Rabarberkaka, vaniljsås och lila syrener
Vad är det för dag idag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är Viktorias torsdagsbakningsdag! Hurra! Hurra! Hurra!
 
Som jag faktiskt har längtat efter torsdagen och få möjligheten att erbjuda er ett litet tips på något gott till helgen. För nu är det fikastundernas tid. Nu är tiden kommen då man tar sig tid att sitta en liten extra stund med kaffekoppen ute på altanen eller på balkongen för att få möjligheten att njuta. Och ska man sitta där i helgen kan jag absolut rekommendera den här superenkla rabarberkakan med vaniljsås. 
Jag som har en man som jag nästan skulle kunna kalla för vaniljsåsexpert vid det här laget sa att det var en väldigt god vaniljsås. Den är gjord på ett kick och med få ingredienser som oftast finns hemma. Är du en person som inte brukar ha en vaniljstång hemma så kan jag tipsa dig om att inhandla en eller två att ha hemma så där ifall att andan faller på. Att göra en egen vaniljsås är så mycket värt och tar inte speciellt lång tid, om man bortser från tiden det tar när den ska kallna och den kan kännas lååååång om det är så att man är lite sugen.
  
 
Rabarberkaka och vaniljsås 
Kaka
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 400 gr rabarber
  • 100 gr kallt smör
  • pärlsocker
  • smör och ströbröd till formen
Smörra och bröa en springform, 24 cm i diameter.
Vispa upp ägg och strösocker lite lätt.
Tillsätt vetemjölet och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Skär rabarberna i bitar, ca 2 cm långa, och lägg dem ovanpå smeten.
Hyvla smöret med en osthyvel och lägg det som ett lock över rabarberna.
Strö rikligt med pärlsocker ovanpå.
Grädda kakan mitt i ugnen, 225°, i 25-30 minuter.
Låt svalna något.
 
Vaniljsås
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2½ dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 5 äggulor
Värm upp grädden och mjölken i en kastrull. 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg ner frön och stång i den varma vätskan och låt den koka upp.
Ta upp vaniljstången ur vätskan och sänk värmen.
Vispa upp strösocker och äggulor lite lätt och tillsätt det i vätskan.
Rör ständigt tills den börjar tjockna.
Häll upp såsen i en bunke och ställ in den i kylskåpet.
 
 
 
 
 
 
 
 
Här hemma doftar det ljuvligt av den bukett syrener som jag fick av min man igår. Det är synd att de slokar så fort, men så länge de doftar får de vara kvar. Jag tycker att de är så fina och vi har en häck med lila syrener gemensamt med grannen här och just nu är det bara som ett enda stort lila hav. Det är något visst med denna blomma och om jag hade haft plats på gården så skulle jag mer än gärna ha en liten syrenberså där man skulle kunna sitta och fika varma härliga sommardagar.
 
Ta hand om dig!