Sista lördagen i september
Idag har vi varit ute nästan hela dagen i det helt underbara vädret! Lite blåsigt men en sol som har värmt så härligt och det har varit ett perfekt väder för att vara ute och se till att de där trädgårdsgöromålen som står på måste-listan innan vintern kommer har blivit gjorda.
 
 
Igår var vi och hämtade hem våra äppelträd som jag hade beställt tidigare i veckan. Det fick bli ett "Cox Orange" och ett "James Grieve" då vi gillar dessa sorter och det är alltid trevligt att kunna odla själv för att sedan kunna äta av det som man har skördat.
Jag är så himla osäker vad det gäller att mäta och måtta när det gäller större sträckor och ytor så där var min man tvungen att hjälpa mig att placera ut markeringarna var träden skulle vara, men sedan var det min armstyrka som fixade grävningen och jag kan lova att det känns just nu!
Jag har grävt och placerat dem i groparna för att sedan gräva igen om dem och nu står de så fint på gräsmattan med sina stödpinnar och gnagskydd om sig så att de ska få vara ifred i vinter.
 
Före...
 
och efter.
Jag fick så glada och snälla kommentarer av ett par tanter som passerade på gatan när jag höll på med min trädplantering. De pratade om hur roligt det var att vi planterade träd istället för att ta bort som så många gör. Det värmer i hjärtat när man får höra hur glada andra blir av det man gör.
 
Jag passade även på att tömma vår regntunna, den var full ända upp till kanten kan jag lova efter regnet som har varit, och tömde allt detta vatten på de nyplanterade träden. Det bars oändligt många vattenkannor och det blev en bra vardagsträning för mig. Det bästa av allt var ju att jag fick två saker gjorda samtidigt då tunnan ändå skulle tömmas inför vintern.
Det känns dock lite vemodigt att behöva plocka undan alla dessa saker som förknippas med sommaren och värmen, men det kommer ju en ny sommar nästa år (får vi hoppas).
 
 
 
Inför hösten och vintern brukar jag inte plantera så mycket växter i våra lådor och tunnor ute. I år blev det nog rekord för att plantera det minsta antal växter på länge. Jag har rensat bort och plockat undan de flesta lådor, tunnor och urnor nu och har bara behållt en kruka på entrétrappen och en tunna som jag placerade mellan våra trappor och det får räcka så för i år känner jag. 
Jag fyllde tunnan med lite ljung och ett par andra växter som jag inte har en aning om vad de heter. Jag är inte mycket för att komma ihåg namn på växter som jag sedan vet åker väck fram i april och under tiden fram tills dess kanske mestadels står under ett snötäcke så att de inte syns iallafall. Men just nu ger de en höstkänsla och det vita lyser upp det lite grann i mörkret.
Till advent så kommer jag troligen pynta med lite granris på sina ställen och en adventsgran ska få en plats i trädgården men det får nog räcka. Det är ju så tråkigt att se allt detta sedan fram mot februari, mars då man bara önskar varmare tider, för att inte prata om hur trist det är att rensa undan det sedan, så jag tänker preventivt och minimerar mängden till ett hanterbart antal växter och ställen. 
Jag kan dock tycka att andra har det så fint i sina trädgårdar då de pyntar och planterar i både urnor och krukor, så jag passar på att njuta av andras fägring istället.
 
Ta hand om dig!
Ska vi hänga
ett tag ihop här du och jag? En liten stund så här på fredagskvällen då lugnet har lagt sig och alla bestyr är gjorda. En stund gjord för att tända lite ljus, lägga upp fötterna på bordet, kanske krypa in under en gosig filt och höra brasan spraka, något roande på TV:n och något gott i glaset samt det viktigaste av allt. Ett trevligt sällskap!
 
 
 
Om det är jag eller din familj eller ditt husdjur eller dig själv som är ditt sällskap spelar ju egentligen ingen roll. Huvudsaken är att du har en bra fredag och har fångat känslan av att du har gjort det bästa du kunde just den här veckan utifrån de förutsättningar som du hade att tillgå. Då är det dags att ta helg!
Att sätta sig ner och känna sig tillfreds är en av de bästa stunder här i livet. När man verkligen får möjligheten att få njuta av de små saker i livet som verkligen betyder någonting. Jag har lärt mig genom åren att uppskatta det lilla lika mycket som det  stora. En liten sak kan göra stor skillnad och glömmer man då bort just det lilla, att det kommer i skymundan av det stora, så kommer man att missa så mycket bra och roligt här i livet! Det gäller att ta vara på varje liten stund, och hur du väljer att förvalta dessa stunder är alltid upp till dig, och på något sätt bygga upp ett litet skafferi av upplevelser, känslor och minnen att plocka fram vid stunder då de gör som mest nytta.
 
 
Nu ska jag låta dig uppleva nya stunder ett tag med de som du känner att du vill fortsätta hänga med ikväll, men du är välkommen att hänga med mig precis när du vill. Själv ska jag tända lite ljus, lägga fötterna på bordet och hälla upp något gott i glaset, men främst så ska jag njuta av att få umgås med ett av alla trevliga sällskap man kan tänka sig: min man!
 
Ta hand om dig!
Fördelen med torsdag...
... är att det är snart helg, så den där go'a fredagskänslan har börjat att krypa lite i kroppen. 
Den här helgen har vi inte planerat något mer än att bara vara hemma. En skön och lugn hemmahelg där vi ska gräva ner ett par äppleträd i trädgården som jag var och inhandlade nu tidigare i veckan.
 
I vårt förra hus, Vilan, så var vår trädgård berikad med sju äppelträd och alla var av olika sorter medan här på Åkerdala så finns det tyvärr bara ett endaste päronträd. Detta päronträd är gammalt och lite skruttigt men får hänga med så länge det bara kan. Vi har dock saknat möjligheten att kunna skörda våra egna äpplen dels för att bara äta men även så att det finns möjlighet att baka en kaka eller paj när andan faller på. Närodlat är ju faktiskt bäst!
 
 
Fördelen med alla dessa träd på Vilans trädgård med alla de sju sorterna var att vi hittade våra favoriter. Håkan gillade James Grieve och jag gillade Cox Orange bäst så eftersom vi redan innan hade bestämt att vi skulle plantera två träd så fick vi de sorter som vi gillade bäst. Då blev det ju inget "tjafs" om det, eller vi som aldrig bråkar skulle nog verkligen inte bråka om ett par äppelträd!
Så nu blir det att plocka fram armmusklerna i helgen, och spaden förstås, så vi får ner dem i jorden så de hinner att rota sig innan vintern kommer.
 
 
 
Till våren är jag sugen på att plantera både ett plommonträd och ett körsbärsträd, men vet inte riktigt vilka sorter jag ska välja. Jag har ju några månader på mig att välja, vilket jag tror är bra då jag behöver stöta och blöta beslut ibland lite längre stunder.
Vi är inte några riktigt blomrabattmänniskor min man och jag men jag gillar när man kan ha det lite lummigt och grönt i trädgården. Så vad passar då inte bättre än att plantera träd som man har både nytta och nöje av. 
En av mina ambitioner här i livet, eller kanske skulle nämna dem som drömmar, är att kunna få lite grönare fingrar så att jag skulle kunna få en mer blomstrande trädgård. Men så länge jag känner att det inte riktigt är där än så får det där med blommor och blomsterlökar ligga på is så länge. Plötsligt en dag kanske det händer och då mina vänner kommer jag att krypa runt på knäna här på Åkerdala och påta i trädgården så att det bara yr omkring mig! Drömma går ju!
 
Ta hand om dig!