Sport, scones och söndag

Det har väl inte undgått någon att det är OS-tider och TV-tablån för vissa kanaler är enbart OS. Jag både gillar och inte gillar att kolla sport, och i dessa tider kan jag likväl sitta framför TV:n med OS på någon kanal medan jag slötittar lite på det som sker. Jag har inte den patriotiska känslan av att jag behöver följa allt som händer slaviskt utan det jag ser det ser jag och det är mitt sätt att hejja fram våra atleter. 
Ska jag vara ärlig så ser jag mer fram emot att titta på det, tyvärr, lilla som sänds från Paralympics sedan efter att det "vanliga" OS har avslutats. Jag älskar att se hur de kämpar i sina olika distanser och grenar. Alla atleter oavsett förutsättningar förmedlar en stor glädje i sitt utövande i sin sport och det är så härligt att se!
 
Söndag och det då fick det bli lite extra lyxig fika framför TV:n och herrarnas hockeymatch mot Finland. Idag så passade jag på att baka en omgång scones som intogs med god aptit vill jag lova. Det är inte så ofta som jag gör det, men det är ju så enkelt och så gott så jag förstår egentligen inte varför det är så.
Jag tycker om att äta dem med antingen en marmelad, gärna då flädermarmelad, mitt recept hittar du här, eller lemon curd, recept hittar du här. Dessa båda är inte speciellt söta och det passar mig då jag ogillar saker som är så söta att det näst intill gnisslar i tänderna när man äter. Ja, trots att jag älskar att äta kakor och andra söta bakverk så finns det en gräns för mig också vad jag tycker är för sött eller inte.
 
 
 
Scones 
ca 8 stycken
  • 7½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • ½ dl råströsocker
  • 125 gr smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • ägg till pensling
  • ev. råströsocker eller flagad mandel 
Blanda samman vetemjöl, bakpulver, salt och råströsocker i en bunke.
Skär det kalla smöret i små kuber och tillsätt dem i mjölblandningen.
Nyp samman allt till en smulig massa.
Vispa samman ägg och mjölk och blanda ner det i degen.
Arbeta ihop den till en smidig deg.
Platta till degen till ca 2 cm tjocklek och ta ut rundlar som du sedan lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö eventuellt på råströsocker eller flagad mandel.
Grädda dem mitt i ugnen, 250°, i ca 10-15 minuter.
Ät dem varma med smör, marmelad och ost.
 
Här ska det fortsätta och njutas av att det är söndag och den där ångesten som brukar infinna sig annars är som bortblåst då jag nu ska njuta av att kommande vecka är min sportlovsvecka!
 
Ta hand om dig!

Att jag aldrig lär mig!

"Man lär sig av sina misstag" finns det ett ordspråk som säger. Gäller för det mesta hos mig men det finns ett läge det där absolut inte gäller och det är när det handlar om växter och då framförallt blommande krukväxter. Jag vet inte hur många olika sorter som jag köper och en del hinner jag ha ihjäl på mer eller mindre en vecka medans andra, peppar peppar, står sig kanske något år, men då tack vare att jag på något vis lyckas att tukta dem så att de ska passa in i den miljö som jag har. Det vill säga, du får vatten när jag kommer ihåg och får du vatten så kan det vara i överflöd och det här med ny jord det är en lyxvara här i huset. Det är inte för att jag vill plåga ihjäl mina växter utan det är mer för att jag har inte riktigt varken tid, intresse eller den "rätta knycken" och handlaget med de levande varelserna. Det har gått så långt att jag nu för tiden sällan köper växter och när jag väl gör det så blir det lite billigare varianter på mataffären när jag ändå går och handlar. Resultatet är att de som inte ger upp och är lika envisa som jag och har en livsgnista som heter duga står och stoltserar i våra fönster länge, men det kan vara lite glest på sina ställen... 
 
Snittblommor ska vi inte tala om, eller det kanske vi ska. Dessa får jag sällan att se glada ut mer än ett par dagar och sedan så hänger de över kanten på vasen och nickar med sina blommor och det trots att jag gör ny snittyta på dem innan de hamnar i vasen och vad det gäller tulpaner så behåller jag plasten/pappret på dem en timme eller två efter det att de har satts i vatten men misslyckas ändå. Den nya snittytan är väl tilltagen så det kan inte vara det som det är fel på, om det nu inte är så att det inte får tas bort så mycket på en gång, och det enda som jag kan skylla på är i så fall temperaturen på vattnet. Får väl ta och Googla fram vad alla experter säger vad det gäller just det... Så florist kanske inte ska vara mitt nya yrke om jag skulle byta karriär... 
Som tur är så finns det idag så många olika vaser med lösningar på hur man kan arrangera sina snittblommor och på så sätt "fuska till det" så att de ser lite gladare ut lite längre. Passar mig perfekt och blommorna behöver väl inte kastats förens det inte finns ett enda kronblad kvar på dem? Då kanske det är tid för att byta ut dem mot något annat...
 
 
 
 
 
 
Ska jag se det positiva i allt det här så är det att jag förnyar mig en hel del i alla de olika sorter som går att bringa på blommarknaden. Då jag ständigt misslyckas med dem så känner jag att jag ska testa nya sorter hela tiden för det kan ju hända att det lyckas med dem som jag aldrig har testa förut. Jag lägger sällan eller aldrig några namn på minnet, för mig så är det oftast som rena grekiskan, och då det cirkulerat en hel del blommor här under åren som gått så är det säkerligen så att jag har glömt bort att jag har testat just den sorten här hemma och så "råkar" de hamna här igen. Men vad fasen, är jag tillräckligt envis, vilket jag troligtvis är, så kommer det väl lyckas någon gång och gu´vad jag ska njuta av den blomsterprakten då!
 
Ha en härlig lördag och ta hand om dig!

Lite ledigt, inredning och lampfötter

Idag gick jag på en efterlängtad ledighet, nämligen en veckas sportlov men jag tror nog inte att jag ska sporta något, åtminstone inte utomhus om jag får bestämma. Det känns i både kropp och själ att den här veckan är välbehövlig och jag tror att alla mina kollegor håller med mig om detta och där var det nog pratat om jobb!
 
När min man och jag satt och åt middag här vid strax innan fem nu i eftermiddags så konstaterade vi att det fortfarande var ljust ute och hur härligt det är att det går mot vår. Trots det så blir det mörkt strax därefter och att tända både lampor och ljus är ju ganska nödvändigt om man inte ska treva sig runt här hemma i mörkret.
Då alla julstjärnor och ljusstakar plockades bort så kan jag tycka att det blir ganska så mörkt inomhus. Jag är dålig på att hitta bra ljuskällor och när det gäller fönsterbelysningar så är jag ganska kräsen. Det ska vara den perfekta lampan i varje fönster och hittar jag inte den, ja då kan det likväl vara mörkt där.
För någon månad sedan var jag och min man ute på en liten loppis/antiksväng i våra lokala butiker. Där i den ena butiken så såg jag ett par lampfötter i mässing som jag fastnade för. Jag tyckte om formen och storleken och tänkte att de skulle passa in perfekt i vårt matrum. Jag var ändå sugen på att byta ut det silvriga i form av ljusstakar på bordet till den lilla samling av mässingsljusstakar som vi har och då skulle det bli perfekt. Den gången köpte jag inte lampfötterna, med hiskeligt fula veckade plastskärmar på, då de var lite anfrätta av någon form av prickig beläggning på den nedre delen av dem. Men som vanligt när jag får någon idé så har jag så svårt för att släppa den. Så för några veckor sedan gick jag tillbaka till butiken och lyckades pruta ner dem en liten slant i priset och fick mer eller mindre garanti för att det skulle gå att putsa bort den beläggning som fanns på dem. De fula lampskärmarna lämnade jag kvar i butiken och gav dem förslaget att sälja dem för en tia istället. 
 
 
 
 
Väl hemma tog jag fram putsmedlet och lyckades få bort det mesta av prickarna så nu ser dessa lampfötter helt okej ut, men nu är det avsaknaden av skärmar som blir det stora "problemet" istället. Jag har visserligen kopplat in dem men med enbart en kal glödlampa i dem så blir inte mysfaktorn den högsta som ni kanske kan förstå. Så nu är det jakt på lampskärmar som står på listan. Har du något bra förslag var jag kan hitta snygga skärmar så skriv en kommentar är du snäll. 
 
Ikväll blir det lite ensammys för min del då mannen drog iväg på hockey i Västervik och dottern ska iväg på sitt. Så med en cider och lite chips till alla mina tre fredagsprogram på TV, "På spåret", "Skavlan" och "Scott&Baily" så tror jag att jag klarar mig. Den tuffaste matchen blir den mot John Blund, det är ju dock fredagkväll och då är han som mest envis den där lilla mannen!
 
Ta hand om dig!