Välkommen ut i vuxenlivet du student!

För ett år sedan så tog min yngsta studenten. Det är en tid i mammalivet som är ganska omvälvande då det blir så definitivt att ens barn är vuxna och ska stå på egna ben. När älskade sonen tog studenten, som den första i min lilla barnaskara på två, så var det ett mammahjärta som svämmade över av stolthet för att han genomförde dessa år i skolbänken. Vemodet och det lite sorgsna fanns inte där då, mycket på grund av att jag visste ju att jag hade ett älskat barn till som ännu inte var vuxen än, utan det var bara glädje och stolthet som fanns. Självklart fanns den glädjen och stoltheten även när älskade dottern tog studenten, men det lite dystra fanns ändå där i bakgrunden där jag som mamma fick en annorlunda roll i mitt liv. 
Idag finns inga av dessa dystra känslor kvar. Idag är det bara ett mammahjärta som är fyllt av stolthet, glädje men framförallt kärlek till mina barn som har vuxit upp till två fantastiska människor som står på egna ben och vet att de har en mamma som de kan vända sig till när det stormar och oron gnager inuti dem. Jag är så tacksam över att just jag fick bli deras mamma!
 
Idag finns det många stolta och tacksamma föräldrar ute i vårt land, som nu de närmaste dagarna har fått se sitt barn ta studenten. Fått se den där härliga glädjen som de unga vuxna fullkomligt exploderar av och bara måste få ge utlopp för. Det här är deras tid, det är nu de ska njuta av det bästa av livet, det är nu de ska få ta del av den tid då de välkomnas in i vuxenlivet och allt det som det har att erbjuda! 
Bakom alla dessa unga vuxna studenter finns alla deras föräldrar och andra vuxna som ett skyddsnät, redo att fånga upp dem om de skulle råka falla. För det gör man så lätt och som ung vuxen kan man behöva någon som stöttar upp en, precis som de vuxna gjorde när man var liten och skulle ta de första stapplande stegen på egen hand. Man föll och grät, men det fanns alltid en trygg famn som lyfte upp och tröstade för att sedan ge stödet för att våga försöka ta stegen igen. 
 
Igår fick jag äran att förgylla en students liv lite genom en studenttårta. Det är så roligt att få vara en liten del av en students dag om det bara är så genom en liten tårtbit. Den här tårtan fick somriga smaker av jordgubbar och grädde samt vaniljkräm. Den täcktes med marsipan och dekorerades med sockerpasta. En enkel dekoration är allt som behövs på en sådan här tårta då det är själva studenten som står i fokus och inget annat en dag som denna!
 
 
Studenttårta 
15 bitar
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl maizena
  • ½ tsk bakpulver
  • 1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och mjölad springform, 18 cm i diameter.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30-35 minuter.
Stjälp upp den och låt svalna under bakduk.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Montering
  • tårtbotten, delad i tre delar
  • vaniljkräm
  • 1 l vispad grädde
  • 400 gr jordgubbar
  • ca 700 gr marsipan
  • 100 gr sockerpasta
  • valfria pastafärger
Fördela ca 4 dl av den vispade grädden på den första bottendelen.
Skiva jordgubbarna och lägg dem ovanpå grädden.
Täck med den andra bottendelen och tryck till lite försiktigt så jordgubbarna sjunker ner i grädden.
Bred ett ganska tjockt lager vaniljkräm på botten och täck med den sista delen.
Låt gärna tårtan stå kallt i några timmar innan du fortsätter att dekorera den.
Bred ett jämnt lager med resten av den vispade grädden över tårtan och kavla ut marsipanen, ca 2 mm tjock.
Täck tårtan med marsipanen och renskär kanterna.
Kavla ut svart marsipan och skär ut en skärm till mössan som du lägger på plats vid tårtan.
Kavla ut en lång remsa av svart marsipan och fäst den runt kanten.
Dekorera resten av mössan på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
Nu fortsätter vi att njuta av livet och att vi är här och nu!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: