Har du rabarber kvar?
Säsongen på rabarber går ju verkligen mot sitt slut, men jag vill gärna använda mig av dessa så mycket som möjligt. Jag gillar verkligen denna grönsak, ja den går som grönsak..., och när de första späda stjälkarna kommer på våren så är det givet att det ska bli en paj av dessa. Sedan är den så tacksam då det går att göra marmelad, saft, paj, kompott, kräm och så mycket mer av denna goding.
I helgen så passade jag på att baka en sorts rabarberkladdkaka (som i mitt fall inte blev så kladdkakeaktig) som jag hittade ett recept på i bloggen erikasfikastund, men som vanligt så har jag så svårt att hålla mig helt till grundreceptet, "Man tager vad man haver...", så här nedan får ni mitt recept med inspiration från erikasfikastund.
Rabarberkaka med kokostopping
Botten
  • 150 gr smör
  • 1½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner de övriga ingredienserna och se till att det blir en jämn smet.
Häll smeten i en springform, ca 24 cm i diameter.
Fyllning
  • 250 gr rabarber
  • 3 msk råströsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk stött kardemumma
Skär rabarberna i centimeterstora bitar.
Blanda samman rabarber, strösocker, potatismjöl och kardemumma i en skål och låt det stå medan du gör toppingen.
Topping
  • 130 gr smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl hvregryn
  • 1 dl riven kokos
Skär smöret i kuber och lägg i en bunke.
Tillsätt strösocker, vetemjöl, havregryn och riven kokos.
Nyp ihop allt tills det blir en smulig massa.
Fördela rabarberna jämnt över smeten i formen.
Smula över toppingen över hela kakan, det blir ett ganska tjockt lager.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175°, i ca 35 minuter tills toppingen fått en fin gyllenbrun färg.
Servera gärna kakan lite ljummen tillsammans med lättvispad grädde.
Dagen här idag är verkligen ett oskrivet blad och jag känner att jag kan använda den till vad jag vill. I skrivande stund så vet jag inte riktigt vad jag vill och får ta mig en funderare över det, eller så låter jag bara känslorna styra vad det kan bli.
Att ha semester ska just vara dessa otvugna dagar som man kan lägga på vad man vill, eller på ingenting alls. Att ha en semester som är planerad med alla möjliga aktiviteter är väl ingen semester kan jag tycka. Visst en och annan planerad dag är okej, men mestadelen av dagarna vill iallafall jag ha "fri lek" och ta dagen som den kommer!
Ta hand om dig!