Ut i naturen
Hej vilket väder vi har så här på Valborgsmässoafton! Fantastiskt härligt med både sol och värme som vi kan få njuta av när vi kliver utanför dörren.
Det var precis vad jag gjorde idag. Mannen skulle på fotboll och jag kände att de flesta måsten som skulle göras var gjorda så jag tog min kameraväska och tog en sväng i naturen. 
 
Inte långt från Åkerdala så ligger det en del av en vandringsled som heter Sevedeleden. Här kan du vandra i härlig natur och ta dig till lite olika ställen här i mina trakter. Jag valde att bara ta en lite promenad, då jag gick själv och har ett lokalsinne som är nästintill obefintligt, och att ta med kameran innebär att jag gör lite avstickare från den ordinarie stigen. Jag vågade därför mig inte på någon längre sträcka, man vet aldrig var jag kanske eventuellt skulle hamna om jag råkade gå lite vilse...
 
För mig är det lyx som bor i ett litet samhälle att bara kunna ta på mig skorna och gå i fem minuter så är jag i naturen där inget annat hörs än just naturens egna läten. Det är humlesurr, fågelsång och prassel i buskar och snår. Att bara stå still, blunda och lyssna är som balsam för själen. Att bara kunna luta sig mot ett träd och njuta av solens strålar som kysser kinden samtidigt som livet pågår runt omkring ger perspektiv på livet och ger en chans att kunna sålla bort allt det jobbiga och de energikrävande tankar som ibland cirkulerar. För en stund så är jag bara här och nu och inget annat räknas.
 
 
 
Jag kan inte nog sluta att förundras över naturens krafter, den energi och styrka som finns i allt som lever.
Just den här tiden på året är det extra tydligt vilket som strävar upp och vill överleva och vilket som ger upp och låter naturen ha sin gång. Att se de späda gröna bladen sträcka på sig och kämpa upp genom fjolårets löv som ligger som ett tjockt täcke på marken, det ger mig energi tillbaka. Lite som de döda löven ger näring åt de nya växter som nu strävar sig upp. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Att ströva omkring bland det vackra havet av vitsippor gav mig nästan en liten magisk känsla. De står där så tappert i stora vita massor och var man än vänder blicken så står det lika många till på andra sidan om en.
Några få tappra blåsippor hade vågat sig kvar, men såg lite slitna ut och de ger nog snart upp för i år. Men de stod där stolta i det gigantiska havet av vitsippor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fick se, för mig, årets första gullvivor. Här i Småland säger man även gökabyxor, vilket jag tror beror på att de blommar som mest när göken börjar höras. För göken är det nog lite tidigt, men på kullen där jag var idag brukar den hålla till och göra sig väl hörd och jag lägtar efter att få höra den.
 
 
 
 Jag hoppas att ni alla får en trevlig och härlig Valborgsmässoafton. Här ska vi bara ta det lugnt och njuta av god mat och lite gott i glasen lite senare. Har tagit mig tid att baka lite gott till kaffet efter maten sedan, för det kan man ju inte vara utan! Mer om den eventuellt imorgon.
 
Var rädd om dig och de dina!
Smulig hallonpaj
Hej nu är jag här igen! 
Igår kände jag att jag ville låta er slippa läsa ett halvtorftig inlägg som skrevs i all hast och istället sparade jag det tills idag då tiden inte är pressad. Jag tror att det var ganska så omtänksamt gjort av mig.
 
Gårdagskvällen spenderade jag med mina underbara arbetskollegor och vi hade lite roligheter tillsammans. Vi brukar försöka hitta på något tillsammans minst en gång per termin och nu var det dags. Det blev god mat och dryck på restaurang i staden och sedan som avslutning deltog vi i en Quizz, där vi kämpade väl men inte nådde hela vägen fram. Svåra frågor var det och poängen räckte ungefär till hälften av det som var max. Men som man säger till barnen, det viktigaste är inte att vinna utan det är att delta.
 
Fredagar så kommer jag hem först här i vårt hus. Väldigt skönt tycker jag då jag får möjlighet att krypa ner i soffhörnet en stund och vila innan det är dags att ta sig an middagsbestyren. En sådan här dag i veckan är jag ganska mör i både kropp och knopp och känner inte för att dra igång något stort vad det gäller matlagning. Dock kände jag att vi nog hade gjort oss förtjänta av något lite gott och festligt till kaffet efter maten, men orken räckte inte till något större projekt.
Något som är både lätt och snabbt att fixa till när man är lite sugen på något gott är en liten smulpaj. Det ger en liten terapikänsla över att ställa sig och nypa ihop ingredienserna till en smulig massa och under den tiden som man styr med det hinner man bearbeta veckan för att sedan kunna lägga den bakom sig.
Idag blev det fyra små pajer istället för en stor och de blev fyllda med hallon och kardemumma. Man kan givetvis göra på de frukter eller bär som man har hemma, men den måste serveras med vaniljsås!
 
 
 
Smulig hallonpaj med kardemumma
1 stor eller fyra små
 
Smuldeg
  • 115 gram kallt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
Nyp samman alla ingredienser till en smulig massa.
 
Fyllning
  • 400 gram frysta hallon, eller andra bär
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 msk strösocker
  • smör till formen/formarna
Smörj formen/formarna.
Fyll formarna med hallonen.
Blanda kardemumma och strösocker och strö över hallonen.
Fördela smuldegen i formarna.
Grädda i mitten av ugnen, 200°, i 20 minuter.
Servera den gärna ljummen med riktigt kall vaniljsås.
 
 
 
 
 
Idag fick solljuset som letade sig in genom fönstret bestämma färgsättningen i bilderna. Det blir en härlig kontrast i dem då några är tagna när solen kikar fram helt och några bilder har solen en tunn molnslöja framför sig.
 
Imorgon är det kungens födelsedag och Valborgsmässoafton. I år har vi inget bestämt utan det blir nog en lugn tillställning här hemma för oss. Det är nu många år sedan vi var iväg och tittade på någon brasa då det oftast har varit ganska kallt och inte det roligaste vädret att vara ute i. Men ni som har en hög med ris som ni tänker elda upp i morgon, snälla ni ta en extra koll så att det inte ligger en liten igelkott och sover därinne.
 
Ta hand om dig!
Roligheter
Dagens blogginlägg är inställt idag på grund av roligheter! 
 
Ta hand om dig! 
❤