Fredagsfika a´la chokladchock
Ni som läste inlägget igår fick ju veta att jag skulle fixa fredagsfikan på jobbet. Om man som jag bakar en del så är det faktiskt svårt att veta vad man ska baka, för det finns så mycket som man tycker är gott. Jag frågade dock några i kollegiet vad som önskades och fick svaret blev: Något chokladigt. Och det fick dom!
Då jag grävde runt i min receptbank så kom jag fram till ett recept från Victorias provkök där det är ett överdåd av både choklad- och kolasmak. Med andra ord, det passar perfekt på vad vi arbetskamrater behöver en fredag. In på affären och handla inför bakningen och jag har nog aldrig köpt så mycket godis på länge som jag gjorde då. Men med facit i hand så var det verkligen värt det.
Jag valde att servera kakan med vispad grädde då jag kan tycka att det annars blir lite väl chokladigt och det behövs något som bryter av lite grann. Men du gör givetvis precis som du själv vill när du serverar denna läckerbit!
 
Kolacheesefylld chokladkaka med chokladtäcke 
Botten
  • 5 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 200 gr smör
  • 2 dl filmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kakao
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt filmjölken.
Rör ner blandningen försiktigt i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner det tills det blir en jämn smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 30x30 cm.
Grädda kakan mitt i ugnen, 200°, 15-18 minuter.
Låt kakan svalna helt.
Gör små hål i kakan, inte ända ner i botten, som du fyller med kolacheesefyllning.
Kolacheesefyllning
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 200 gr philadelphiaost
Blanda samman den karamelliserade mjölken och philadelphiaosten till en slät kräm.
Lättast att fylla hålen i kakan är med en spritspåse. 
Bred den överblivna kolacheesen över hela kakan.
Ställ in kakan i kylen för att stelna och under tiden gör du iordning chokladtoppingen.
Chokladtopping
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 gr mjölkchoklad
Värm grädden försiktigt i en kastrull.
Finhacka chokladen och lägg ner den i den varma grädden.
Rör runt tills all choklad har smält.
Låt svalna.
Bred den avsvalnade chokladtoppingen över kakan och dekorera med halva Dumlekolor, Polly, hackad mjölkchoklad och minimarshmallows.
Låt kakan stå svalt en stund innen den avnjuts!
 
Nu är det verkligen fredag och snart dags att lägga upp fötterna på bordet och bara ge efter för fredagsfeelingen! Det är inte det minsta krävande och svårt ska jag erkänna.
Ta hand om dig!