Sol, apelsin och c-vitamin
Tänk vad vädret gör underverk med humöret! Idag skiner solen ifrån en klarblå himmel och jag har ett humör som är på topp och en energi som ligger på en bra och lagom nivå. Jag gör det jag vill och är nöjd med det och har lite den inställningen att det som blir gjort det blir gjort och det andra... blir inte gjort just nu.
 
 
Jag passade på att testa en för mig ny kaka då jag hade en liten apelsin som låg i fruktfatet och såg lite halvledsen ut. Receptet är från början baserat på att man ska baka på citron, men då jag var för både snål, apelsin fanns hemma, och lat, citronen hade inneburit en tur till affären, så tänkte jag att jag skulle experimentera lite med en annan smak. Både apelsin och citron innehåller ju c-vitaminer så det kan ju inte bli annat än en mer eller mindre nyttig kaka, eller hur?
 
 
 
När jag plockade ut plåtarna från ugnen så slog den härliga varma apelsindoften mot mig och jag ångrar inte en sekund att jag valde apelsinen istället för citronen. Men jag får nog ta och testa att baka efter orginalreceptet också, och med tanke på att de var så lätta att göra så är det bara mest en fundering om hur jag ska komma ihåg att de finns. För när man bakar så pass mycket som jag gör och testar det ena receptet efter det andra så är det så lätt hänt att jag glömmer bort det som jag har gjort, om jag inte har en man som påminner mig. Men då han är en allätare och smaskar i sig med god aptit av det som jag bakar så blir det sällan en påminnelse därifrån heller. Jag kanske ska ge ut en egen bakbok? För att kunna hålla reda på vad det är jag har bakat och inte menar jag...
 
 
Dubbla apelsinkakor 
15 stycken
 
Kaka
  • 125 gr rumsvarm smör
  • ¾ dl florsocker
  • ½ dl maizenamjöl
  • 2½ dl vetemjöl
  • skalet av 1 apelsin
Rör smör och florsocker riktigt poröst.
Tillsätt maizena, vetemjöl och apelsinskal och få ihop det till en deg.
Rulla 30 lika stora bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck till varje boll med en gaffel.
Grädda kakaorna mitt i ugnen, 150°, i 15 minuter.
Låt dem svalna.
 
Fyllning
  • 40 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk pressad apelsinsaft
Rör samman alla ingredienser till en krämig smet.
Lägg en klick av fyllningen på hälften av kakorna och lägg på en kaka till så att de blir dubbla.
Pudra gärna florsocker över dem.
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag verkligen njuta av resten av den här dagen! Solen skiner just nu på dasstrappen och där hade jag gärna suttit en stund. Men då det är så mycket snö där just nu som är stenhård och omöjlig att flytta på så får jag nöja mig med att bara titta på hur fint det är när solen skiner på mitt favoritställe. Men det är gott nog!
 
Ta hand om dig!