Spara på burk.
Jag lever lite efter hur mina förfäder tänkte när det gäller att ta vara på saker och ting. Att odla det man kan och ta hand om det och spara det på burk eller i frysen för framtida bruk är en underbar känsla. 
När det gäller odlandet så har jag inget stort trädgårdsland, för det här med att rensa ogräs är inte direkt min favoritsyssla. Tyvärr är det ju så att ogräs ibland växer bättre än det man har tänkt att odla. Men den storlek jag har nu på mitt land gör att jag tycker att det är helt okej att ta hand om både det jag vill spara och det som måste bort.
I början på sommaren var jag och gjorde inköp av kryddväxter och fick då se plantor med chili, paprika och jalapeno. Det slutade med att det blev ett spontaninköp av dessa plantor, en av varje.
Idag när jag kom hem från jobbet fick jag skörda en del chilifrukter och de sista av mina  jalapenos. Chilifrukterna hänger jag på tork i mitt köksfönster, där jag fyller på min "tråd" varefter de mognar ute.
 
De jalapeno som är mogna gör jag inläggning på och förvarar på burk. Den här omgången har en ganska bra hetta, vilket jag gillar och jag lät dem även mogna så att en del av dem fick en fin röd färg. Att göra inläggning på dem är både snabbt och enkelt och håller sig bra länge i tätslutande burkar.
 
Jalapeno 
 • 400 gram Jalapeno
 • 1½ dl äppelcidervinäger
 • 1½ dl vatten
 • 1½ msk socker
 • 1½ tsk salt
Skölj av frukterna noga så att du får bort all eventuell smuts.
Skär dem i skivor som är cirka 2-3 mm breda
Koka upp äppelcidervinäger, vatten, socker och salt i en kastrull.
Lägg i den skivade jalapenosen. 
Låt alltsammans koka under lock i ungefär 5 minuter.
Häll upp på rengjorda glasburkar och sätt på tätslutande lock.
Förvara burkarna svalt.
 
Tänker nu njuta av den vackra hösthimlen innan mörkret faller utanför fönstret.
 
"Jag ser inte mycket mening med det", sade Kanin.
"Nej", sade Puh ödmjukt, "det är det inte. Men det skulle bli det när jag började med det. Det är bara det att någonting hände med det under resans gång."
Nyfiken
Idag har det varit fullt upp med både jobb och föräldramöte för mitt yngsta barn som började gymnasiet nu i höst. Då hon har valt att gå i skola på annan ort fick jag ta en tur till en större stad.
Min man och jag tog en liten tur till shoppingcentret i utkanten av staden innan vi åkte hem. Då passade jag på att handla för mitt presentkort jag fick i somras av min bror och hans sambo. Det blev lite nya bakartiklar som jag kan känna att jag har saknat i mitt kök.
Jag ser varje dag hur många besökare jag har på min blogg varje dag. Det gör mig nyfiken på vem du är som tittar in här. Är du en av mina FB-vänner? Är du någon som bara har "snubblat" in här av en tillfällighet? Har du blivit tipsad av någon om min blogg?
Ni gulliga läsare får gärna lämna en kommentar om ni vill. Det skulle vara roligt att få läsa något från er.
Ha en härlig måndagskväll!
Sysselsatta söndag.
Tänk vad fort en helg går! Nu är det redan söndag och jag börjar mentalt förbereda mig inför jobbveckan. Egentligen är det ju helt fel att göra det, men det är svårt att inte tänka tankar om vad man har planerat, hur man ska genomföra det, om man har några möten inplanerade och sådana saker. 
Att sysselsätta mig med något hjälper givetvis att hålla tankarna borta, och jag ska erkänna att jag brukar spara tvätten till söndagen för att just ha något att göra. Ibland blir det lite annat också, så även idag.
Idag passade jag på att baka biskvier. det är lagom att göra de olika momenten i bakningen mellan tvätthängningen. Det gäller att vara så effektiv som möjligt.
Jag har haft lust att testa att baka biskvier som är smaksatta med lime. Jag gillar lime bäst av citrusfrukterna, dess friska smak gör sig bra tillsammans med det söta. Så idag passade jag på att göra dem. 
Jag "fuskar" lite genom att använda mig av mandelmassa, tycker inte att det är värt tiden det tar att skålla och skala mandel för att kunna baka bottnarna och idag finns det så bra kvalitet på mandelmassa.
 
Limebiskvier 
20-25 stycken
 
Bottnar
 • 250 gram mandelmassa
 • 2 dl strösocker
 • 2 äggvitor
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan fint. Tillsätt strösockret och äggvitorna och rör om ordentligt.
Klicka eller spritsa ut smeten på bakpapperklädd plåt. Tänk på så att det är ganska långt mellan klickarna.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
 
Smörkräm
 • 200 gram smör, rumsvarmt
 • 3 dl florsocker
 • 2 äggulor
 • 1½ msk vaniljsocker
 • rivet skal och saft av 1 lime
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
 
Glasyr
 • 200 gram vit choklad
 • rivet skal av 1 lime
När bottnarna har svalnat brer du ett lager med smörkräm på var och en. Ställ dem kallt. Jag brukar ställa dem i frysen i en timme ungefär.
Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i micron. Rör ner det rivna limeskalet.
Doppa sedan ovansidan i chokaden och ställ dem sedan, helst på att galler, att stelna.
Klara att äta!
 
Ni som läste mitt inlägg igår känner säkert igen fatet som biskvierna ligger på. Det passade väldigt bra att använda det idag till min fotografering. 
Just nu använder jag min mobil till alla kort jag tar, men jag måste erkänna att jag är lite sugen på en ordentlig kamera så jag kan ta lite finare bilder. Jag kanske kan önska mig det av tomten iår.
Ha en det så bra resten av er söndag!