Cheesecake med kolasås och färska bär
Fredag!!! Äntligen!!! Som jag har längtat efter den här dagen sedan i måndags morse. Gissa vem som ska ta låååång (sov)morgon imorgon?
 
Fredagar innebär även fredagsfika på jobbet och den här veckan så tog jag mig an denna angenäma uppgift. Alltid lika trevligt att få bjuda sina kollegor på något gott och framförallt en chans att sitta ner tillsammans och småprata om ditten och datten. Och en hel del fniss och glada skratt ingår alltid i fikan.
Den här gången så fixade jag till en cheesecake som serverades med hemkokt kolasås och färska blåbär och hallon. Hemkokt kolasås låter mer avancerat än vad det är, men det är bara hälla ner ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låta det sjuda en stund och sedan är den färdig. Gillar du kolasås så tycker jag absolut att du ska koka den själv nästa gång. 
Cheesecaken kan du göra både gluten- och laktosfri. Det är bara att du byter ut ingredienserna mot de som motsvarar respektive gluten- eller laktosanpassade.
 
 
Cheesecake och kolasås 
 
Cheesecake
Botten
  • 250 gr digestivekex
  • 100 gr smör
Smält smöret i en kastrull.
Finfördela digestivkexen i en matberedare/mixer och blanda tillsammans med smöret.
Tryck ut smulorna i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt i minst 20 minuter.
 
Fyllning
  • 3 gelatinblad
  • 300 gr philadelphiaost
  • rivet skal från 1 lime
  • saft från 1 lime
  • 1½ dl florsocker
  • 3 dl creme fraiche
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Rör philadelphiaosten mjuk och tillsätt skalet från limefrukten.
Vispa samman florsocker och creme fraiche så att det blir pösigt.
Värm försiktigt upp saften från lime.
Krama ur gelatinbladen i den varma limesaften.
Tillsätt limesaften i philadelphiaosten och blanda väl.
Rör ner creme fraichen i philadelphiaosten.
Häll smeten över botten och låt den sedan stå kallt, gärna över natten.
 
Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt det koka upp för att sedan sjuda i 5 minuter.
 
Servera cheesecaken med kolasåsen och några färska bär, gärna blåbär och hallon. 
 
 
 
 
 
Här fortsätter vi kvällen i det lugna tempo som vi gillar på fredagar. Helgen är heller inte uppbokad på något speciellt vilket också är skönt. Men om jag känner mig själv så hittar jag alltid på något att göra. 
Men nu njuter vi av fredag och att helgen har börjat!
 
Ta hand om dig!