Gott Nytt År!
Nu är det bara timmar kvar av detta år. Det år som jag inte riktigt vet hur jag ska summera. Det har varit som ett ordinärt vanligt år med toppar och dalar, men inga större än att det har gått att hålla sig kvar på toppen ett tag och fallet ner i dalarna har inte varit djupare än att det har gått att ta sig ur dem utan de största ansträngningar.
Ett år som jag kan känna mig ganska nöjd över och se tillbaka på det jag gjort och tänka att jag gjorde så gott jag kunnat och det är gott nog!
 
Jag väljer hellre att titta framåt istället för bakåt. Att titta åt det håll som näsan pekar är mer naturligt för mig än att vända och vrida på huvudet för att se vad det är jag lämnar efter mig. 
Jag har inte riktigt klart för mig vad jag vill med kommande år. Jag vill heller inte göra några större planer och tänka för stort utan jag vill hellre ta det i små steg, en liten bit i taget för att kunna utvärdera och styra eller styra om i riktningen som för tillfället var utstakad. 
Inte ha för stora förhoppningar utan skapa nåbara mål på vägen istället, inse mina begränsningar men ändå våga tänja lite på dem så att jag kommer utanför den där bekvämlighetszonen som finns som ett staket, ett lågt sådant, som går att kliva över bara jag vågar. Men det blir mitt val att ta klivet i så fall.
 
Så gör du ett champagnetorn till nyår - Sköna hem
(Bild från Pinterest)
 
Jag önskar er alla ett gott avslut på detta år och hoppas att du får en härlig kväll/natt där du får möjlighet att spendera tid med dina nära och kära. Jag önskar dig ett Gott Nytt År där du får möjlighet att utveckla dig själv och ta tillvara alla stunder som ges till dig!
 
Ta hand om dig!
Frihet och mandelbiskvier
Tjoho! Äntligen! Det är nog så jag kan sammanfatta dessa två dagar som snart har passerat. Det har varit mycket bilåkande och då körande för min del, men det har varit så värt det!
Nu har min dotter efter åtta sorger och sjuttioelva bedrövelser äntligen lyckats med både uppkörning och uppskrivning för bilkörkort! Och med det gjort, också återfått den frihet som man som nittonåring behöver och är så värd att ha!
Ni som inte är med i den här svängen med att era barn tar körkort kan knappast föreställa er den frustration som infinner sig, både hos förälder och barn, då det knappast inte finns tider för varken uppkörning eller uppskrivning i närheten där man bor inom de tidsramar som allt kräver. För allt är ju uppbyggt på att du ska klara allt på första försöket, men mellan dig och mig, hur många gör det egentligen? Lång tifrån så många som man tror...
Nu klarade min dotter uppkörningen för någon vecka sedan men klarade tyvärr inte uppskrivningen. Ja då är det "bara" att boka en ny tid, men inte på hemmaplan för det finns inga tider att tillgå på bra länge. Så igår blev det en tripp till Växjö för att skriva, men tyvärr så var det något enstaka fel "för mycket" för att bli godkänd. Så boka en ny tid tills idag i Linköping, där hon glädjestrålande klev ut med godkänt prov och kan numer stoltsera som bilförare av högsta dignitet och av högsta rang! Bra jobbat Andrea!!! Jag är så stolt över henne att hon genomförde det med den bravur som hon gjorde, då hon varje gång hon inte lyckades var på väg att ge upp allting och ge fullständigt fan i att ta det där körkortet. Men nu sitter hon ensam i bilen på väg till tjejkompisarna i Motala och hon är så värd allt detta efter det hårda slit och jobb hon har lagt ner för att få den frihet hon förtjänar! Ni kan tro att det här mammahjärtat svämmar över av stolthet!
 
 
Väl hemma igen, efter en liten snabblunch och snabbshopping ute på Tornbyområdet, så var det dags för mig att börja förbereda lite inför morgondagens nyårsmiddag. I år har vi valt att "fira" själva då vi inte känner att vi har orken för något större baluns och kan behöva få tiden att bara vara han och jag en stund och bara njuta av nuet. Jag ska använda mina plankor som jag fick i julklapp, men är inte riktigt i tanken än om det ska bli den vanliga traditionella planksteken eller om jag ska ta och göra en med en liten twist. Vi får se hur det blir och jag lovar att återkomma med menyn en annan dag.
Efterrätten har jag dock redan bestämt och som vanligt kan jag ju inte ta receptet rakt av utan jag måste ju göra om det lite. I orginalreceptet så ska man använda sig av havreflarn, vilket jag tycker är en underskattad lite sötsak, men valde istället att byta ut den mot mandelbiskvier. 
Dessa biskvier finns ju att köpa i vanliga mataffären, men då jag hade alla ingredienserna hemma valde jag att baka dem själv. Det är varken svårt eller något konstigt och så gott som det är till t.ex. varm nyponsoppa med vaniljglass så kommer de säkerligen att gå åt de biskvier som inte används imorgon.
 
 
Mandelbiskvier 
ca 24 stycken
  • 100 gr mandelmassa
  • 50 gr strösocker (knappt 1 dl)
  • 25 gr äggvita (ung. 1 äggvita)
Riv mandelmassan ganska fint på ett rivjärn.
Blanda den rivna mandelmassan med strösockret.
Rör ner äggvitan och blanda tills smeten är klumpfri.
Klicka eller spritsa ut mandelsmeten på ett bakplåtspapper.
Grädda biskvierna mitt i ugnen, 180°, i 7-8 minuter eller tills de har fått fin gyllenbrun färg.
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag snart ta och glida ner i soffan och bara pusta ut efter de här två dagarna som har innehållit en hel del besvikelse men mest av allt glädje och stolthet!
 
Ta hand om dig!
Baka med stil
Visst är det mesta roligt bara man har bra och snygga grejer att använda beroende på vad som passar in i sammanhanget? Att ha en både snygg och bra dammsugare gör att det är så mycket lättare att plocka fram snabeldraken ur städskåpet, att ha det snyggt och fräscht i tvättstugan där det finns gott om plats för fina förvaringskorgar och annat gör att det blir roligare att spendera en förmiddag där och att baka blir så mycket roligare om man har snygga och användbara redskap.
 
 
 
 
 
 
 
Nu har jag varit lite dålig på att baka under min ledighet, men jag prioriterar mest att vara just ledig. Det hindrar ju inte att jag inte visar upp lite av de oumbärliga redskap som jag har både för att baka men även att använda som rekvisita när jag fotograferar. 
I julklapp fick jag ett ganska platt och avlångt paket av min son och hans sambo och när jag öppnade det så var det den sötaste slickepott som jag har sett på länge. Den kommer från serien Miss Etoile och jag fick de två kopparna förra julen, att använda som rekvisita men även att dricka något gott ur. Jag tycker så mycket om dessa ögon som ger mig känslan av något lite blygt men ändå något som vill säga något.
 
Jag gillar dessa lite udda och annorlunda sakerna som inte alla andra har i sitt hem. IKEA i all ära, de gör mycket bra och billiga saker men de finns i de flesta hem. Jag har också både bestick och tallrikar, kastruller och karotter därifrån men tycker om att blanda upp det med det här som är lite annorlunda än vad gemene man har. Det är de lite mer udda sakerna som skapar min personlighet utåt och jag tänker alltid när jag köper något, oavsett om det är kläder eller prylar, om det är jag och min stil. Kan kännas fånigt att göra det, men om jag inte ställer den frågan är det lätt hänt att jag omedvetet kopierar någon annas stil som jag har sett på Instagram eller i en inredningstidning eller blogg. Nej det gäller att hitta det som är just jag och om det sedan innebär att det blir lika med vissa prylar eller kläder som någon annan har så säger det kanske mer om oss som personligheter, att vi har något gemensamt.
 
Nu tror jag att jag ska sätta mig i soffan och njuta en stund. Kanske med att fortsätta titta på serien "The Crown" som jag började med för jättelänge sedan. En fantastiskt bra serie, men ni som följer mig här vet ju hur dålig jag är på att fullfölja serier oavsett om det är på TV eller på Netflix. Men jag ska väl göra ett försök att kolla färdigt säsong 1 iallafall... om jag klarar av det... eller inte...
 
Ta hand om dig!