Tid, skärma av och vara här och nu
Åh, idag är jag så där härligt veckovill som man lätt kan bli när man är ledig. Jag tar det som ett bevis på att det är på grund av att jag börjar kunna varva ner och vara mer och mer i nuet. Vilket är absolut jätteviktigt! 
 
Jag har varit kreativ idag och suttit och modellerat en hel del inför kommande projekt. Det har varit avkopplande och jag har, hör och häpna, inte svurit en enda gång! Jag känner att jag har mer och mer tålamod till saker, vilket säkerligen har med mitt nervarvande att göra, och när jag som idag fick vara ensam hemma några timmar så kan jag verkligen gå in i det jag gör. 
Ibland är det nästan otäckt hur jag kan gå in i det jag gör och lyckas att skärma av omgivningen och det som händer runt omkring. Jag kan släppa tid och rum och när jag sedan slänger ett öga på klockan, oftast för att magen börjar kurra, så blir jag förvånad över hur tiden bara har försvunnit utan att jag har reagerat över det. Det är en rätt skön känsla det där när man kommer in i den där "transen" som det nästan kan kännas som, när tid och rum försvinner för att man är så inne i det man gör.
 
 
 
Jag tror att det är nyttigt att ha den förmågan att kunna göra det, skärma av sin omgivning. För vi blir mer eller mindre fulla av olika intryck via alla våra sinnen och kan vi då stänga av några av dem så får vi på ett sätt vila i små stunder och på olika sätt. 
Vi utsätter oss för mycket intryck vare sig vi vill eller inte, det kan vara TV:n som står på, mobilen som pockar på uppmärksamhet, sysslor som ska göras och kan vi då göra två, tre saker samtidigt så tycker vi att vi är duktiga, för att hålla många bollar i luften samtidigt är ju en positiv egenskap?, istället för att ta en sak i taget och få det riktigt bra gjort. Det här är något som min man försöker att lära mig, ta en sak gör färdigt och börja sedan på nästa, men det är svårt och det drar oftast att försöka hålla igång flera projekt samtidigt, bara för att jag tror att jag hinner mer. Men tänker jag efter så blir det sällan så utan det blir hellre tvärt om. Ju fler saker jag gör desto längre tid tar det att bli färdig.
Så nu har jag bestämt mig, nu ska jag göra en sak i taget och det första jag ska göra är att slöa i soffan. Det tänker jag göra tills jag har gjort det färdigt och det får ta den tid det tar!
 
Ta hand om dig!
Ur ett misslyckande blev det en liten tårta med lime och kokos
Idag har jag spenderat den mesta tiden i köket, platsen som jag trivs allra bäst på i det här härligt stora huset! Här har jag rumstrerat och gjort det jag ville och är nöjd men trött av alla de resultat som blev utav dessa timmar. Jag kan inte avslöja allt av det jag gjort idag, men tids nog så kommer det att visas här på bloggen.
 
En av de saker som blev till och som jag kan visa här idag är en liten tårta. Den blev till från ett misslyckande och det är rätt häftigt att ur det som inte riktigt blev som jag ville så har jag förmågan att tänka utanför ramarna och skapa något helt annat ur det som var. Jag tror att det är nyttigt oavsett vad det gäller, bara vi kan släppa det som var tänkt, dock efter lite svordomar och muttrande från min sida, till att tänka om och fundera utifrån frågan: Vad kan jag göra för bra av det här? 
Jag tror att om vi fastnar i det som var ursprunget så kommer vi att i slutänden bli en grå trist människa som är ständigt rädd för förändringar och vi blir helt enkelt en bakåtsträvare. Nej, det är inte åt det hållet jag vill! Min näsa pekar framåt och det är dit jag ska! Rädd, modig eller bara dumdristig...
 
Tårtan är enkel och är tillverkad av de saker som oftast finns i skafferiet, vilket jag tycker är det bästa. Vill du inte ha lime i glasyren så är det bara att hoppa över den och gillar du inte kokos så kan du istället dekorera tårtan med de färska bär som finns nu. 
 
 
Tårta med lime och kokos 
ca 10 bitar
 
Botten
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl maizena
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt i 10 minuter.
Blanda samman vetemjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker i en bunka.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör försiktigt ner det.
Häll smeten i sn smord och mjölad form, 20 cm i diameter.
Grädda tårtbotten i mitten av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Stjälp upp botten och låt den svalna under bakduk.
 
Limeglasyr
  • skal från 1 limefrukt
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ dl florsocker
  • ca 1 dl kokos till dekoration
Blanda samman skal från lime, creme fraiche och florsocker till en jämn smet.
Bred glasyren över den avsvalnade botten och strö över kokos.
 
 
 
 
 
 
Ikväll får vi ta och fira lite här hemma då mannen har gått på semester. Nu ska vi spendera fyra veckor tillsammans med att göra det som vi vill och jag längtar efter att få de här långa lugna mornarna som jag bara älskar. Att få sitta tillsammans med var sin kaffekopp och bara njuta av att det är en ny dag som är oskriven och som vi fyller med det som vi vill!
 
Ta hand om dig!
Sommar i P1 och Mark Levengood
En "tradition" som jag har på sommaren är att lyssna på sommarpratarna i P1. Jag ska erkänna att jag oftast lyssnar på den versionen där musiken är bara små korta snuttar och det är ett val som jag gjort av två olika anledningar. Den första är att jag då inte behöver lyssna på musik som jag inte tycker om och kan känna mig lite stressad av att ha i öronen, jo jag lyssnar de flesta gånger med mina in-ears i, och den andra och främsta anledningen till att jag väljer den förkortade versionen är för att få ett mer sammanhang i pratet då jag lätt kan bli distraherad under musiken och tappar tråden i det som sades innan. 


Idag spenderade jag lyssnarstunden i solstolen och fick ta del av Mark Levengoods sommarprat. Ett prat som gick direkt in i mitt hjärta och jag både skrattade och grät tillsammans med honom. 
Det var så ärligt och så genomtänkt det han berättade och missade du det så tycker jag absolut att du ska ta dig tid till det. Det är väl spenderade minutrar med honom där han berättar om sitt liv och hur hans glädje, ilska och sorg genom livet har gjort honom till den han är idag. Hans genuina kärlek till hans familj och släkt lyste igenom hela programmet och som lyssnare fick man ett leende på läpparna både en och två gånger när hans anekdoter om släkten kom fram. Så härligt hjärtligt!

Jag hoppas att du har haft en härlig dag och en fortsatt underbar kväll! Jag ska fortsätta att vara en livsnjutare här ett tag till ikväll på Åkerdala och bara vara och insupa sommaren!

Ta hand om dig!