Boooo!!! Chokladtårta a´la Halloween
Jag har lite svårt för det här att hålla koll på när vilken "högtid" är och då framförallt Halloween. Det är inget som vi firar, knappast ens när barnen var små mer än med en liten pumpa som fick ett leende som blev som det blev och eventuellt ett och annat disco med utklädning på schemat.
Jag brukar dock försöka baka något litet gott med Halloweenanknytning, mest för att jag får en anledning att sitta och pyssla och dona lite för mig själv. Nu vet jag att själva Halloweendagen var igår, men då jag inte riktigt kände att tiden var på min sida vad det gäller bakningen fick det bli idag och så passande att det fick bli min torsdagsbakning!
 
Jag valde i år att baka en riktigt chokladig tårta täckt med en mäktig mörk chokladkräm, en så kallad Devil´s chocolate cake. Den är väldigt mäktig och kan med fördel serveras med lite vispad grädde till och några bär som till exempel jordgubbar eller hallon. Jag valde att inte göra det idag utan modellerade lite häxhattar, pumpor och spöken i marsipan som fick pryda tårtan istället. 
Receptet har jag hittat hos "Två systrars söta" och har gett den en egen liten twist då jag valde att byta ut 200 gr av chokladen i chokladkrämen till en sort med havssalt i. Men du gör som du vill och använder dig av den choklad som du gillar bäst!
 
 
Devil´s chocolate cake 
Botten
  • 200 gr smör, rumsvarmt 
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl kakao
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 3 dl hett vatten
Vispa smör och strösocker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda samman kakao, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.
Tillsätt mjölblandningen växelvis med det heta .
Häll smeten i en springform, ca 20 cm i diameter, som är klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175°, i 40-50 minuter.
Stjälp upp kakakn och låt den svalna.
 
Chokladkräm
  • 500 gr mörk choklad (minst 50 % kakaohalt)
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g smör
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med vispgrädde och smör över vattenbad.
Låt smeten svalna helt.
Vispa upp den med elvisp.
 
Montering
Dela botten i två delar.
Bred chokladkräm på den ena delen och täck med den andr.
Täck hela tårtan med resten av chokladkrämen.
 
 
 
 
 
 
 
Nu är det bara att ta tag i resten av eftermiddagen och kvällen och göra... ingenting... för jag har ju lov!
 
Ta hand om dig!