Fössta tossdan i mass me massipantåta
Det var ju helt enkelt oundvikligt att inte göra det, äta marsipantårta menar jag. Tittar man i almanackan så är det mars månad och det är den första torsdagen i månaden och det är synonymt med detta tårtätande, Fössta tossdan i mass.
 
Själv lade jag inte ner någon större energi på bakandet och dekorerandet och "fuskade" lite genom att både lägga ihop, täcka och äta den på en och samma dag, vilket jag aldrig brukar göra annars. Men då det är en stor bit tårta kvar så blir det att mumsa på lite till imorgon också skulle jag tro och då har den hunnit med att gosa till sig lite och bli så där härligt smakrik och saftig som man vill att den ska vara.
En visdom rikare har jag även blivit idag då jag placerade tårtan på en vanlig tallrik innan jag klädde den med marsipanen och detta medförde att det var svårt att få det slätt nedtill och istället blev det lika rynkigt som en volang, men vad fasen, en liten bård på det och resten blundar vi för och tänker att det är tanken som räknas!
 
Idag testade jag en ny smakkombination som blev väldigt bra och den kommer nog att användas fler gånger. Blåbär, grädde, lemoncurd och mascarpone fick bli smaksättare och citron tillsammans med blåbär blev en fin kombination. Lemon curd och mascarpone blev en krämig len fyllning som säkerligen även passar till en riktigt chokladig botten av något slag. Det måste testas någon gång!
 
 
Marsipantårta 
ca 8 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl maizenamjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vaniljsocker, maizenamjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform, 18 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter.
 
Fyllning och dekoration
  • 1 dl lemon curd
  • 250 gr mascarpone
  • 5 dl vispgrädde
  • 2-3 dl blåbär
  • 500 gr marsipan i valfri färg
Montering
 
Dela botten i tre delar.
Vispa grädde fast och spritsa en ring på den första bottendelen.
Fyll ringen med blåbär och bred ett lager grädde ovanpå.
Täck med bottendel nummer två.
Rör samman lemin curd och mascarpone och fördela smeten på tårtan.
Täck med den sista tårtbotten.
Bred ett jämnt lager med grädde på och på sidan på tårtan.
Kavla ut marsipanen i lagom storlek och täck tårtan.
Dekorera på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
Nu är det bara att invänta att klockan ska bli åtta så att det blir dags för Antikrundan på TV. Efter det så blir det nog inga större utsvävningar utan sängen hägrar nog sedan, så att jag är någorlunda pigg och utvilad imorgon då det ju är fredag! Det gillas skarpt kan jag lova!
 
Ta hand om dig!