Äppelpaj och vaniljsås
Lördag och vi har haft ett lugnt tempo på våra sysslor idag. Jag har mest gjort det som jag har känt för och det är helst så som jag spenderar mina lediga dagar på.
Det finns kategorier för allt som att:
  1. göra det jag vill
  2. göra det som måste göras men jag gör det med glädje
  3. det jag inte vill göra
  4. det jag inte vill göra men det måste göras så därför gör jag det
Min dag sammanfattningsvis har varit de två första kategorierna, en bra dag med andra ord.
 
Det fick även inkluderas lite bakning i dagens sysslor då det fanns några äpplen kvar i hinken från de jag fick av mina föräldrar. De hade nu börjat bli lite sega och mjuka vilket inte är så gott att äta rakt av. De är jättegoda i smaken och jag som har så svårt för att slänga saker utan att ge dem en andra chans fick lusten att baka paj av dem till efterrätten ikväll. Helgerna här på Åkerdala innebär oftast en tvårätters middag som intas lite senare på eftermiddagen/kvällen. Givetvis kokade jag egen vaniljsås som ska serveras till pajen! Annars skulle det vara som kärlek utan kyssar...
 
 
Äppelpaj och vaniljsås
 
 
 
 
 
Botten
  • 175 gr smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl havregryn
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner vetemjöl, strösocker och havregryn i smöret.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 175°, i 10 minuter.
 
Fyllning
  • 5 skalade, urkärnade och skivade äpplen
  • 25 gr smör
  • 1 dl råströsocker
  • 1 msk kanel
Smält smöret i en stekpanna.
Stek äppleskivorna tillsammans med råströsockret och kanelen.
Låt det puttra ihop i ca fem minuter.
Häll fyllningen i pajformen.
 
Lock
  • 75 gr kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • ¼ dl florsocker
  • 1 ägg
Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker till en smulig massa.
Tillsätt ägget och bearbeta degen tills den går ihop, knåda inte.
Låt degen vila 30 minuter i kylskåp.
Kavla ut degen till ett lagom stort lock till pajen.
Täck formen och skär bort överflödig deg.
Grädda färdigt pajen mitt i ugnen, 175°, i 25 minuter.
 
 
 
 
Vaniljsås
  • 2 dl mjölk, 3%
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggulor
Värm mjölk och grädde i en kstrull.
Dela vaniljstången och låt den ligga i den heta vätskan i 5 minuter.
Ta upp vaniljstången och skrapa ur kärnorna vilka du tillsätter i den varma vätskan.
Vispa strösocker och äggulor.
Tillsätt äggblandningen i vätskan och låt den koka upp under omrörning och låt den puttra tills den har tjocknat.
 
Ikväll så börjar "Så mycket bättre", vilket är ett av våra favoritprogram här hemma. Vi brukar oftast vara lite skeptiska till en del av de artister som är med, mest för att de inte ingår i våra musiksmaker, men i slutänden så brukar de flesta göra så bra tolkningar och framträdanden så att vi bara häpnar. Min favorit det här året är Eric Gadd då han är en av de artister som jag lyssnade en del på som ung. Vem är din favorit?
 
Ta hand om dig!