Pyssel i trädgården
September och vi är inne i tidig höst. Att ha trädgård innebär mycket pyssel och arbete och den stora utmaningen är att skapa en trädgård som passar ens egna intressen och vilken tid och lust man har att investera i skötseln.
Mitt eget intresse har vuxit fram genom åren då jag från början, när jag bodde i det första egna ägda huset, låtsades att jag tyckte om att påta i trädgården. Vilket jag varken hade tid, ork eller intresse för, till att idag erkänna för mig själv vad jag tycker om och inte vad det gäller just pysslandet. 
För mig har "lösningen" varit att plocka bort så mycket blomland som möjligt då ogräsrensning är bland det tråkigaste jag vet. Är det tråkigt så ignorerar jag det in i det längsta och vi som är det minsta lilla trädgårdsintresserade vet att väntar man för länge med att rensa bort ogräset så har det snart tagit över.
Istället har jag/vi satsat på träd av olika slag. Ett päronträd finns på tomten sedan länge och förra hösten planterade vi två sorters äppleträd. Det ena bär ingen frukt i år och det andra har berikats med ett litet äpple. Vi har pratat om att utöka vår fruktträdgård så idag inhandlades det ett plommonträd av sorten Victoria, givetvis! Vi är inga storkonsumenter av frukt utan använder det vi behöver till att äta. Dock kan det kokas några burkar marmelad av de förhoppningsvis mognande plommon som blir framöver. 
Jag har ett "drömträd" kvar att plantera och det är någon form av körsbärsträd. Det får bli något som jag får fundera över vilken sort som skulle passa bra och vänta med det till nästa år. Ett trädgårdsland med grönsaker som kan skördas efterhand är också ett lätt sätt att få det att fungera. Här kan man sedan göra valet att så nytt efter hand som man skördar eller låta det vara istället. Jag är mer av den senare sorten och glädjs åt det första som gror och kan skördas men känner sedan att mitt behov är uppfyllt och varefter sommaren går så blir det mer och mer tomt i landet. 
Idag så skördade jag de sista salladslökarna och det enda som finns kvar nu är lite sallad och morötter. Men de ryker snart de med.

Så en blommande prunkande trädgård kommer jag nog aldrig att ha utan trivs med att köpa plantor att plantera i urnor och krukor. Sedan varierar jag mig efter årstid och vilken färgskala jag känner för just då. Ett sätt som passar mig och min livsstil och intresse. Och det trivs jag bra med!

Ta hand om dig!