Minicupcakes
Idag har jag haft tråkigt. Riktigt uttråkad och har haft en rastlöshet i kroppen som jag inte riktigt har vetat vad jag skulle lägga den på. Vädret har inte riktigt varit inbjudande till att vistas utomhus och städa kan man ju inte göra för jämnan! Trots att det skulle behövas både här och där i våra skrymslen och vrår.
 
Men ur tristessen så föds det kreativitet, även om det kan dröja en stund. Min kreativitet går ju oftast ut på bakning och så blev det den här dagen också. 
 
 
 
För någon vecka sedan så passade jag på att beställa hem lite bakpryttlar som jag tyckte att jag behövde. Det fick följa med några söta små minicupcakeformar i härlig pastellig gul, grön och rosa. Nu har jag ingen minicupcakeplåt än, men det gick förvånandsvärt bra att ställa dubbla formar i en vanlig muffinsplåt.
I samma veva som jag klickade hem formarna så lyckades jag med att köpa en koppling till spritsen där man kan använda upp till tre olika färger samtidigt. Självklart var jag "tvungen" att testa den också idag.
Resultatet blev små söta pastelliga cupcakes alldeles lagom till en kopp kaffe. Eller förresten.. när de är så små får man ta två...
 
 
 
Minicupcakes 
12 stycken
 
cupcake
 • 75 gram rumsvarmt smör
 • 50 gram strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 ägg
 • 75 gram vetemjöl
 • knappt 1½ tsk bakpulver
Vispa smör, strösocker och vaniljsocker riktigt luftigt.
Tillsätt ägget och rör om ordentligt.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten och se till att det blandar sig väl.
Placera ut formar i en minicupcakeplåt eller dubbla formar i en vanlig muffinsplåt.
Fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda dem mitt i ugnen, 180°, i 7-10 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler.
 
frosting 
 • 75 gram rumsvarmt smör
 • 3 dl florsocker, siktat
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 msk citronsaft
 • hushållsfärg/pasta
Rör samman smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en jämn smet.
Om du vill ha frostingen flerfärgad så dela upp den i det antal skålar som du vill ha färger och blanda till den kulört du vill ha.
Spritsa fina mönster på cupcakesen.
 
 
 
 
 
Kakfatet är en present från svärmor och svärfar för flera år sedan, radion från Clas Ohlson.
 
Tänk att idag är det den sista juni! Tiden går lite för fort för min smak och jag vill ha en sommar och ledighet som verkligen är utdragen och lite seg så att jag hinner att njuta länge. Visst, jag har många veckor framför mig av ledighet och fria dagar att göra vad jag vill med, men av någon konstig anledning så går dessa lediga dagar alldeles för fort. Är det någon mer än jag som tycker det?
Av den anledningen så tänker jag ge mig själv en utmaning under juli månad att ta en bild om dagen, på precis vad som helst, och sedan göra ett collage av dem. Det svåraste här blir för mig att komma ihåg att ta det där kortet, men min mobil är ju allt som oftast med så det får bli kort av lite sämre kvalitet ibland, men det kan det vara värt.
Att sedan titta tillbaka på collaget och minnas dessa dagar då det hände något speciellt eller ingenting alls är nog en bra påminnare för mig om att det har hänt saker vissa dagar, då jag ibland har lite svårt att se det själv. Det kanske är en utmaning som du också vill hänga med på? Så var så god och vara med!
 
Njut av dagen!
Vad har jag gjort idag?
Sitter här och hör hur regnet smattrar mot ruta, för nu är himlen genomgrå och det har regnat en liten stund nu och kommer förhoppningsvis göra så en stund till.
Ett härligt sommarregn en kväll kan vara riktigt rogivande och ge mig liten känslan av att ta det lugnt och bara vara ett tag. Om det regnar på dagen har jag svårare att ta det lugnt, då hittar jag ofta på en himla massa saker som ska göras, vilket jag har gjort idag.
 
Det blev storstädning av TV-rummet idag och även ommöblering av densamma. Dock är jag inte riktigt klar, det fattas gardiner i fönstren och alla saker har inte hamnat på sina platser än. Vissa saker måste jag nog fundera en stund över var de ska placeras.
Rummet känns mycket rymligare nu när jag fick göra om och då TV-rummet ligger på samma våningsplan som köket som vi renoverar är, så hittade jag en hel del byggdamm i hörnen och lite varstans om jag ska vara ärlig. Men nu luktar det såpa i rummet och även en doft av nytvättat då soffans överdrag hamnade i tvättmaskinen idag. Det är snyggt med vit soffa, så länge som den är vit...
Vi får se om jag visar några bilder när rummet väl är färdigt, vilket jag hoppas att jag hinner med att göra imorgon.
 
 
 
Jag har även plockat in några grenar från vår fina Schersmir som växer här på gården. Det doftar fantastiskt gott om blommorna men tyvärr så håller de sig inte så länge inomhus.
Att se den gigantiska Schersmirbusken spraka av de vackra vita blommorna i solskenet och känna den fantastiska doften och höra surret från humlorna som flyger från blomma till blomma, det är sommar det!
 
Ta hand om dig!
Skörda jordgubbar
Nu är det verkligen tid för att skörda en del av trädgårdens goda bär och grönsaker.
Då vi flyttade i höstas så lämnade jag kvar alla buskar och plantor i Vilan och nu i våras så tog jag tag i det trädgårdsland som finns här i Åkerdala. Det var mycket ogräs som växte och växer fortfarande, men med lite god vilja och mycket envishet så är det jag som vinner över det oönskade ogräset. Men det tar tid.
 
 
 
 
 
 
Jag hade lite svårt att bestämma mig vilken sorts jordgubbsplantor som jag skulle köpa och jag fick lite tips från er läsare här på bloggen. 
Nu blev det så att jag gjorde ett impulsköp i allafall vad det gäller jordgubbarna. Dels för att det inte fanns den sort jag hade bestämt mig för när jag väl skulle handla och även för att jag gav mer eller mindre upp där ett tag så det fick bli vad det blev.
Jag bestämde mig för två olika sorter, en röd som heter Sonata och en vit som heter Pineberry. Just nu finns det en hel del kart på båda sorterna men jag har även fått skörda lite röda gubbar som vi har smakat av. Det är något visst med egenskördat iallafall.
 
Jag odlar inte för att kunna ha och sylta och safta på utan det är mer för det vanliga husbehovet, det vill säga att äta lite när andan faller på.
Jag har en liten fundering öer om jag ska åka iväg till den självplockningen som finns i Aby utanför Målilla, men jag har inte riktigt bestämt mig än. Ska man se till hur vår konsumtion av saft och sylt är så är det ingen idé att åka och plocka då vi inte dricker saft själva och äter väldigt lite sylt. Det går åt en liten mängd gubbar varje höst/vinter/vår till bakning och smoothies, men då kan jag tänka att det kan man köpa i affären. Ja, ni hör hur jag resonerar med mig själv, så vi får se hur det blir med självplocken.
 
Som liten så åkte mina föräldrar ofta på sommaren och plockade jordgubbar. Det fanns självplockning på så många fler ställen då och det hörde till att safta och sylta till hushållet, vilket sällan sker nu för tiden. 
Ibland var vi barn med och hjålpte till att plocka och det var en och annan jordgubbe som slank ner i magen, men även många som hamnade i hinken. När man sedan kom hem och alla bär skulle rensas och tas om hand om på olika sätt,  så var man lite trött på dessa röda gubbar. 
När de sedan var i form av saft eller sylt så glömde man bort hur trött man hade varit på smaken av dem och man provsmakade mer än gärna det som mamma hade gjort iordning.
 
Nu ska jag gå ut och kika i vårt trädgårdsland om det finns några mogna gubbar som kan tänka sig att följa med mig in. Det är det nog inte någon som säger nej till!
 
Ta hand om dig!