Blåbärsrutor med kardemumma och allt är lugnt
Ja, för lugnt är det. Nästan så där så jag börjar fundera över vad det är som jag har missat. Ni vet den där känslan som kan krypa på en ibland när man inte riktigt vet men har något på känn. Men jag har kollat över läget på alla plan både en och två gånger och kan inte hitta något som jag har glömt, så det är väl bara de där berömda hjärnspökena som skojar lite med mig, bara för att jag ska hålla mig lite på allerten!
 
Idag hade jag ingen inspiration vad det gällde bakning. Visste inte alls vad jag skulle ta mig för, det är ju ändå torsdag, så då jag tittat runt i skåp och lådor så testade jag att Googla mig fram till något recept som jag kunde sno inspiration från. Mitt resultat blev en liten söt blåbärsruta med kardemumma som jag serverade med en klick vaniljkrämsgrädde. Jag skulle dock tro att det går lika bra att bjuda på vanlig vispad grädde eller vaniljglass till den, men då jag ändå hade lite "rester" sedan en annan dag så fick det bli just det.
Det var en rätt häftig upplevelse av Google då jag aldrig förut har använt det på det sättet med att välja ut en ingrediens som finns hemma som får vara det som är det huvudsakliga sökordet. Men det funkar uppenbarligen och jag kommer säkerligen att ta till den här metoden fler gånger.
Orginalreceptet hittar du här men jag valde, som vanligt, att göra om det lite för att passa in i mina personliga smaker.
 
 
Blåbärsrutor med kardemumma 
 • 4 ägg
 • 5 dl strösocker
 • 225 gr smör
 • 5 dl vetemjöl
 • 2 msk vaniljsocker
 • 2 tsk stött kardemumma
 • 5 dl blåbär, frusna går bra
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Smält smöret i en kastrul och tillsätt det i smeten.
Vänd ner vetemjöl och vaniljsocker i smeten.
Häll smeten i en långpanna och bred ut den i ett jämnt lager.
Strö över blåbär och stött kardemumma.
Grädda kakan mitt i ugnen, 200°, i 20-25 minuter.
Låt kakan svalna innan du skär lagom stora rutor.
 
 
 
 
Idag blåser det lite kyligare vindar, om jag får uttrycka mig så, så jag har bestämt mig för att ta ett styrketräningspass inne istället. Jag tror säkerligen inte att jag skulle frysa om jag gav mig ut på en löparrunda, men just nu så känns inneträning mer lockande och då är det säkerligen bäst att lyssna på kroppen och knoppen så att träningen blir av. Jag kommer säkerligen att hamna ute sedan efter passet, men då med vattenkannan i högsta hugg!
 
Ta hand om dig!
Kanelkakor och syrénsaft
Jag måste erkänna att den syrénsaft som jag gjorde häromdagen blev fantastiskt god! (Receptet hittar du här.) Så god att jag blev sugen på att göra en omgång till. Men då våra syréner här hemma, som är av den ljusare lila sorten, nu är näst intill överblommad så fick jag "tigga" till mig lite blommor av mannens chef. Dessa blommor var av den mörkare lila nyansen och det gjorde verkligen skillnad på färgen på saften. 
Den här omgången blev mer åt det rubinröda hållet och det blev ett intensivt blickfång att bara hälla upp den på flaska. Självklart så ska blomgivarna få en del av saften för att de var så snälla och skänkte dem till mig. 
 
Att bara ta ett glas saft är ingenting för mig utan då vill jag gärna ha något litet att tugga på till det. Jag kan vara barnsligt förtjust i en liten torr kaka och för några veckor sedan så hittade jag det här receptet på en liten, till synes anspråkslös, kaka med socker och kanel på. Kan tyckas lite juligt, men absolut inte! Den passar alldeles utmärkt till kafferepet ute i bersån.
 
 
Kanelkakor 
Ca 30 stycken
 
Kakdeg
 • 200 gr rumsvarmt smör
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dl florsocker
 • 4½ dl vetemjöl
Garnering
 • ½ dl strösocker
 • 1 msk kanel
Nyp samman alla ingredienser till en deg och lägg den att vila i en plastpåse i kylen i 30 minuter.
Dela degen i två delar och forma dem till längder som är ca 4 cm i diameter.
Platta gärna till dem så att de blir lite fyrkantiga.
Skär skivor av dem som är knappt en cm tjocka.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda samman strösocker och kanel och strö över det över kakorna.
Tryck till lite på ytan så att det fastnar.
Grädda kakorna mitt i ugnen, 180°, i ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.
 
 
 
 
 
Nu börjar solen går ner så smått bakom skogen och det är dags att vattna alla grödor och plantor som kräver sitt nu i värmen. Det tar sin lilla tid att vara trädgårdsmästare nu i sommartid men det är det så mycket värt när man får möjlighet att skörda det man har sått och planterat. 
 
Ta hand om dig!
Trädgård
Alla har vi olika syn på hur en trädgård ska se ut och hur den ska skötas. Jag personligen vill ha en trädgård som är lätt att ta hand om med lite land och de som är ska vara lättskötta. Med lättskötta menar jag så minimalt med ogräsrensning som möjligt men ändå med lite fina blommor och andra växter som förgyller rabatten. 
Ett trädgårdsland är givetvis ett mer eller mindre måste men där odlas enbart det som är ätbart och vissa grödor så som kryddväxter, tomater, paprika, gurka och även i år melon hamnar i lådor istället där jag kan hålla dem i shack. Nackdelen med det är att det torkar ut ganska fort så det gäller att komma ihåg att vattna ofta. Tur att jag har en man som är mer inne i det tänket, arbetsskada då han arbetar som kyrkogårdsvaktmästare, än vad jag är. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En liten del som angränsar till vår trädgård och är kommunens mark är lite mer vildvuxen och ruffig. Där växer det lupiner, björkar och lite förrymda trädgårdsväxter, vilket gör att det blir så där lagom oansat och mysigt. Det är ingen som sköter den delen men det gör heller inget då jag kan tycka om när det är lite vildvuxet och inte så tillrättalagt. Kan vara för att jag själv som den privata Viktoria är lite så, det blir vad det blir och det som blir det blir gott nog!
 
Vi har lite små planer för vår trädgård men vi skyndar långsamt. Vi trivs som det är och förbättrar då vi måste eller att lusten faller på. Vi skulle aldrig kunna tänka oss att ha en trädgård som skulle vara mer eller mindre som en utställningsplats eller park där man knappast skulle våga beträda gräsmattan. Nej, här är det en plats där det finns rum för att kunna vara och njuta och bara vara och om det står en eller tjugo maskrosor på parad i gräsmattan så står de fint där tills nästa gång vi klipper gräset.
 
Nu fortsätter vi att njuta av den fantastiska sommarkvällen!
 
Ta hand om dig!