Vem har rätt? Måndagens fråga som kanske inte har något svar.

Jag har haft turen att få närvara på några föreläsningar på kort tid som alla på något sätt har haft med att göra hur vi är och hur det påverkar oss själva och vår omgivning. Här ska jag vara uppriktig och erkänna att jag är lite förvirrad över en del av de saker som jag hört från de olika föreläsarna, som har lite olika upplägg och forskning som de stöder sina resultat på. Samtidigt finns det en hel del som visar på samma sak, vilket jag med lite sunt förnuft förstår ändå, vilket tyvärr inte alla gör.
 
 
Den tanke, eller rättar sagt fråga, som slog mig idag är: Vem har rätt? Alla har forskat och kommit fram till lite olika saker, de flesta dras åt samma håll, men hur ska vi som "vanliga" människor kunna sålla bland all den här informationen och få det till någon sorts helhet?
Min fråga i sig behöver inte bara handla om människors beteende utan det kan handla om det mesta, allt från träning och kost, tänk på alla dessa "dieter" som har lanserats och alla anser att deras är den rätta, till vilka behandlingsmetoder som är bäst vad det gäller olika sjukdomar och åkommor, till hur vi ska tillaga vår mat på bästa sätt för att behålla den mesta av näringen. Eller all denna "supermat" som vi ska äta, ena veckan är det linfrön som är det bästa och veckan därpå är det havsalger som är det ultimata.
 
 
 
Nej, jag har bestämt mig. Mår jag bra av det så dricker/äter/gör jag det, annars får det vara. Jag använder det förnuft jag har för att möta människor på bästa sätt och utifrån de förutsättningar som ges. Sedan kan jag lyssna och ta till mig det som sägs, plocka godbitarna ur det som ges men fortsätta vara mig själv utifrån det. För vem har rätt?
 
Ta hand om dig!

Svettigt värre!

Pust, stånk och stön! Inte av den gnälliga sorten utan av den där härligt trötta som blir när man har tagit sig igenom ett träningspass som man gjorde liiiite tuffare än vad man hade tänkt från början. Ni vet, när man tänjer lite till och lite till på det som man trodde var möjligt och vips så är det genomfört och färdigt. När man sedan sätter sig och ska stretcha efteråt så skriker varenda muskel efter att få vila och ta igen sig. Där är jag nu.
 
 
I mina planer så var det egentligen en löparrunda som stod på programmet, men då vi har både åska och regn här i dag med ojämna mellanrum så tänkte jag om och valde att förlägga mitt pass inomhus. Så här sommartid tar det lite emot då jag gärna vill vara ute, men skyfall och åska... nja... det får nog vara för idag. Sagt och gjort, träning inne och en liten uppvärmning på crosstrainern. Bara där blev det svettigt, men det är ett kvitto på att pulsen är igång och kroppen får jobba. Körde sedan styrka efter det och gjorde två varv av de tio övningar som jag brukar genomföra och jag vill lova att varje sekund idag kändes som det dubbla. Annars brukar tiden minnsan gå så himla fort! Jag var dock på gång att lägga ner efter första omgången men då kom han fram, ni vet den där med hornen, och jag la i en växel till, och bara körde! Det är lite det här djävlaranamma som behöver komma fram ibland och när det väl gör det, ja då är det bara att köra hela vägen in i kaklet! Då är jag ostoppbar! (Låtsas jag iallafall...)
 
Nu är det fritt fram att ta det lugnt resten av eftermiddagen och kvällen för att ta tag i de sista arbetsdagarna innan semestern. Jag jobbar måndag, tisdag och onsdag den här veckan för att sedan, äntligen!, gå på den efterlängtade ledigheten! Bokhögen är iordningplockad och redo för eventuella läsdagar som det kan bli under en semester, men annars så har jag inga stora planer lagda, utan vi tar det som det kommer. Man vet aldrig vad som kan hittas på!
 
Ta hand om dig!

Välkommen ut i vuxenlivet du student!

För ett år sedan så tog min yngsta studenten. Det är en tid i mammalivet som är ganska omvälvande då det blir så definitivt att ens barn är vuxna och ska stå på egna ben. När älskade sonen tog studenten, som den första i min lilla barnaskara på två, så var det ett mammahjärta som svämmade över av stolthet för att han genomförde dessa år i skolbänken. Vemodet och det lite sorgsna fanns inte där då, mycket på grund av att jag visste ju att jag hade ett älskat barn till som ännu inte var vuxen än, utan det var bara glädje och stolthet som fanns. Självklart fanns den glädjen och stoltheten även när älskade dottern tog studenten, men det lite dystra fanns ändå där i bakgrunden där jag som mamma fick en annorlunda roll i mitt liv. 
Idag finns inga av dessa dystra känslor kvar. Idag är det bara ett mammahjärta som är fyllt av stolthet, glädje men framförallt kärlek till mina barn som har vuxit upp till två fantastiska människor som står på egna ben och vet att de har en mamma som de kan vända sig till när det stormar och oron gnager inuti dem. Jag är så tacksam över att just jag fick bli deras mamma!
 
Idag finns det många stolta och tacksamma föräldrar ute i vårt land, som nu de närmaste dagarna har fått se sitt barn ta studenten. Fått se den där härliga glädjen som de unga vuxna fullkomligt exploderar av och bara måste få ge utlopp för. Det här är deras tid, det är nu de ska njuta av det bästa av livet, det är nu de ska få ta del av den tid då de välkomnas in i vuxenlivet och allt det som det har att erbjuda! 
Bakom alla dessa unga vuxna studenter finns alla deras föräldrar och andra vuxna som ett skyddsnät, redo att fånga upp dem om de skulle råka falla. För det gör man så lätt och som ung vuxen kan man behöva någon som stöttar upp en, precis som de vuxna gjorde när man var liten och skulle ta de första stapplande stegen på egen hand. Man föll och grät, men det fanns alltid en trygg famn som lyfte upp och tröstade för att sedan ge stödet för att våga försöka ta stegen igen. 
 
Igår fick jag äran att förgylla en students liv lite genom en studenttårta. Det är så roligt att få vara en liten del av en students dag om det bara är så genom en liten tårtbit. Den här tårtan fick somriga smaker av jordgubbar och grädde samt vaniljkräm. Den täcktes med marsipan och dekorerades med sockerpasta. En enkel dekoration är allt som behövs på en sådan här tårta då det är själva studenten som står i fokus och inget annat en dag som denna!
 
 
Studenttårta 
15 bitar
 
Tårtbotten
 • 4 ägg
 • 1½ dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1½ dl vetemjöl
 • ½ dl maizena
 • ½ tsk bakpulver
 • 1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och mjölad springform, 18 cm i diameter.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30-35 minuter.
Stjälp upp den och låt svalna under bakduk.
 
Vaniljkräm
 • 500 gr mjölk
 • 2 st vaniljstänger. delade
 • 120 gr äggulor
 • 125 gr strösocker
 • 40 gr maizena
 • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Montering
 • tårtbotten, delad i tre delar
 • vaniljkräm
 • 1 l vispad grädde
 • 400 gr jordgubbar
 • ca 700 gr marsipan
 • 100 gr sockerpasta
 • valfria pastafärger
Fördela ca 4 dl av den vispade grädden på den första bottendelen.
Skiva jordgubbarna och lägg dem ovanpå grädden.
Täck med den andra bottendelen och tryck till lite försiktigt så jordgubbarna sjunker ner i grädden.
Bred ett ganska tjockt lager vaniljkräm på botten och täck med den sista delen.
Låt gärna tårtan stå kallt i några timmar innan du fortsätter att dekorera den.
Bred ett jämnt lager med resten av den vispade grädden över tårtan och kavla ut marsipanen, ca 2 mm tjock.
Täck tårtan med marsipanen och renskär kanterna.
Kavla ut svart marsipan och skär ut en skärm till mössan som du lägger på plats vid tårtan.
Kavla ut en lång remsa av svart marsipan och fäst den runt kanten.
Dekorera resten av mössan på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
Nu fortsätter vi att njuta av livet och att vi är här och nu!
 
Ta hand om dig!