Toscakakor
Nu är jag inne i de gamla vanliga vanorna och torsdagsbakningen stod på schemat när jag kom hem. Jag visste i och för sig redan igår att det var det som jag skulle ägna min eftermiddag åt men det var först idag i bilen på väg hem från jobbet soom jag kom på vad jag ville åstadkomma i köket.
Jag har ärvt gamla kakformar efter svärmor och jag tycker att sådant ska användas och inte vara liggandes i någon låda "bara för att", så det var faktiskt formarna som jag utgick ifrån när jag började tänka ut vilken sorts kaka som det skulle bli. Med lite mandlar och nötter i skafferiet och de vanliga basvarorna till bakningen så som smör, strösocker och vetemjöl hemma så var det bara att börja min lilla session i köket. Resultatet blev en liten toscakaka, inte speciellt söt och så där lagom bitig som det blir när man använder nötter och mandlar. Kanske är ett bra baktips om du har en del nötter kvar efter julen!
 
Toscakakor 
ca30 stycken
  • 200 gr smör
  • ½ dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
Hacka samman smör, strösocker och vetemjöl i en matberedare.
Nyp ihop degen så att den går ihop ordentligt.
Trilla små bollar i lagom storlek till formarna.
Tryck en fördjupning i varje kaka.
Toscasmet
  • 50 gr smör
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk vispgrädde
  • 50 gr nötter och mandlar av valfri sort, jag tog hälften sötmandel och hälften hasselnötter
Hacka nötter och mandel efter hur "bitigt" du vill ha det.
Rör samman smör, strösocker, vetemjöl, vispgrädde och nöt/mandelhacket i en kastrull där det bara lagom ska gå ihop till en smet.
Fyll fördjupningen i kakorna med toscasmeten.
Grädda kakorna mitt i ugnen, 200°, i 12-15 minuter, tills de fått fin gyllenbrun färg.
 
Här hemma blev det lite julafton idag då två av de paket som jag beställde innan jul inte bahagades levereras. Så nu är de här och en av dem har också delats ut till sin rätta "ägare". Jag måste säga att det blev ju en större överraskning då mannen fick julklapp idag, det var inget som han nade förväntat sig. Det kan man ju kalla en positiv skräll! Vem det andra paketet är till? Kan jag inte riktigt avslöja här än då jag inte har meddelat personen ifråga om att den har dykt upp. Blir nog en surprise där med!
 
Ta hand om dig!