Mjuk kryddig rabarberkaka i värmen
Jag gillar sommaren och värmen som den bjuder på, men när det är uppåt 30 grader varmt i skuggan kan även jag tycka att det är en aningens för varmt för att sitta i solstolen eller göra några utomhussysslor. 

Lite sugen på att baka var jag allt idag men då termometern visade lika mycket inne som ute, alltså de härliga 30 graderna, så var inte tanken att göra något avancerat utan något enkelt som rörs ihop på 5-10 minuter och sedan klarar sig själv i ugnen ett tag. 
Med ett gäng fina rabarber i trädgårdslandet fick det bli en mjuk rabarberkaka. Den kryddas med både kardemumma och kanel och som en liten extra twist så tillsätts även lite muskotnöt. Den blir så där lite härligt mjukseg i kanterna och med en kula vaniljglass till så blir det så där lagom vardagsfestligt så här på sommaren.


 Mjuk kryddig rabarberkaka 
 Smet
  •  100 gr smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker 
Smält smöret i en kastrull. 
Rör samman strösocker och ägg i en bunke.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och det smälta smöret i smeten.
Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en springform, ca 24 cm i diameter, som du har lagt ett bakplåtspapper i botten på.
Gör iordning fyllningen.

Fyllning
  • 300 gr rabarber i bitar
  • 2 msk potatismjöl
  • knappt 1 tsk riven muskotnöt 
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma 
  • 2 msk råströsocker
Blanda samman rabarber, potatismjöl, muskotnöt,kanel och kardemumma i en bunke.
Häll blandningen över smeten och tryck till lite lätt.
Strö över råströsockret över kakan. 
Grädda den mitt i ugnen, 175°, i 30-35 minuter.




Vi har bevattningsförbud här, som på många andra platser i landet, så det blir att bära vattenkannor nu ikväll och ge växterna deras välförtjänta omgång vatten. Jag får se det som dagens träning och med tanke på vad en fylld vattenkanna väger så ger det lite styrketräning då jag får vältränade muskler på köpet. 

Ta hand om dig!