Mobilfri
Idag blev det en mobilfri dag för mig då jag glömde den hemma på köksbänken i morse. Det kändes lite naket den första stunden då man verkligen har skapat sig ett behov av att vara tillgänglig alla stunder under dygnets alla timmar.
 
Jag ska erkänna att jag stod i valet och kvalet om jag skulle vända bilen när jag var mer än halvvägs till jobbet kom på att det var något som saknades och då jag trevade i väskan på sätet jämte mig upptäckte till min stora fasa att det var mobilen som var det som skapat min oro, eller rättare sagt avsaknaden av att den. Men i det väglag som rådde samt att jag nästan var framme vid slutdestinationen tog jag det modiga beslutet att låta bli att åka hem och hämta den och försöka mig på ett nytt kapitel i livet, om än bara för en jobbardag, där jag skulle vara mobilfri. Vet ni vad? Jag överlevde det hela. 
 
 
 
 
 
Som jag skrev innan så kändes det lite naket den första stunden, men efterhand så avtog känslan och jag ska så här i efterhand erkänna att det var riktigt skönt att få vara lös och ledig utan det där planlösa scrollandet på både Instagram och Facebook som görs i en ren reflexrörelse och inte utav några som helst måsten. 
Jo, jag har scrollat ifatt en del nu i kväll, men jag har provat en dag utan och det har gått bra. Det var inte mer än fem missade samtal och ett skickat sms som visade sig på displayen, jo de flesta vet att jag inte svarar på varken sms eller samtal mellan 8 och 13, så då har det ingen större betydelse. De som vill ha tag i mig får helt enkelt ringa igen. På jobbet finns det telefon och vid absoluta extrema akutfall så går det att nå mig ändå och hur ofta händer det? Aldrig hoppas jag då det i så fall är något som inte bör hända som har hänt, så det vore skönt att slippa få de samtalen...
 
Nu fortsätter väl jag med att vara med mobil ett tag till den här dagen, dock inte i ett försök att ta igen det jag har missat. Nej, det kan vara som det är och det är jag så nöjd med så!
 
Ta hand om dig!
Drömmar har inget bäst före datum!
Jag lär mig något nytt varje dag och det gäller att ta vara på all den kunskap som jag får. Av alla dessa nya intryck och lärdomar som jag berikas med gäller det att göra något av dem, något som jag känner att just jag har värde av och utvecklar mig som människa. 
Ibland kan det vara svårt att se hur olika prövningar och utmaningar ska leda till något bättre, hur jag ska orka och hur jag ska kunna gå vidare från där jag står. Ta de där kliven, våga ta det där steget och se bakom de hinder som eventuellt finns framför mig.
 
 
"Drömmar har inget bäst före datum!" och det är så rätt! För hur ska drömmars tid ta kunna ta slut? Hur ska de visioner som jag har kunna tyna bort? Det kan de inte. De kanske slumrar ibland, men de finns alltid där någonstans och drömmar kan bli verklighet. Det är bara min vilja och min beslutsamhet som bestämmer hur lång tid det ska ta. Det gäller att bygga upp det mod som krävs, använda den kunskap jag fått, ta mig an de hinder som finns och ge mig den på att det ska fungera. Om det händer idag eller imorgon? Jag vet inte men mina drömmar har inget bäst före datum... Har dina?
 
Ta hand om dig!
Vaniljrutor och husdrömmar
Att vara en flitig tårtbakare innebär också att det blir en hel del rester. Det kan vara allt från vispad grädde till smörkräm eller vaniljkräm och allt där i mellan. Beroende på vad det är så är det lite olika hur jag tar hand om dessa rester och vad som ska bli av dem. Är det större mängder smörkräm så brukar jag frysa in den och ta fram efter behov, ja vad det nu kan innebära men till exempel att spackla en tårta eller smaksätta den och baka biskvier. Grädde är lite olika vad som händer där men då grädde torkar så fort så kan det hända att det blir en liten snabbakning av en kladdkaka eller liknande för att den ska gå åt. Vaniljkräm är något som jag kan hitta på lite allt möjligt med allt från desserter till smaksättare i kakor.
Den här gåmgen blev det en del vaniljkräm kvar efter att jag hade bakat både gräddtårta, här, eller Tjejklassikertårta, här, så utan att tveka fick det bli något gott av denna rest. Jag gillar verkligen vaniljhjärtan men tycker att det är lite pilligt att baka dem och med tanke på det jobb jag hade lagt ner på de två tårtorna så ville jag göra något lite enklare bakverk. Något som smakar lika gott som vaniljhjärtan men bakas i långpanna är vaniljrutor. I orginalreceptet ska det vara vaniljkvarg egentligen men jag valde att byta ut den mängden rakt av mot vaniljkräm samt öka mängden lite av creme fraichen. Fungerade jättebra och med tanke på hur god vaniljkrämen är innan den blandas ut med något annat, så går det helt enkelt inte att misslyckas.
 
 
Vaniljrutor 
Deg
  • 250 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver
Kör samman alla ingredienser i en matberedare med kniv.
Dela degen i två delar och tryck ut den ena delen i botten på en smord långpanna, ca 20x30 cm.
Gör fyllningen.

Fyllning 

  • 2 dl vaniljkräm
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Häll fyllningen över botten i långpannan.
Ta resterande av degen och smula över den över kakan i ett jämnt lager.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 200°, i ca 30 minuter.
Pudra över florsocker när kakan svalnat och skär den i lagom stora rutor.
 
 
 
 
Ikväll börjar ett av mina favoritprogram på TV, nämligen Husdrömmar. Jag gillar verkligen Pernilla Månsson Colt och framförallt hennes kollega Gert Wingårdh. Han har gett mig ett av mina favoritcitat som jag har på min anslagstavla och som jag brukar tänka på ibland när livet inte alltid känns helt rättvist i alla lägen.
 
"Livet har inga ritningar."
 
 
 
För hur vi än försöker att planera och styra upp våra liv så är det något som kommer i mellan. Det är det som kallas livet och vi borde lära oss med åldern att det finns inget sätt som vi kan styra vårt öde. Det som händer det händer och vi kan bara se till att göra det bästa av det som sker. 
 
Ta hand om dig!