Vaiana, sand och azurblått vatten

När en blivande 6-åring har en önskan är det svårt att säga nej och framförallt när det är något roligt som önskas av just mig. Den här tjejen ville gärna ha en Vaiana-tårta till sitt kalas och hade själv önskemål om både smaker och hur den skulle kunna se ut. Jag har nu den senaste veckan lagt ungefär 10-12 roliga timmar på att skapa denna tårta som idag fick avsmakas. 
Den fylldes med mjölkchokladfluff, vaniljkrämsgrädde och hallonmousse, en kombination som gifter sig bra mellan det söta i choklad och vanilj mot de lite syrligare hallonen. Den täcktes sedan med smörkräm i de kulörer som behövdes, gillar verkligen den azurblåa, och till "staket" är det köpta rullade chokladfyllda rån, något som jag inte kände att jag hade vare sig tid eller tålamod att skapa till den här tårtan. Sanden fick bli krossade vaniljskorpor och figurerna modellerade i sugarpaste.
 
Som vanligt hade jag ingen större koll på dessa figurer och har bara sett en minut eller två då de var med i Kalle Anka och hans vänner en jul för något/några år sedan. Jag har inte sett filmen och knappt figurerna heller de få gånger som jag trär in näsan i en leksaksaffär. Då är det tur att nätet finns så att det går att söka upp tips och idéer kring dessa figurer och den här gången fick det "bara" bli tjejen och killen och nästa gång, om det nu blir någon nästa gång, kanske det kan bli både tupp och gris också. 
 
 
Vaiana-tårta 
ca 20 personer
 
Detta recept är till en tårtbotten och till denna tårta behöver du baka två bottnar. Den ena botten är 24 cm i diameter och den andra 18 cm i diameter. Du använder samma mängd till både bottnarna då den mindre botten behöver bli lite högre.
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl maizenamjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vaniljsocker, maizenamjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter.
 
Fyllningar, räcker till båda bottnarna.
 
Mjölkchokladfluff
  • 300 gr mjölkchoklad
  • 5 dl vispgrädde
Värm grädden försiktigt i en tjockbottnad kastrull.
Bryt chokladen i mindre delar och låt den smälta i den varma grädden. Obs! Får inte koka!
Låt blandningen står kallt, helst över natt.
Använd elvispen och vispa upp till ett krämigt fluff.
 
Vaniljkrämsgrädde
  • vaniljkräm
  • 5 dl vispgrädde
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
Vispa grädden fast och blanda den med vaniljkrämen.
 
Hallonmousse
  • 500 gr hallon
  • 2½ msk strösocker
  • en skvätt vatten
  • 5 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka samman hallon, strösocker och vatten tills bären fallit sönder.
Sila bort alla kärnor med hjälp av en finmaskig sil.
Värm upp hallonpurén.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma purén.
Låt det svalna men inte stelna.
Vispa grädden ganska fast och vänd ner den avsvalnade purén.
 
Montering
 
Dela varje botten i tre delar.
Du "bygger" nu varje botten, det vill säga den stora och den lilla, på samma sätt.
Bred ett lager mjölkchokladfluff på den första bottendelen.
Bred sedan ett lager med vaniljkrämsgrädde ovanpå och täck med bottendel nummer två.
Bred ett lager med hallonmousse på botten och täck med den sista delen.
Nu brukar jag låta botten/bottnarna stå till dagen därpå för att de ska "sätta" sig och tårtan blir saftigare, stabilare och lättare att arbeta med då den är kylskåpskall.
 
Smörkräm
  • 450 gr rumsvarmt smör
  • 9 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • knappt 1½ dl kokhett vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
Tillsätt det heta vattnet lite i taget och låt sedan allt vispas samman på hög hastighet i ca 5-7 minuter.
 
Bred ett lager med smörkräm på och runt kanten på den stora botten.
Sätt stödpinnar, det brukar räcka med fyra stycken, i mitten på tårtan.
Snedskär ena kanten på den lilla botten för att få ett snyggare "vattenfall".
Bred ett lager med smörkräm på och runt kanten på botten och placera den sedan på den stora botten.
Placera ut chokladrånen runt om nästan hela tårtan, både på den stora och lilla botten, och lämna bara tomt där det tänkta vattenfallet ska rinna.
Strö över sanden uppe på tårtan men även i det utrymmet som bildas mellan staketen på de båda bottnarna. Jag valde att baka en vaniljskorpa att krossa som sand, se recept nedan, men det går lika bra med andra kex som har ungefär den färg som sand har.
 
Vaniljskorpor
  • 100 gr smör
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull.
Häll smöret i en bunke och tillsätt äggen.
Blanda samman strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Tillsätt mjölblandningen i smeten och rör om tills du fått en smidig deg.
Dela degen i tre delar.
Forma tre längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna mitt i ugnen, 175°, i 25 minuter.
Ta ut plåten och sänk värmen till 125°.
Skär längderna i centimetertjocka skivor som du lägger med snittytan ner på plåten.
Ställ in plåten i ugnen igen och låt skorporna stå inne i 15 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
 
Färga in den smörkräm som finns kvar i en blå nyans då gärna den azurblå. Spackla smörkrämen på tårtan och se till att den blir mönstrad som ett rinnande flödande vatten.
Dekorera tårtan på valfritt sätt, med sugarpastefigurer och blommor, utan figurer och blommor eller med figurer som du har inhandlat i leksaksaffären.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu blir det att njuta av de sista timmarna denna söndag innan det är dags att ladda upp för en ny vecka som kommer att ha med sig nya möjligheter! Det är bara att välja och vraka bland allt som kommer att erbjudas eller som jag själv väljer att ta mig an. Valet är mitt!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: