Vaniljkrämsbullar en söndag i maj
Ibland så förvånar jag mig själv och köper hem ett eller två av de där små gula paketen som finns oftast i mejerikylen på affären, ja ni vet jästen. Jag har sagt det förut, men ni som hittat hit till mig nyligen vet inte att jag inte är vän med denna produkt utan att det mer eller mindre handlar om tur om jag ska lyckas med en omgång jästdeg av olika slag. 
Idag gav jag mig dock på det då jag hade en hel del vaniljkräm över sedan helgen och ville inte bara länga ut den för att. Istället passade jag på att baka dubbel sats, ja hör och häpna, av bullar för att fylla frysen med. Min man blev glad över bullbakningen, vilket han alltid blir över det jag bakar, då han nu har påbörjat sin "speedwaysäsong" och brukar då alltid ha med sig några bullar och lite kaffe dit. 
Jag har inga som helst tips och råd att ge dig när det gäller att lyckas med bullbaket utan säger mer bara "Lycka till!" då det är min egen känsla varje gång jag smular ner den i min bunke.
 
Vaniljkrämsbullar 
Deg
 • 1 pkt jäst
 • 5 dl rumsvarm mjölk
 • 150 gr rumsvarmt smör
 • 1 dl strösocker
 • ½ tsk salt
 • 2 tsk stött kardemumma
 • drygt 1 liter, ca 800 gr, vetemjöl
Fyllning
 • 2 dl vaniljkräm
 • 1 uppvispat ägg till pensling
Dekorering
 • smält smör
 • strösocker, ev smaksatt med stött kardemumma
Smula ner jästen i en bunke.
Häll i mjölken och låt jästen lösas upp helt.
Tillsätt smöret i små bitar.
Blanda i strösocker, salt och den stötta kardemumman.
Tillsätt mjölet tills degen får en bra konsistens. Den brukar vara lagom när den precis släpper från bunkens kant. Det bästa är att bearbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand i 10 minuter.
Låt degen jäsa i 30-40 minuter, gärna under plastfolie.
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till lagom storlek.
Lägg bullarna i formar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
Tryck en fördjupning i varje bulle och spritsa/klicka i vaniljkrämen.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen, 250°, i 7-10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Innan servering så pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösocker.
Den här veckan som har gått har varit en produktiv vecka hos Åkerdala Sockerbageri. Det har gått ut fem tårtor av olika slag och jag känner i både kropp och knopp att det har påverkat mig. Gå gärna in på mitt Instagram- eller Facebookkonto för att se bilder på dem. Det kommer några bilder idag och några under veckan som kommer.
En liten söt knubbig enhörning i sällskap av flamingos, fylld med chokladfluff och jordgubbsmousse. Den är sedan täckt med marängsmörkräm och sockerpasta vilket även alla detaljer är gjorda i.
Det ger energi att stå med alla dessa tårtor och det är så roligt att så många uppskattar det jag gör. Ni är alla guld värda!
Ta hand om dig!