Något gott att dricka?
Jag har nog alltid varit så att säga huslig av mig. Det här med att sylta och safta har jag tyckt varit roligt från tidig ålder och när jag flyttade hemifrån vid 16 års ålder så har jag hållt på med det så gott jag kunnat. Det har inte alltid varit goda resultat men jag har iallafall försökt.
Ju äldre jag blir desto fler gånger har jag hunnit prova på och bättre blir även resultaten. Jag får även lite känsla för vad som kan passa och inte och hur det går att förändra olika recept så att det passar mig. Sedan finns det ju alltid trender inom detta med och just nu så tror jag att det går en liiiiten trend inom det här att safta på blommor. Fläderblommor har jag gjort saft på nu i ett par år men det här året är första gången som jag har gjort saft på syréner. Jag är glatt överraskad över resultatet och är sugen på att göra en omgång till. Vi dricker sällan saft men så här på sommaren kan det vara gott att blanda till en tillbringare med riktigt iskall saft för att släcka törsten men även få lite extra energi av sockret. 
 
Att förbereda saften är enkelt och den sköter sig själv sedan i några dagar. Det är inte en massa att koka upp och skumma av och koka upp igen. Nej, här är det bara att koka vatten och socker en gång för att sedan hälla det över blommorna. Receptet får du här nedan.
 
 
Syrénsaft 
Ca 2 liter
  • 30 st syrénblomsklasar
  • 3 citroner
  • 1½ liter vatten
  • 1½ kg strösocker
  • 45 gr citronsyra
Skölj alla blomklasar och låt dem rinna av.
Skrubba och skiva citronerna tunnt.
Lägg allt i en stor bunke på minst 3 liter.
Koka upp vatten och lös upp strösocker och citronsyra i det heta vattnet.
Häll blandningen över syrénerna och citronerna.
Täck bunken med lock eller plastfolie.
Låt saften stå mörkt och lite svalt i tre dagar.
Sila av saften och häll upp på noga rengjorda flaskor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här saften gjorde jag på ljuslila syréner och är nu på jakt efter mörksrosa för att göra en omgång till. Färgen på syrénerna spelar roll för vilken färg saften får och därför vill jag testa den mörkare varianten också. 
Jag tänkte att jag skulle prova att göra syrénmousse som tårtfyllning också, då jag tror att det kan bli jättegott. Och tänk vilken fin färg den kommer få.
 
Nu är det bara att njuta av att det har äntligen blivit fredag och lite ledigt. Nu ska här jobbas på i trädgården imorgon då jag gjorde en hel del inköp idag på vägen hem efter jobbet. Ska bli så roligt att få göra lite sommarfint här ute på gården!
 
Ta hand om dig!
#1 - emma

vad gott :)

Svar: Ja det blev lyckat! Alltid roligt att prova något nytt.
Viktoria Grönqvist Alvin