Fredagsfika med chokladpaj

Då var den första jobbveckan gjord och som varje år så tar det bara ett par timmar in på den första jobbdagen tills känslan av att alla rutiner är där de brukar vara, som om man inte varit borta från jobbet mer än någon enstaka dag.
På jobbet är det fredagsfika som gäller och jag tog på mig att bjuda på den första för den här terminen. Jag kollade av lite med mitt arbetslag, läs kollega 😉, vad som skulle kunna tänkas vara gott. Då jag helst av allt vill att alla ska kunna äta och tycka om de smaker som bjuds på så tänkte jag om från ursprungsplanen. Det resulterade i att det blev en chokladpaj som serverades med vispad grädde och jordgubbar. Då jag gjorde den både gluten- och laktosfri så bytte jag ut till dessa produkter rakt av i ursprungsreceptet, som du ser nedan, och det fungerade jättebra.
Jag valde att använda mig av mjölkchoklad i pajen men använd choklad med den kakaohalt som du gillar bäst. Ju ljusare choklad desto sötare paj kan du tänka.
 
 
Chokladpaj 
Botten
 • 100 gr smör
 • ½ dl strösocker
 • 1 ½ dl vetemjöl
 • 2 dl havregryn
 • 1 nypa salt 
Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter, och se till att degen går upp ungefär 2 cm på kanten.
Grädda den mitt i ugnen, 200°, i 20 minuter.
Låt den svalna.
 
Fyllning
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 dl ljus sirap
 • 2 dl strösocker
 • 1 msk kakao
 • ½ tsk ättiksprit
 • 50 gr smör
 • 100 gr mjölkchoklad
Koka ihop vispgrädde, sirap, strösocker och kakao tills det nått en temperatur av 120°.
Tillsätt ättiksspriten och bllanda väl.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt smör och choklad och rör tills allt har smält.
Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet.
Låt stå i kylskåp ett par timmar innan servering.
Pudra den gärna med kakao inna den serveras med vispad grädde och bär.
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag verkligen njuta av att det är helg och ledigt i ett par dagar. Just nu så smattrar regnet mot rutan här, men jag hoppas att helgen bjuder på solsken och att jag får möjlighet att tillbringa dagarna ute i de få sommardagar som kanske är kvar. 
 
Ta hand om dig!

Chokladrulltårta och positiva besked

Till förra helgen så bakades det tårtor av olika slag. Det här medförde att jag fick lite "rester" av smörkräm som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med först. Jag tänkte tanken att vara praktisk, miljövänlig och ekonomisk och bara frysa ner den för att använda en annan gång till något bakverk, men hade ändå lusten att göra något med den nu. 
Kom att tänka på att jag inte riktigt hade tiden att baka rulltårta den 9:e augusti då det är "Rulltårtans dag" utan jag bjöd på en gammal goding här istället. Valet blev nu då att ta igen det som jag hade missat och passade på att baka en chokladrulltårta och fylla den med smörkrämen som blivit över.
Rulltårta är bland det enklaste som man baka oavsett hur van bakare man än är. Bara man ser till att vispa ägg och strösocker ordentligt och vända ner de torra ingredienserna så går det nästan inte att misslyckas.
Givetvis behöver du inte fylla din rulltårta med smörkräm utan du kan fylla den med det som du gillar. Allt från sylt och kompott till olika sorters krämer i alla de smaker som går att föreställa sig. Eller varför inte smaksatt vispad grädde, skära lite tjockare skivor som du lägger på den skurna sidan och sedan toppar med bär och frukter och lite riven choklad. Ja du hör ju, det är bara att använda det du gillar mest. Det kan aldrig bli fel med en rulltårta!
 
 
Chokladrulltårta 
Botten
 • ägg
 • 1½ dl strösocker
 • ¾ dl potatismjöl
 • 2 msk kakao
 • 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman potatismjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner blandningen i smeten.
Bred ut smeten i ett jämnt lager i en bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm.
Grädda botten mitt i ugnen, 250°, i ca 5 minuter.
Stjälp upp botten på ett sockrat bakplåtspapper och låt den svalna under bakduk.
 
Jag använde mig av ½ sats marängsmörkräm, du hittar receptet här, som jag smaksatte med 3 msk kakao. Jag valde att inte blanda smörkrämen jätteväl med kakaon då det gav lite effekt med de vita "prickarna" som uppstod.
Bred smörkrämen på den avsvalnade botten.
Rulla ihop den från ena långsidan till en tight rulle.
Låt rulltårtan vila i kylskåpet ett tag innan du skär upp den.
 
 
 
 
Egentligen hade jag inte tänkt att yppa det minsta lilla ord, men måste pysa lite, annars spricker jag!
Jag hintade lite igår på sociala mediet Facebook och pyser lite här med. För att göra en lite längre historia lite kortare så öppnade jag min privata mail, ja den får tyvärr stå tillbaka en del nu i jobbtider, för första gången på ett par dagar och hittar där ett mail som gjorde att jag blev positivt överraskad och väldigt väldigt glad. Ni vet så där glad som man kan bli när man har förväntningar på ett helt annat svar en det man får. Så nu kommer det nog att hända grejer här framöver, men det kommer ske i en ganska långsam takt, allt för att det ska bli så bra som möjligt!
 
Ps. Som vanligt blir jag jätteglad om du lämnar en kommentar eller ett avtryck från dig genom att du trycker på det lilla hjärtat, men gör det bara om du gillar det du läser och ser. Ds.
 
Ta hand om dig!
 
 

Lite sol igen!

Oj vad det blev väderrelaterat här nu idag igen. Men vädret finns ju här hela tiden om än så ombytligt!

Vi här i Södra Vi var de i Sverige som fick mest regn igår och jag läste att det kommit drygt 80 mm regn, men lokalt, som hemma hos oss här på Åkerdala, var det betydligt mer än så. 
Vi har inget vatten ståendes i garaget sedan igår men fuktigheten i väggarna  är nog ganska hög om man skulle mäta upp den.

Mannen blev uppringd av den lokala tidningen idag och fick avge en rapport om händelsen som "drabbade" oss igår. Du kan läsa den r.


Idag har det varit en dag helt i motsats mot igår och jag har njutit i solen nu i eftermiddag. Luften är kallare och klarare än för en vecka sedan, men det är bara att vänja sig, tyvärr.


Men att sitta med näsan i vädret och bara ta in livet här och nu är så skönt för själen. Att släppa alla måsten och tankar och bara vara, det ska jag bli bättre på. Bäst att jag övar en stund till!

Ta hand om dig!