Harry Potter-tårta i den intensiva tårthelgen

Ja, nu kanske ni helt enkelt tröttnar på mig och mina inlägg om tårtor, men det blir det sista från den här helgen. Jag lovar!
Den här gången var det en 12-årig tjej som önskade sig en Harry Potter-tårta med den lilla Dobby sittandes uppepå och viktigt var att han skulle ha sina röda skor på sig som han (tydligen) är väldigt stolt över. Som tur var så skickade mamman till beställaren, eller om jag ska säga att det var mamman som var beställaren, ja strunt samma, bilder på hur den lilla krabaten skulle se ut och lite önskemål för övrigt. Smakerna skulle vara blåbär och choklad, vilket är en fantastisk god kombination, och för första gången så använde jag mig även av sugarpaste med smak av choklad vilket, hör och häpna, fick tummen upp av mig. Jag tycker annars att sugarpaste är i det sötaste laget, men denna chokladsmak tog udden av den "gnissliga" känslan som annars kan infinna sig när det gäller en sockerhalt på över 50 procent!
 
Nu fick jag mig verkligen en utmaning att skapa en figur som jag måhända kan ha sett ett par minuter av på film och då inte skaffat mig någon större uppfattning om. Tyckte att det var svårt att hitta bilder på nätet också, då det annars är ett bra verktyg för mig att hålla mig uppdaterad om figurer som jag inte har någon större vetskap om. Som tur var lyckades jag hitta ett snabbklipp där precis den Dobby modelleras som skulle vara på tårtan. Men med ett klipp som spelas upp i ett rasande tempo så var det bara att titta och titta om och pausa femtioelva gånger där imellan. Ändå dröjde det nog till sjunde eller åttonde tittningen innan jag hann upptäcka att hon hade modellerat ögonlock på krabaten och det hade jag totalt missat! Men som tur var så var det bara att "kleta" dit ett par så var det som det skulle sedan. För första gången fick jag skapa ett par ögon där det även skulle målas kring och på iris. Pilligt var det och det gällde att vara stadig på hand men för att vara första försöket någonsin så är jag mer än nöjd.
 
 
Harry Potter-tårta med Dobby 
ca 20 personer
 
Botten
  • 6 ägg
  • 2¼ dl strösocker
  • 2¼ dl vetemjöl
  • ¾ dl maizena
  • 2¼ tsk vaniljsocker
  • ¾ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, maizena, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20x25 cm.
Grädda den i mitten av ugnen, 175°, ca 30 minuter.
 
Blåbärskompott
  • 500 gr blåbär, frysta eller färska
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1¾ dl strösocker
  • 4 tsk potatismjöl
Låt allt sjuda i 5-8 minuter.
Låt svalna.
 
Mjölkchokladfluff
  • 6 dl vispgrädde
  • 360 gr mjölkchoklad
Värm grädden försiktigt i en kastrull.
Bryt ner chokladen i grädden och rör försiktigt till all choklad har smält.
Låt blandningen stå i kylskåpet över natten. 
Vispa upp blandningen till ett härligt fluff.
 
Smörkräm
  • 450 gr rumsvarmt smör
  • 9 dl florsocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1½ dl kokande vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och låt sedan allt vispas kraftigt i minst 5 minuter.
 
Montering
  • tårtbotten, delad i tre delar
  • blåbärskompott
  • mjölkchokladfluff
  • smörkräm
  • ca 700 gr sugarpaste i valfria kulörter
Spritsa smörkräm på kanten av bottendelen.
Fyll med blåbärskompott inuti.
Täck med den andra bottendelen.
Bred mjölkchokladfluffet på botten och täck med den tredje och sista delen.
Nu brukar jag låta tårtan få vila minst tre-fyra timmar i kylskåp, men helst över natten.
Täck tårtan med ett jämnt lager smörkräm.
Kavla ut sugarpasten och täck tårtan i valfritt mönster.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska vi njuta av att det är Valborgsmässoafton och en extra dag ledigt tillsammans imorgon! Vi ska inte göra något speciellt ikväll utan äta lite gott och bara njuta av att det nu trillar över till maj månad! Tänk vad tiden går fort! Det är svårt att hinna med och det är lätt att glömma bort att njuta av den här tiden som är, även de dagar som inte innehåller strålande solsken och vårvarma vindar!
 
Ta hand om dig!

Frost-tårta i en intensiv tårthelg

Den här helgen har verkligen gått i tårtans tecken och en hel del nya tankar och idéer har vuxit fram i mitt huvud. Jag har haft möjlighet att träna på det mesta inom tårtskapandet och hela tiden tänjt på mina gränser för vad jag trott mig klara av! Och då jag summerar det hela och reflekterar vad jag gjort så kan jag alltid förbättra mig, ni vet det där att sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna, men även att jag kan en jäkla massa och har förstått att jag kan det också.
 
Jag tänkte presentera en tårta idag ,Frost-tårtan, och lämnar det andra till en annan dag som imorgon kanske eller en dag då det känns som en bra dag att göra det på. 
Det är spännande då jag trodde att jag visste precis hur denna lilla tjej såg ut då jag blir lite mer eller mindre matad med bilder på Frost varje dag på jobbet. Men när jag sedan skulle skapa tårtan så insåg jag att jag hade faktiskt inte jättekoll på henne. Tur var att jag skulle bygga upp tårtan kring en docka, men då det gällde färgerna i klänningen så var det bara att använda det där fantastiska verktyget Google och kontrollera min bild som jag skapat i huvudet kontra orginalet. Och tur var väl det för hade jag gjort efter eget huvud så hade inte färgerna blivit så likt som de skulle.
Tårtbeställaren hade önskemål om smakerna jordgubb, vaniljkräm och grädde och då de jordgubbar som finns i affären nu är ganska okej i smaken så valde jag att använda mig av färska bär och då blir det också en lite fräschare tårta om du frågar mig. Färska bär är alltid godast enligt mitt tycke.
Till den här tårtan så gjorde jag två tårtbottnar men använde mig bara av en del av den andra botten när jag byggde tårtan. Men det finns så mycket annat gott man kan göra av de rester som blir som till exempel de Pop up-cakes som jag skrev om igår...
 
 
Frost-tårta 
10 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl maizena
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, maizena, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 20 cm i diameter.
Grädda den i mitten av ugnen, 175°, ca 30 minuter.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Smörkräm
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och låt sedan allt vispas kraftigt i minst 5 minuter.
 
Montering 
  • 2 tårtbottnar
  • vaniljkräm
  • 5 dl vispad grädde
  • jordgubbar
  • smörkräm
  • 500 gr sugarpaste
  • pastafärger
  • sockersnöflingor
Klä en bunke med plastfolie, det ska vara en bra form för "kjolen". Jag använder mig av metallskålen som är till min KitchenAid men om du inte har någon sådan så går det bra med en glasskål eller liknande, bara den är rund i botten.
Dela varje tårtbotten i tre delar.
Nu när du fyller tårtan får du tänka att du fyller den "uppochner" då botten av skålen är den del som blir toppen på kjolen.
Lägg en bit av tårtbotten i botten av skålen, det lättaste är att skära ut en lagon stor kilformad bit från den så att kanterna lagom går ihop.
Bred ett lager med vaniljkräm och täck med en bottendel.
Bred vispad grädde och täck med skivade jordgubbar.
Täck med en bottendel.
Bred vaniljkräm, vispad grädde och jordgubbar på den sista delen och täck med en bottendel.
Låt gärna tårtan vila i kylen över natten då den behöver vara stadig och stabil vid det fortsatta skapandet.
Stjälp upp tårtan och ta bort plastfolien.
Gör ett hål i tårtan som passar för den tilltänkta dockan. Jag brukar vira plastfolie runt benen på dockan dels för att få dem att hålla ihop men främst för att slippa kladda ner dockan då den kanske ska lekas med senare.
Behöver dockan kläs på överkroppen så brukar jag göra det nu då jag tycker att det är lättast att hantera den då den inte sitter fast i tårtan.
Sätt fast dockan i tårtan och spackla smörkräm över kjolen.
Klä kjolen i valfri design.
Dekorera klänningen med sockersnöstjärnor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag blev så glad av de fina bilder som jag fick på födelsedagsbarnet och få se glädjen i ögonen och det fantastiska leendet som hon visade. Det är så mycket mer värt att få se dessa leenden från nöjda barn än vad pengar kan ge. Barn är "svåra kunder" då de alltid är så ärliga i sina omdömen. Är det inte bra nog, ja då får man veta det! Visst är det härligt!
 
Ta hand om dig!

Pop up-cake och lite lördag på det

När jag fyller tårtor så tar jag ofta i vad det gäller mängd och så går inte allt åt utan det blir små "fyllnings-slattar" över som hamnar i kylskåpet tills jag kommer på vad jag ska göra med dem eller (tyvärr) glömmer bort dem så att de blir för gamla och hamnar i soporna. Det sistnämnda gillar jag inte speciellt mycket då det är matsvinn och bortkastad tid och pengar så jag försöker i så stor utsträckning jag kan hitta på något gott till oss här hemma.
 
 
 
 
 
Efter den här helgens bakning, då det känns som jag badat i smörkräm och andats in sockerpasta hela dagarna, så är det inget undantag att det finns rester av både tårtfyllningar, smörkräm och tårtbotten. Funderade en stund över vad jag skulle göra med detta då tårtbotten, som var skuren, snabbt blir torr och tråkig, så kom jag på att jag för något år sedan köpte Pop up-cakeformar och som sedan blev liggandes i sin kartong i en baklåda. Med tanke på de rester som blev nu så passade det utmärkt att fylla dem med det som jag hade färdigt.
Så till efterrätt ikväll blev det var sin Pop up-cake med vaniljtårtbotten, citronmousse, flädermousse och garnerad med en liten jordgubbe. Väldigt praktiskt att äta dem måste jag påstå och jag fick igång tankeverksamheten till sommarens grillkvällar då det är fantastiskt enkelt att förbereda och servera dem efter de smaker som sommarens bär kan erbjuda. 
 
Nu har vi tagit lördag båda två och sitter i soffan med var sitt glas vin, precis som det ska vara. Det får vara färdigpysslat här för idag och jag har tre härliga lediga dagar kvar att njuta av sedan och det ser jag fram emot!
 
Ta hand om dig!