Vägen
Ibland kan det vara bra att låta magkänslan styra och följa det som hjärtat vill. Att låta känslorna säga sitt och låta dem ta plats. Det gäller beslut i både stort och smått och det är lite det som jag har "jobbat" med den här sommaren.
Allt behöver inte vara så väl genomtänkt, utan blir det fel så är det bara att göra om eller göra på ett annat sätt eller ta en annan väg. Det okända är inte så otäckt som man tror utan det kan ju faktiskt bjuda på en riktigt trevlig överraskning. Det försöker jag att ta med mig i både stort och smått och det är skönt att ibland våga släppa taget om tryggheten och det välkända.
Jag ska fortsätta öva mig på det och gå vidare på den väg som jag har börjat så smått på, så får vi se var jag hamnar till slut. För på den vägen så har jag ju människor som kan hjälpa mig om det skulle behövas!
 
 
Tjugo år från nu 
kommer du att vara mer besviken 
över de saker du inte gjorde än över de saker du gjorde
Segla iväg från en säker hamn
Fånga förliga vindar i dina segel
Utforska
Dröm
Upptäck

- MARK TWAIN -
 
Mitt blogginlägg blev något helt annat än vad jag hade i huvudet från början, men så blir det ibland. Det som jag funderade på från början hamnade i detta istället och det som skulle ha skrivits här idag blir skrivet en annan dag. Ibland är det ytliga saker som blir det väsentliga och andra dagar är det djupare tankar som behandlas. Jag tror att det är viktigt att hålla en lagom balans mellan dessa ting för att kunna må bra här i livet.
 
Ta hand om dig!
Tre färger på morötter
Nu börjar det bli skördetid för en del grödor i trädgårdslandet. Olika sorters sallad, rädisor, persilja och dill har jag plockat av ganska länge nu och till och med sått en andra omgång av, men igår så plockade jag upp de första morötterna för säsongen. De var riktigt fina och goda och jag tycker att det är så härligt att kunna gå ut i landet och dra upp en morot för att bara knapra på. Råa morötter är inte min favorit, men att ta en egenodlad från landet, ja då tycker även jag att det är smaskens. Sen är det ju inte sämre att det är olika färger på dem och inte enbart oranga, det blir lite tråkigt i längden. Jag väljer ofta att så de vanliga grödorna är i de lite mer udda frövarianter som finns, dels för att det är vackert att se på men även det att jag vill testa på lite annat och göra trädgårdsodlingen till något med mycket färg och att man blir glad över det man drar upp.
 
 
Jag fick en liten idé vad man skulle kunna göra med dem för att kunna avnjuta dem till middagen. Ni som någon gång har gjort snabbinlagd gurka kommer att känna igen receptets ingredienser, för det är precis samma som till det. Resultatet blev över förväntan och det passade riktigt bra till spagetti och köttfärssås som tillagades här. 
Jag skar slantar av morötter för hand då de behöver vara tunna för att kunna "dra åt sig" smakerna från lagen, men du gör givetvis som du själv vill. 
 
 
Snabbinlagda morötter 
 • 5 morötter
 • 2 dl vatten
 • 2 msk ättikssprit
 • 4 msk strösocker
 • knippe persilja
Hacka persiljan ganska fint.
Blanda samman alla ingredienser och se till att strösockret löser upp sig.
Skiva morötterna tunnt och lägg dem i lagen.
Låt dem dra i minst 3-4 timmar innan du servera dem.
Håller sig ett par dagar i kylskåp.
 
Jag valde bladpersilja, men det går bra med vilken persilja du har tillgång till.
 
Gårdagens eftermiddag bjöd på regn- och åskväder här som höll i sig hela kvällen. Himlen mörknade och det låg olika lager av mörka moln innan det verkliga ovädret drog igång. Det är verkligen fascinerande vad  naturen kan åstadkomma.
 
Var rädd om dig!
Röjar-och kladdkakedag
Ibland undrar jag om jag inte skulle platsa i något av alla de här programmen som handlar om människor som hamstrar saker. Jag är inte riktigt i deras kaliber, tack och lov, men ibland undrar jag själv hur det står till där uppe bakom pannbenet. Varför är jag så himla envis och inte slänger/skänker/säljer prylarna som vi inte använder och har varit i den mörkaste vrån i källaren sedan vi flyttade hit, det vill säga i snart 7 år. Kan det vara för att jag ska slippa se eländet? Jag kanske har en aning om att det egentligen skulle hivas, eller inte?
Nu har jag iallafall gjort en hög på källargolvet med bråte som vi inte ska ha längre. Det är fullt funktionella saker, mest blomkrukor och lite prydnadssaker, som jag nu inte vet vad jag ska göra med. Har funderingar på att kanske ha en loppis här hemma när allt röjande är färdigt för det är säkert någon annan som tycker att den prylen skulle passa hemma hos dem. Vi har ju alla olika tycke och smak.
Men, nu måste jag ta lärdom av detta och inte spara på saker och ting, utan hellre göra mig av med det som jag inte känner i hjärtat att det måste få vara kvar i min/vår ägo. Det blir en svår uppgift, men jag ger mig den på att jag ska lyckas!
 
Men något som aldrig blir speciellt långlivat här hemma hos oss är alla former av choklad. Det kan vara en kaka, tårta eller bara en 75% chokladkaka som det naggas av till eftermiddagskaffet eller vinet. Choklad är en passion som vi delar min man och jag. Har vi möjlighet om vi är i en större stad där man kan köpa små smakfulla praliner passar vi alltid på. De två bästa pralinbutiker jag har besökt var en i Visby och en i Malmö. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på någon av dem då det var några år sedan jag besökte dem, men jag kan fortfarande frammana känslan av att vara i pralinparadiset.
På min födelsedag så bjöd jag på jordgubbstårta, receptet och inlägg hittar du här, men även en kladdkaka med mascarponegrädde och nyplockade hallon. Choklad och hallon är en jättegod kombination tycker jag och har man som jag möjlighet att plocka hallon i trädgården så missar man inte njutningen av detta.
Jag vill gärna att kladdkakan ska vara lite mer åt det sega hållet, men är du mer åt det kletiga hållet så minskar du bara på gräddningstiden lite.
 
Fat på fot IKEA, tårtfatet loppisfynd.
Kladdkaka med hallon och mascarponegrädde 
Kakan
 • 50 gram smör
 • ½ dl olja, neutral smak
 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 dl brun farin
 • 2½ dl vetemjöl
 • 4 msk kakao
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 75 gram mörk choklad, max 70%-ig annars blir kakan besk
Sält smöret och häll i matoljan.
Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och brun farin så att det blir pösigt.
Häll i smörblandningen i smeten och rör om.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grovhacka chokladen och tryck ner bitarna i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen, 150°, i 30 minuter, kortare tid om du vill ha den kletigare.
 
Mascarponegrädde
 • 1½ dl vispgrädde
 • 150 gram mascarpone
 • 1 tsk vaniljsocker
Vispa samman alla ingredineserna till en fast och krämig konsistens.
 
Spritsa grädden i ett fint mönster på den avsvalnade kakan och dekorera med hallon.
Njut!
 
Fat från IKEA.
 
Nu gäller det att ta vara på resten av dagen fram till klockan halv fem, så länge som jag är ensam hemma. För det är under de ensamma timmarna jag är som mest produktiv och tar tag i saker. Dock gick min plan att klippa gräset i stöpet, då det kom en riktigt kraftig regnskur här precis. Men det blir ju fler dagar.
 
Ta hand om dig!