Varm choklad, levande ljus och bara njuta
 
Jag har lyckan att ha en pappa som är expert på ordspråk och ordstäv och det präglar ofta mitt sätt att prata på här hemma. Många av dessa ordstäv är mycket talande och det är svårt att hitta liknande uttryck om man vill vara lite mer "modern" i språket.
Ett uttryck som jag tycker passar rätt bra nu är: "Man har inte roligare än vad man gör sig". För hur grått, trist och tråkigt det än känns i denna sena november så blir det inte bättre genom att sitta och deppa i soffhörnet. 
Bra tips är att tända en massa ljus, gör en god varm kopp choklad eller te, sätta igång en feelgood-film eller serie och mysa ner dig under en härlig filt. För det är du värd!
Varm choklad 
  • 2 tsk kakao av god kvalitét
  • 2 tsk strösocker
  • ca 3 msk vispgrädde
  • 2 dl varm mjölk
  • minimarshmallows
Rör samman kakao, strösocker och vispgrädde till en tjock smet.
Häll på den varma mjölken och rör tills all chokladsmet löst upp sig.
Häll i valfri mängd minimarshmallow.
 
Nu njuter vi av tisdagskvällen och inser att tiden går fort och att det redan imorgon är mitten av veckan och det betyder att det är full fart mot helgen!
 
Ta hand om dig!
 
 
White monday
Det är så häftigt med butiker och butikskedjor som går mot strömmen, som tänker och gör precis tvärtom mot "alla" andra.
Erikshjälpen är en sådan kedja som vänder helt om och istället för den upphåsade "Black friday" gör en "Whire monday". Då vi har turen att ha Erikshjälpen i vår lilla stad som anammade den vita måndagen så passade jag och mannen på att ta en tur dit. Är inte så svårt att få med honom nu när vi har den nya bilen... 😉
Med kvällsöppet till klockan åtta så kunde vi ta det lugnt och inte var det mycket folk heller när vi kom dit. Vi kunde gå i lugn och ro och strosa och titta, vända, vrida och känna på sakerna och för en hundring så fick vi lite med oss hem. 




Det känns ju så bra att kunna handla second hand, både för miljön och plånboken och så roligt att kunna hitta de där små guldkornen som inte finns någon annan stans. Så tänkt till inför "Black friday" om du verkligen behöver prylen eller om du köper den bara  för att den är "billig"!

Ta hand om dig!
Fläskytterfilégryta med curry och kokosmjölk
Att laga mat är inte min stora passion här i livet. Visst kan det vara roligt ibland, men jag har så dålig fantasi vad det gäller att förnya mig så det blir ofta samma samma varje vecka. 
Idag är dock ett undantag då jag tittade vad som fanns i kylskåpet, vilket inte var jättemycket och ingen lust att gå till affären, och googlade på mina ingredienser. Här är ju Google helt fantastiskt då jag inte behöver tänka det minsta själv utan har någon som gör det åt mig. Är inte det det skönaste alternativet?!
Min googelsökning blev fläskytterfilé med kokosmjölk och hittade då ett recept på ICA, jag är inte sponsrad av dem, som jag tyckte lät intressant. Nu som vanligt höll jag mig inte helt till orginalreceptet, men det är ni ju vana vid vid det här laget...
Det jag följde slaviskt i receptet var dock kryddorna och här fick jag använda mig av både kardemumma och kanel tillsammans med curry och lite annat. Såna kryddor som jag instinktivt INTE tänker på i min matlagning men inte är främmande för att testa då det finns med i ett recept från en nätsida som är beprövad och känd, vilket inte är några garantier, men iallafall.
Så jag kan starkt rekommendera denna gryta och tillsammans med jasminris och en god sallad så har du fått med det mesta som du behöver för att bli så där lagom lyxigt mätt.
 
Fläskytterfilégryta med curry och kokosmjölk
  • 600 gr fläskytterfilé
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olja till stekning
  • ½ tsk stött kardemumma
  • ½ tsk kanel
  • 2 tsk curry
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 250 gr fryst blomkål
  • ev. maizena+vatten att reda med
Strimla fläskytterfilén.
Skala och hacka gul lök och vitlök.
Fräs löken i oljan i en gjutjärnsgryta.
Tillsätt kryddorna och låt lök och kryddor fräsa en stund innan du tillsätter köttet.
Låt allt få lite färg innan du tillsätter sambal oelek, kokosmjölk och blomkål.
Låt allt puttra på svag värme i ca 30 minuter.
Red eventuellt med maizena utspätt i lite vatten om du tycker att grytan är för tunn.
Servera med ris och en god sallad.
 
Funderar över om jag ska börja ta tag i det här med julklappar redan nu. Jag är annars ganska dålig på att ligga bra till vad det gäller tiden och är ofta ute i sista sekunden och har inte en aning om vad jag ska köpa till de mina, vilket ofta då resulterar i presentkort på ställen som jag vet är säkra kort. Men det är ju så mycket roligare att ge bort paket, eller hur?! 
Jag kanske ska fråga först om de vill att tomten ska komma? De kanske säger blankt nej, fast vem skulle göra det???
 
Ta hand om dig!