Att ha det oförskämt bra
Måndag... en dag som många avskyr som pesten. En dag att bara traggla sig igenom, gilla läget, stå ut med och bara uthärda. 
Måndag... en dag som många bara älskar. En dag att njuta av, en nystart i livet, något att se fram emot och ta emot med öppna armar. 
 
Jo, allt har två sidor och det är du som väljer vilken sida du vill se. Jag väljer den sista beskrivningen av måndag. Jag och mannen hann med att både äta middag och fika på altanen innan solen gick ner bakom skogen. En känsla av att jag har det oförskämt bra smög sig på mig där jag satt med en av de mest betydelsefulla människor som finns i mitt liv. 
 
Med kaffekoppen i handen och solen i ögonen fick jag chansen att uppleva ännu en stund här på Åkerdala. Det kommer många många fler, men ingen stund som den som jag upplevde idag för den var unik i sitt slag och var väl värd att njuta.
Jag satte lite extra guldkant på stunden med en bit överbliven chokladtårta sedan i fredags och med den lena vaniljglassen och några jordgubbar så blev de pricken över i:et! Mer än så behöver inte jag en måndag!
 
 
 
Chokladtårta (gluten- och laktosfri)
2 st tårtbottnar:
  • 4 dl naturligt glutenfri mjölmix, Lailas gula mix
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl laktosfri filmjölk
  • 2 ½ dl starkt kaffe
  • 1 dl olja
  • 2 ägg
Blanda mjölmix, strösocker, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt filmjölk, kaffe, olja och ägg.
Vispa till en jämn smet.
Fördela smeten i två smorda och mjölade formar, 20 cm i diameter.
Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Låt bottnarna vila i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler.
Låt dem svalna.
 
Glasyr
  • 5 dl florsocker
  • 2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 1 dl risdryck 
Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker i en bunke.
Rör smöret pösigt i en annan bunke.
Vispa i omgångar ner florsockerblandningen varvat med risdrycken till en jämn glasyr.
Lägg en av bottnarna på ett fat och bred ett tjockt lager med glasyr.
Täck med den andra tårtbottnen.
Bred resten av glasyren runt om hela tårtan.
Låt den vila och safta till sig ett par timmar innan servering.
 
 
 
Ta hand om dig!