Päronrutor med kolaglasyr
I år finns det frukt av överflöd i de flesta trädgårdar. Träden har dignat av äpplen, päron och plommon och folk har fått så mycket mer än vad man har trott, framförallt efter denna torra sommar, och vad man har möjlighet att ta hand om. Vi är nog lite motsatsen till alla andra då våra två äppleträd inte gav någon skörd att tala om, vi hittade ett litet äpple bakom alla löv på det en trädet. Vi håller tummarna för att det blir bättre nästa år.
Idag var jag och hämtade en hink äpplen hos mamma och pappa så vi får se vad det kan tänkas bli av dem framöver. De får förvaras nere i källaren tills dess att vi använder av dem och jag måste säga att jag är supernöjd med att ha den sorts källare som finns här på Åkerdala. Den har få fönster, stengrund och håller en temperatur på vintern på en så där 5 plusgrader. Helt perfekt för att förvara olika råvaror, annars kan det kanske vara lite si och så med andra alternativ på användningsområden. Vi har dock planer på hur vi ska få iordning en källare som är funktionell, men det får som allt annat ta den tid som behövs.
 
Vi själva fick jättemycket päron på vårt gamla träd och dessa plockades ner för någon vecka sedan. Nu är inte päron en frukt som lämpar sig så bra att förvara utan det är bättre att smaska i sig dem med en gång. Päron som frukt tycker jag är jättegott men när det sedan kommer till bakning så har jag inte så jättemycket erfarenheter av dem. Jag har ett recept som jag gillar och som jag gärna bakar ibland, vilket är en päronruta med kolaglasyr. Den blir försvinnande god och den här gången så valde jag att koka kolasmeten själv. I orginalreceptet ska det vara kolasås i glasyren, men då jag kan tycka att den blir lite lös ibland så tänkte jag att jag skulle prova att koka en lite mjukare kolasmet istället. Jag blev mer än nöjd med resultatet, men om du varken vill eller kan koka egen så tar du bara en valfri kolasås som du köper i affären.
 
 
Päronrutor med kolaglasyr 
ca 20 rutor (beroende på hur stora du vill ha... 😋)
 
Botten
  • 150 gr smör
  • ½ dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 päron
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen växelvis med smöret.
Häll smeten i en plåt klädd med bakplåtspapper, 25x35.
Skala och tärna päronen.
Fördela päronbitarna jämnt över smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna.
 
Glasyr
  • 300 gr philapelphiaost
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl kolasås, köpt eller hemmakokt
  • 1 dl riven kokos till garnering
Blanda samman philadelphiaost, florsocker och kolasås till en slät glasyr.
Bred glasyren i ett jämnt lager över kakan.
Garnera med riven kokos.
Skär i lagom stora rutor.
 
 
Vill du koka egen kolasmet så kan du använda dig av det här receptet om du vill.
 
Kolasmet
  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 nypa flingsalt
Smält smöret i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna.
Låt smeten koka tills den har uppnåt 120°.
Låt smeten svalna innan du tillsätter den i glasyren.
 
 
 
Nu är det söndag igen och den där välkända söndagsångesten börjar krypa in under skinnet på mig ikväll. Jag får försöka hålla mig sysselsatt med annat för att försöka hålla den på behörigt avstånd så jag kan njuta av de här timmarna innan det är dags att krypa till sängs. Har du söndagsångest?!
 
Ta hand om dig!
 
 
 
 
#1 - Jessica Högberg

Päronmarmelad med ingefära och en gnutta chilli är underbart! Snyggt bakat=)

Svar: Tack så mycket!Det lät verkligen gott! Ska testas någon gång!
Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin