Morotsrulltårta
Jag vill gärna ta vara på det som jag odlar själv, men det är inte alltid så lätt att veta vad man ska göra med det alla gånger. Just nu finns det inget mer än morötter kvar i trädgårdslandet och i några lådor finns det tomatplantor med en hel del gröna tomater på och ett par paprikaplantor med även de några frukter som inte har skördats än. Men det ska ju bli lite varmare nu ett par dagar så jag tänker att det får stå kvar ett tag till så får jag se om det är något/några som mognar till sig.
 
Våra morötter växer och frodas och jag har nog aldrig lyckats så bra med en morotsskörd som jag har gjort i år. Konstigt med tanke på den torka som har varit i sommar och jag som har varit lite lat att vattna dem ibland.
Jag gillar smaken av morot men har lite svårare för den rårivna konsistensen, vet inte riktigt varför, så därför tillagar jag den helst på olika sätt. Det är en tacksam rotfrukt som går att använda till mycket, allt från soppa till gratäng, till stuvningar och kakor. Det sistnämnda är jag ju en fena på att både baka men framförallt att äta så i helgen fick det bli en morotsrulltårta.
 
Det är samma princip som en "vanlig" morotskaka men här så bakar du den i långpanna för att sedan fylla den och rulla ihop den. Lika gott som alla de morotskakor jag har smakt under dessa år. Den här gången så strödde jag strösocker på bakplåtspappret, men nästa gång så tror jag att jag ska använda mig av kokos faktiskt. Tror att det kan bli riktigt bra!
Receptet hittade jag på tidningen Hembakats sida här på nätet men givetvis lite modifierat för att passa mig. Ett enkelt och tacksamt recept som jag tror är svårt att misslyckas med. 
 
 
Morotsrulltårta

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk solrosolja
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk mald ingefära
  • ¼ tsk riven muskot
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 4 dl rivna morötter
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda ner oljan i smeten.
Blanda samman vaniljsocker, salt, bakpulver, ingefära, muskot, kanel och vetemjöl i en bunke.
Vänd ner mjölblandningen och de rivna morötterna i smeten.
Bred ut smeten på en bakplåtsppapersklädd plåt, 30x35 cm.
Grädda mitt i ugnen, 170°, i ca 10 minuter.
Stjälp upp den varma botten på ett bakplåtsppapper som du har strött strösocker på.
Dra bort pappret som botten gräddades på.
Låt svalna under bakduk.
 
Fyllning
  • 300 gr philadelphiaost
  • 120 gr rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saften från ½ citron
Blanda samman alla ingredienserna till en klumpfri smet.
Bred ett jämnt lager av fyllningen på den avsvalnade botten.
Rulla ihop till en tight rulle, antingen från långsidan eller kortsidan beroende på hur hög du vill ha rullen.
Skär lagom tjocka skivor och njut!
 
 
 
 
Jag känner att John Blund redan är och strör lite sand i ögonen på mig så det är nog bäst att jag tar tag i någon syssla så jag inte blir sittandes och somnar i någon vrå. Det kan bli allt från att vika tvätt till att bara gå och plocka vissna blad från krukväxterna. Nej nu skojade jag, det blir att vika tvätt för krukväxterna är jag lite dålig på att ge den kärlek som de förtjänar.
 
Ta hand om dig!
#1 - Angelica Wåhlin

Men herre, vad gott!

Svar: Ja verkligen! 😋
Viktoria Grönqvist Alvin