Vad jag blir glad av er!
Det har hänt något! Något magiskt och helt fantastiskt, en förändring som världen står inför! Det är förändringarnas tid på gång och de flesta anammar den och bjuder på allt det bästa och finaste ni bara kan! Jag blir så glad över att få ta del av alla statusuppdateringar på både Facebook och Instagram där ni visar er från er gladaste och vänligaste sida. Ja för nu vänder det på något vis.
 
 
 
 
Sol och snösmältning i all ära men den här påsken har gjort något oförklarligt med oss alla. Vi verkar ha kastat av oss offerkoftan och tagit på oss snällmanteln och svävar runt på små rosa ulliga gulliga moln och bjuder vår omvärld på vårt glada humör och positiva inställning. Det stämmer verkligen det där att ett leende smittar och vänliga ord gör så mycket för vår omgivning. 
 
 
 
Fortsätt dela med er av det och tänk så mycket roligare det är att få visa upp det glada och positiva. Klart att det händer och sker ledsamma saker för oss alla men är vi omgivna av godhet och snällhet så klarar vi av det negativa också. Det kan jag lova!
 
Stora Påskkramen till er alla!
 
Ta hand om dig!
Påsktårta, mutblommor och symaskin, en bra dag med andra ord!
Idag vid frukosten så konstaterade min man och jag att vi hade inga större planer för dagen, och det har hållt i sig. Jag vet att jag säga att jag inte ska göra något och det blir tvärt om och så även idag. Men dagen har bara använts till roliga saker och även en hjälpande hand har givits. 
 
 
 
 
Jag är utbildad sömmerska men sitter sällan vid symaskinen mer än ett par gånger om året skulle jag tro. Jag tycker att det är roligt att sy, men då det är en tidskrävande hobby, för det är en hobby jag ser det som, så är det svårt att få till det. Vid ett sömmerskearbete så sätter jag ofta upp delmål och varje delmål tar tid, det är inte alla gånger det går att bara lägga tyget åt sidan och återkomma en annan gång utan det behöver göras vissa saker i en följd. Dock inte idag då jag hjälpte min svågers dotter med att laga en blus som hade råkat spricka i en söm. Så fram med symaskinen för uppvärmining, ja den måste stå med sladden i ett tag innan jag drar igång då den annars är seg som sirap. Konstig mojjäng det där men den har nu hängt med ett tag då jag fick den när jag fyllde 18 år, så snart i 26 år har vi hängt ihop min symaskin och jag.
Som "muta" för arbetet fick jag en bukett med röda och vita rosor och de är så fina. Jag älskar snittblommor och försöker att köpa mig någon liten bukett varje vecka, men den här veckan blev det ingen inköpt så vilken tur att jag fick en istället!
 
Jag hann även med att både baka, fylla och dekorera vår påsktårta. Jag har suttit en stund och modellerat till den och det gick väl sisådär då jag använde mig av lite halvtorr sugarpaste som blivit över sedan jag har gjort andras tårtor. Att försöka modellera med den var inte det lättaste och då blir resultatet därefter, men det är inte tänkt att den ska ställas ut i någon tårttävling utan bara ätas för att det är gott och att det är påsk, så det duger mer än nog åt oss!
Jag testade en ny tårtfyllning idag, citrommousse, och det ska bli spännande att smaka av den imorgon. För övrigt så fick det bli grädde och hallon i den och sedan spacklad och spritsad med smörkräm. 
Kombinationen hallon och citron är väldigt fräsch tycker jag och då jag inte tillsätter något socker till vare sig hallon eller grädde så väger det upp det söta i smörkräm och dekorationer. Det gäller att hitta den där balansen i smakerna för att inte något ska ta över och det är det som jag tycker är det svåraste i det här med tårtor. Men det är bara testa sig fram och spana in vad andra duktiga tårtbakare gör och härma lite därifrån. 
 
 
Påsktårta 
ca 8 personer
 
Botten
 • 4 ägg
 • 1½ dl strösocker
 • 1½ tsk vaniljsocker
 • ½ dl maizenamjöl
 • 1½ dl vetemjöl
 • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vaniljsocker, maizenamjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter.
 
Citronmousse
 • 1½ dl creme fraiche
 • ½ dl strösocker
 • skal och saft från 1 citron
 • 1½ dl vispgrädde
 • 2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa creme fraiche och strösocker tills det har tjocknat.
Värm försiktigt skal och saft från citronen.
Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronblandningen.
Vispa ner citronblandningen i creme fraichen.
Vispa upp grädden lätt och vänd ner i citronblandningen. 
Låt den gärna stå kallt någon timme innan du fyller tårtan.
 
Smörkräm
 • 300 gr rumsvarmt smör
 • 6 dl florsocker
 • 2 msk vaniljsocker
 • 1 dl kokande vatten
 • ev. pastafärg
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och låt sedan allt vispas kraftigt i minst 5 minuter.
Färga in smörkrämen i valfri färg.
 
Hallonfyllning
 • 1½ dl vispad grädde
 • 2 dl frusna hallon
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Spritsa en ring med vispad grädde och fyll den med frusna hallon.
Bred resterande grädde ovanpå och täck sedan med den andra bottendelen.
Bred citronmoussen i ett jämnt lager och täck sedan med den tredje och sista bottendelen.
Täck tårtan och låt den sedan gärna stå kallt några timmar, helst över natten.
Bred ett tunnt lager med smörkräm över hela tårtan.
Spritsa valfritt mönster ovanpå och på sidan.
Dekorera med påskiga detaljer, ätbara eller endast dekoration.
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta att njuta av att det är låååååångfredag. Jag har unnat mig stunder liggandes på soffan idag men jag tror nog faktiskt inte att jag har unnat mig det tillräckligt så det ska jag nog ta tag i nu.
 
Ta hand om dig!
Sa du att det var torsdag?
Ungefär så har min känsla varit hela dagen. Ni vet när den härliga fredagskänslan infinner sig redan på torsdagen, ja då hänger inte riktigt hela jag med i svängarna. Det blir lite skevt, men så där underbart skevt när det sker av goda orsaker. 
Att fira påsk, eller fira och fira men att vara ledig, är en härlig orsak till att få vara lite förvirrad och att det sedan infaller ett påsklov på det, ja det är fina grejer. Så idag på grund av kommande ledighet så valde jag att ställa in det vanliga torsdagsbakandet och spara det tills imorgon istället. Så har du tålamod att vänta så dyker det upp något smarrigt här på bloggen imorgon.
 
 
Det lär nog inte bli någon stor och maffig tårta för 12 personer, men det blir absolut något med påskanknytning både vad det gäller smak, form och design. Dock blir jag sugen på att göra något mer avancerat till oss när jag tittar på den här skapelsen. För några år sedan så gick jag verkligen all in på tårtan då båda barnen var hemma på påskafton, men i år så blir det nog bara min man och jag, men då vi inte firar speciellt hårt, min hiskeliga tupp har inte kommit fram än så då ligger vi lågt på firandet, så spelar det mig ingen roll alls hur många eller få vi är här och äter. Men självklart så ska det bli en efterrätt till oss som äter påskmaten. Inte en chans att det skulle finnas någon annan tanke än den.
 
Liten tramsig påskhare eller hur det nu var...
Bara att vi är lediga och har tiden att umgås hela dagarna är så mycket mer värt än att stöka över en middag på ett par timmar bara för att det ska göras. Nej, ska man umgås ska man göra det med kvalitét i tanken och ha tiden att vara närvarande på alla sätt och vis. Jag är en person som med rätt sällskap kan sitta med en kaffekopp i timmar och bara prata och skratta och livnära mig på den energi som det ger. För att citera Karin Adelskiölds Instagraminlägg förut idag då det gick att läsa: "Ha kul på jobbet! Och tramsa mer hemma!" Och jag skulle mycket väl kunna lägga till: "Tramsa mer på jobbet! Och ha kul hemma!". För jag tycker att man ska kunna ha kul både på jobbet och hemma, men även kunna tramsa på jobbet och hemma. För mig betyder dessa två "tillstånd" att jag får möjlighet att släppa loss och skapa energi, både för mig själv och andra. Nu vet jag att alla uppskattar inte humor och trams alla gånger, men ibland kanske det är just det som behövs. Att kunna släppa loss och våga gå utanför den där boxen som man har skapat sig. Ja, mer roligheter och trams till folket!
 
Ta hand om dig!