Smulpaj med rabarber
Idag vaknade jag upp till vinterväder då det föll stora snöflingor utanför fönstret. Som väl är så ville snön inte läggas sig på backen, men känslan av att det var fjärde maj var som bortblåst. Så här har vi eldat i både vedspis och kamin hela dagen idag då det blir en ruggig känsla av att bara se det vita som kommer ner.
Ju längre dagen gick desto bättre blev vädret. Inga höjdartemperaturer, bara strax över 10 grader, men solen har visat sig stundtals och i skrivande stund så är det en riktigt fin och solig lördagskväll. Då vädret slog om och jag såg hur stora våra rabarber har blivit nu så blev det en smulpaj med rabarber nu till efterrrätt. Det är något visst med de första späda mjälla rabarberna som hittar upp!
Jag gillar min smulpaj lite krispigare och lite "bitigare" så jag gör den med havregryn. Vill du ha den lite slätare så kan du köra ihop degen i matberedaren då grynen blir mer finfördelade men smaken är ju som baken.
Smulpaj med rabarber (eller annan frukt eller bär) 
  • 500 gr rabarber
  • ½ dl råströsocker
  • 1½ dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • ¾ dl råströsocker
  • 125 gr smör
Skär rabarberna i små bitar och lägg dem i botten på en smord pajform.
Strö över råströsocker.
Blanda samman havregryn, vetemjöl, råströsocker och smör  i en bune eller matberedare.
Smula ut massan över rabarberna.
Grädda pajen mitt i ugnen, 225°, i 20 minuter.
Servera den ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Visar några bilder från dagens tårta som levererades till en härlig 5-åring som även i år önskade sig en Frost-tårta. Så roligt när de vet vad de vill ha! Den här är fylld med jordgubbsmousse och vaniljkrämsgrädde och täckt med smörkräm och sockerpasta. Snöflingorna var ett måste och gärna i lite större mängd, så då fick det även bli en liten korg med lite extra snöflingor i.
Fler bilder hittar du på mitt företags Facebooksida Åkerdala Sockerbageri.
Nu ska jag passa på att bara slösurfa runt lite, vilket jag sällan hinner annars. Man vet aldrig om det kommer spontanshoppas något när jag ändå är ute i cyberrymden!
Ta hand om dig!