Sminktårta, sola och löpträning
En helt fantastisk söndag har vi fått vara med om idag! Strålande solsken från en klarblå himmel, tid för att bara vara men ändå vara social samt att få till lite träning på det. Ja, bättre kan det nog inte bli!
 
Vi har varit på kalas idag för en 9-åring som önskade sig en sminktårta av mig. A piece of cake tänkte jag när jag drog igång med att täcka och dekorera igår, men nja... inte riktigt som jag trodde. Jag vet inte hur det var hos dig vädermässigt igår men här var det varmt och ganska fuktig luft i stort sett hela dagen. Värme, fuktighet och sockerpasta är kanske inte den bästa kombinationen och det var tur att jag var ensam hemma när jag jobbade med tårtan då det förekom en och annan svordom. Sockerpastan sprack och var inte det minsta medgörlig och tur är väl att jag allt som oftast har ett litet lager här hemma då jag fick slänga den första omgången lock då det inte gick att få någon fason på det. Andra gick bättre men då jag kavlade ut den i snabb fart och mer eller mindre slängde över den över tårtan så blev det inte det slätaste locket jag gjort och det fanns en hel del luftbubblor under. Men med skalpellen i högsta hugg så gick det att släppa ut den mesta av luften som jag hade fångat under locket och med en hel del dekorationer så går det alltid att dölja de mesta skavanker som uppstår. Det gäller att vara påhittig och det är ju det färdiga resultatet som räknas och det är ju bara ytfinishen som man tittar på. 
Tårtan fylldes med färska hallon och chokladsmörkräm och de syrliga hallonen tog udden av det allra sötaste vilket bara är bra då tårtor täckta med sockerpasta blir i det sötaste laget för att det ska bli gott. Jag valde också att baka en chokladbotten till den här tårtan och med två rena smaker så gick det hem hos de flesta av kalasgästerna.
 
 
Sminktårta 
15 personer
 
Botten
 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 1 dl vatten, kokhett
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • ½ dl kakao
 • 2 ½ dl vetemjöl
Vispa ägg och strösocker poröst.
Tillsätt vattnet och rör om. 
Blanda samman bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl i en bunke. 
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör om tills allt har blandat sig.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform, 24 cm i diameter, där du har papper både i botten och en hög krage runt om.
Grädda botten längst ner i ugnen, 18°, i ca 45 minuter.
 
Chokladsmörkräm
 • 375 gr rumsvarmt smör
 • 7½ dl florsocker
 • 6 msk kakao
 • ca 6 msk kokhett vatten
Vispa samman smör, florsocker och kakao i en bunke.
Tillsätt vattnet lite i taget tills smörkrämen har fått rätt konsistens.
 
Montering
 • smörkräm
 • ca 800 gr färska hallon
 • ca 600 gr sugarpast i valfri kulört
 • ev. pastafärg
 • ev. ätbara silverkulor
Dela botten i tre delar.
Bred ett tunnt lager med chokladsmörkräm på botten och spritsa en ring längs med kanten på botten.
Fyll ringen med färska hallon.
Täck med den andra delen av botten och upprepa med smörkräm och hallon.
Täck med den tredje bottendelen.
Här brukar jag låta tårtan vila i kylskåpet över natten för att få lite mer stadga i den när jag jobbar med den, men det går att jobba med den ändå om man inte har den tiden.
Bred ett jämnt lager med smörkräm över hela tårtan.
Kavla ut sugarpasten och täck tårtan.
Dekorera tårtan på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
 
Efter kalaset passade vi på att sätta oss en stund i var sin solstol här hemma på gården. Det var behagligt då det blåste ljumma vindar som svalkade av oss i solgasset.
Jag blev lite rastlös efter en stund och gav mig ut på en löparrunda innan maten, som min älskade man var så snäll och fixade idag, Jag kan tycka att det är en fördel att ge sig ut på en runda då det är så varmt ute då kroppen är så där lagom uppvärmd och mjuk redan från början vilket gör att det går fortare att komma in i det "rätta" tempot på turen. När jag väl kom hem och tittade mig i spegeln så kan jag lova dig att en kokt kräfta var blek i förhållandet till min ansiktsfärg. Men så skönt att ha rundan genomförd!
 
Nu ska jag njuta av det sista av den här långhelgen och den ljumma kvällen.
 
Ta hand om dig!
#1 - Islycka

oj vilken tårta

Svar: Tack! Alltid roligt att få göra lite olika teman.Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin