Saffransmandelkubb
När jag tittade i almanackan förut så insåg jag att det endast är fyra veckor kvar till första advent. Fyra veckor! Det går på ett kick så är vi där med allt vad det innebär för dig och mig, med andra ord lite olika saker.
Jag är inte så där jätteplanerad inför advent, det som står på min lista är att det ska upp stjärnor och ljusstakar i fönstren sedan blir det vad det blir framöver, ja julgran till julafton förstås...
 
Men alla är ju inte som jag och en del är riktigt välplanerade och startar tidigt för att kunna just "stöka undan" det som går att göra i förväg, vilket jag önskade att jag var lite mer i det tänket. Jag har oftast en plan vad som ska göras men inte någon tidsplan för det utan det blir på de stunder som jag får och framförallt kommer ihåg att det ska göras. Så underförstått så blir inte allt gjort, men det blir ju jul ändå.
Men för er som är i planeringsstadiet och kanske till och med i görandestadiet kan jag rekomendera att baka en omgång saffransmandelkubb. Jättegoda att bjuda på till glöggen eller det härliga kvällstéet. Inga konstigheter, bara blanda och få ihop till en rulle som skärs i skivor och doppas i pärlsocker.
 
 
Saffransmandelkubb 
Ca 15 stycken
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ tsk hjorthornssalt
  • 1½ dl strösocker
  • ½ gr saffran
  • 40 gr sötmandel
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl smält smör
  • pärlsocker
Mal mandeln fint, går jättebra med stavmixer.
Rör ner saffranen i det smälta smöret.
Blanda samman vetemjöl, hjorthornssalt, strösocker och mald mandel i en bunke.
Tillsätt ägg, vispgrädde och smält smör med saffran och blanda till en deg.
Forma degen till en tjock rulle och skär skivor som är ca 1½ cm tjocka.
Doppa den ena snittytan i pärlsocker och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda dem mitt i ugnen, 250°, i ca 10 minuter.
 
 
 
 
Här går jag nu en eftermiddag och kväll till mötes där jag inte har något på agendan. Middagen står på spisen och puttrar och klarar sig helt själv ett tag till. Så vad jag ska hitta på just nu har jag inte en aning om och det är en skön känsla att få ha.
Om du själv inte har en endaste susning vad du ska göra så kan jag tipsa dig om min sida på Facebook, Åkerdala sockerbageri, där jag lägger upp bilder på de tårtor jag gjort. Jo... nu blev det liiiiiite smygreklam för mitt företag, men vad sjutton det är ju mitt eget!
 
Ta hand om dig!