag är här lite "bakåtsträvare" och då i den positiva bemärkelsen. Vi får se om mina idéer går igenom framöver. Men han lät inte helt ovillig till mina tankar igår.
 
Ta hand om dig!