Fredagsfika, sol och helg

Jag tror inte att det kan vara en bättre inledning på helgen än så här! Komma hem tidigt från jobbet, ha solen i ansiktet och bara få njuta av att det är två härliga dagar som väntar, förhoppningsvis med solen skinande då också!
 
Idag var det min tur att bjuda på fredagsfika på jobbet, vilket jag tycker är en fantastiskt härlig liten tradition som vi håller fast vid, vi som gillar det som är sött och gott. Några fredagar nu har det bjudits på chokladiga godbitar, vilket jag verkligen uppskattar, men tänkte då att jag skulle slå till på något annat. Eftersom det blir bakning mitt i veckan så behöver det vara något lite av det enklare slaget och den här gången fick det bli en citrontårta. Den blev underbart god och så där lagom syrlig då det är en tårta med citron i både botten, fyllning och dekorationer. Kan tyckas som mycket av en och samma smak, men jag lovar att det är det inte!
Det var första gången som jag bakade den, hämtat den från Linda Lomelino, och det lär inte bli den sista. Lemon curden är verkligen att rekommendera och jag ska nog använda mig av den till sommarens jordgubbstårtor som kommer att bakas. Jag bakade den här både gluten- och laktosfri och bytte ut de produkterna rakt av. Om det var rätt vad det gäller det glutenfria vet jag inte då jag inte har vanan att baka så mycket med den sortens mjöl. Men de skavanker som blir när man bakar botten kan man alltid dölja med dekorationerna.
 
 
Citrontårta 
8-10 personer
 
Botten
  • 3 ägg, stora
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk vaniljsocker
  • rivet skal från ½ citron
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt, ca 5 minuter.
Rör ner det varma vattnet i smeten.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. 
Sikta ner mjölblandningen i smeten och blanda försiktigt. 
Vänd ner det rivna citronskaelt. 
Häll smeten i en form, 15 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (se till att det blir en hög "krage" av bakplåtspappret på kanterna).
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°
 
Lemon curd
  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg, stora
  • saft och rivet skal från 2 citroner
  • 50 gr rumsvarmt smör
Rör samman strösocker, ägg och saften och skalet från citronen i en värmetålig skål.
Placera skålen över vattenbad med sjudande vatten.
Rör ständigt i blandningen och ta av den från värmen när den har tjocknat.
Tillsätt smöret och rör tills det har smält.
Låt curden svalna.
 
Citrongrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd
  • 2-3 msk strösocker
Vispa grädde, lemon curd och strösocker tills det har blivit tjockt.
 
Montering
Dela botten i tre delar.
Bred lemon curd på den första bottendelen och täck med den andra delen.
Bred lemon curd på den andra delen och täck med den tredje och sista delen.
Bred citrongrädden över tårtan och dekorera på valfritt sätt.
Låt gärna tårtan stå och safta till sig i kylskåpet ett par timmar innan den avnjuts.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag ta och lägga fötterna på soffbordet och bara insupa att det är fredag och allt är lugnt! 
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: