Saffranshavrebollar och vinterluft
Torsdag den 22:e november. En dag som har visat sig lite från den vintriga sidan då det yrt små fina snöflingor under morgonen och kvicksilvret har hållt sig runt nollstrecket hela dagen. En känsla av att det snart är advent infinner sig och även längtan efter julledigheten.
Då det är torsdag så har den traditionella bakningen genomförts. Idag fick det bli en omgång saffransbollar till eftermiddagsfikan och antalet har minskat drastiskt här ju längre kvällen har gått. Vilken tur att de är så enkla att göra så att det bara är att baka en ny omgång när vi blir sugna på dem igen.
 
Saffranshavrebollar
ca 15 stycken beroende på hur stora du vill ha dem
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • ½ dl vatten
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 gr saffran
  • 5 dl havregryn
  • kokos att rulla dem i
Blanda samman smör, florsocker, vatten och vaniljsocker tills det blir fluffigt, enklast med elvisp.
Stöt gärna saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit.
Blanda ner saffranet i smeten.
Tillsätt havregrynen och blanda allt väl.
Rulla lagom stora bollar av smeten och rulla dem i kokos.
 
Imorgon är det fredag igen och helgen är i antågande. Jag har lite att förbereda inför lite tårtbeställningar som jag har fått förtroendet att göra framöver. Det har varit lite lugnt ett tag nu i tårtverkstaden men det verkar som om det börjar röra lite på sig och förfrågningar kommer in om lite alla möjliga och roliga tårtidéer och det är precis lika roligt att planera inför tårtbakningen som det är att genomföra den.
Så nu i december känns det som om Åkerdala Sockerbageri får lite att göra, vilket är superkul! Att få vara kreativ och samtidigt få vara det för någon annan, att få vara delaktig av någon annans firande är helt fantastiskt!
 
Ta hand om dig!