Mandelkubb som uppuffning
Ibland ska man helt enkelt vara tyst om saker och ting. Som till exempel inlägget igår där jag hyllade att våren är på väg! Med en gång blev det ett bakslag där vi idag både har "berikats" med minusgrader och snöfall och inget endaste takdropp!
Så nu sjönk modet en del ska jag erkänna, men det är ju bara att uppuffa sig med lite torsdagsbakning!
 
Idag fick jag lite sug efter något enkelt lättbakat men ändå så där lagom sött och då föll min tanke på mandelkubb. Det är ett ganska torrt och nästan trist bakverk när det gäller utseendet, men smaken i sig är god tycker jag. Allt går att göra om och så gjorde jag även med det recept som jag använde. Först och främst för att jag inte hade några bittermandlar hemma och sedan har jag inte en aning om vad tunn grädde är för något så jag tog vad som fanns hemma istället.
Jag älskar ju kardemumma och varför inte smaksätta dem med det då tänkte jag och slängde ner lite av den varan också i degen. Allt för att pigga upp mig i mitt humör och komma ur den där tråkiga känslan som vågade infinna sig utan att fråga.
 
 
Mandelkubb 
ca 15 stycken
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ tsk hjorthornssalt
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 40 gr sötmandel
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl smält smör
  • pärlsocker
Mal mandeln fint.
Blanda samman vetemjöl, hjorthornssalt, strösocker, kardemumma och mald mandel i en bunke.
Tillsätt ägg, vispgrädde och smält smör och blanda till en deg.
Forma degen till en tjock rulle och skär skivor som är ca 1½ cm tjocka.
Doppa den ena snittytan i pärlsocker och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda dem mitt i ugnen, 250°, i ca 10 minuter.
 
 
 
 
 
Snabbt, enkelt och gott skulle man kunna sammanfatta torsdagsbakningen. Det är avkopplande att ibland få baka något som är enkelt och inte kräver hela mitt fokus hela tiden. Sedan älskar jag att skapa och forma tårtor och andra bakverk så fint som det går, men ibland är det som sagt skönt att få ta sig an det enkla här i livet.
 
Ta hand om dig!
#1 - Joanna-livet med Aspergers syndrom

Mumms

Svar: Ja dom smakade gott och det bästa är att det finns kvar tills imorgon också! Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin