Dagen K som i ... Kladdkaka
Läste i almanackan att det var korvens dag idag. Ingen dag som jag firar, men det kanske var på grund av just denna dag som det var korvstroganoff på jobbet till lunch?
Nej, jag firar hellre ett annat k, k som i kladdkaka. En kaka som går att fira med oavsett om det bara är en vanlig tisdag eller någon annan festlighet. Tänk att få gå på en fin middag och till dessert så serveras man en härligt seg, kladdig, chokladig kladdkaka. Jag tror att alla i salongen skulle jubla!
Själv gjorde jag en variant, jag gillar ju att experimentera med redan färdiga recept, med lite rester från annan bakning. En halv burk karamelliserad mjölk och ett öppnat paket med philadelphiaost fick skapa en sorts glasering/topping på detta helt perfekta kladdiga mästerverk, för den är helt fantastisk god som den är. 
Det bästa med kladdkaka är att det går fort, för när sötsuget slår till gäller det att vara snabb i tanke och handling, och att den innehåller de där vanliga ingredienserna som man ofta har hemma i skafferi och kylskåp. Är det enkelt är det roligt och då blir det bra.
 
Kladdkaka med kolatopping
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 1½ dl vetemjöl
  • 115 gr smält smör
  • mannagryn och smör till formen
  • ½ burk karamelliserad mjölk
  • 150 gr philadelphiaost
Rör samman ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt kakao, vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord form som du fodrat med mannagryn.
Rör samman den karamelliserade mjölken och philadelphiaosten till en slät smet.
Klicka ut den över kakan och dra med en tandpetare genom den så att lite av kolatoppingen försvinner ner i kakan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 180°, i ca 25 minuter.
Låt kakan svalna, helst stå i kylskåp över natten, och servera den gärna med en klick lättvispad grädde.
 
Det här med att driva ett eget litet tårtbageri är ju hur kul som helst och jag är så tacksam över alla fina härliga kunder som hör av sig med förfrågningar! Det hade jag aldrig kunnat drömma om att jag redan nu är fullbokad med beställningar på studenttårtor den 14:e juni. Hade jag inte haft mitt "vanliga" lärarjobb så hade jag enkelt kunnat ta in ännu fler beställningar till det datumet, men nu måste jag tyvärr säga nej till flera stycken... Men vem vet hur det ser ut framöver. Det är nästan så att min man är med och smider lite framtidsplaner ska ni veta. Tänk så roligt att det engagerar den äkta hälften också i tanken! Och ni mina älskade kunder! Tack för att ni finns! 💕
Ta hand om dig!