Mors dag

Grattis på er alla mammor därute! Jag hoppas att ni har haft en fin dag och att ni har njutit av lite extra uppmärksamhet för att just du är du.
Själv har jag haft mina barn här på middag och självklart en liten tårtbit efter det. Det blev också ett litet paket till mig med ett innehåll som passade mig med saker som jag normalt sett kanske inte riktigt skulle unna mig. Det blev en Glossybox som hade tagits fram speciellt för mors dag och det var många härliga produkter däri. Jag får testa dem vareftersom och kanske skriva någon rad om det här. Just nu har jag bara tittat på dem och provmålat nagellacket på min ena tumnagel. Tack mina älskade barn för paketet! ♥
Vacker ask från Glossybox.
 
 Lyxigt innehåll i boxen!
Givetvis så stod det en tårta på bordet till kaffet efter maten. Den här gången blev den fylld med två sorters mousse, björnbär och choklad, och dekorerad med mascarponegrädde, sugarpaste och jordgubbar. I chokladmoussen använde jag mig av mörk choklad och det gör att tårtan i sig inte blir jättesöt, men det söta väger ju sugarpasten upp, ibland lite för mycket kan jag tycka, men det kan vara ett ganska roligt material att jobba med om jag är på rätt humör. 
 
 
Morsdagstårta med jordgubbar 
ca 12 portioner
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggen och se till att det blandas väl.
Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, och grädda den i nedre delen av ugnen, 200°, i ca 30 minuter.
Stjälp upp botten och låt den svalna helt innan du lägger ihop tårtan.
 
Björnbärsmousse
  • 250 gram björnbär, frysta går bra
  • ¾ dl strösocker
  • 4 gelatinblad
  • 2½ dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka björnbär och strösocker i en kastrull ca 5 minuter.
Mixa bären till en slät puré och sila sedan bort kärnorna.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma purén.
Ställ purén att svalna i kylskåpet.
Vispa grädden tills den blir fast och vänd ner den avsvalnade purén.
Låt moussen sedan stå kallt i minst 2 timmar.
 
Chokladmousse
  • 100 gram mörk choklad
  • 2½ dl vispgrädde
Värm grädden i en kastrull, får ej koka, och smält samtidigt chokladen i grädden.
Låt blandningen svalna i kylskåp, minst 2 timmar men gärna över natten.
Vispa upp blandningen till en mousse med hjälp av elvisp.
 
Mascarponegrädde
  • 500 gram mascarpone
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
Vispa alla ingredienserna till en luftig och lite krämig massa.
 
 
När jag lade ihop min tårta så valde jag att på varje lager spritsa en ring av mascarponegrädden på ytterkanten av cirkeln. Detta för att undvika att fyllningen "blandar" sig med mascarponegrädden när jag ska täcka tårtan.
Första lagret består av ett tunnt lager jordgubbssylt och chokladmousse.
Andra lagret består av björnbärsmousse.
Jag täckte hela tårtan med mascarponegrädde och spritsade rosor i en ring på toppen.
Sidan på tårtan klädde jag med ett lager sugarpaste som jag formade lite rynkigt i ovankanten.
Inuti rosringen byggde jag upp med halverade jordgubbar.
Varje ros fick en sockerpärla och sist så strödde jag silverfärgat strössel över tårtan.
Ett vanligt tygband med hjärtan på knöts längst ner på tårtan.
 
 
Tårtfat från IKEA, fat med spetsmönster Panduro och resten loppisfynd.
Idag var det riktigt roligt att bygga tårtan och jag tyckte nog att de olika smakerna gifte sig bra med varandra. Jag var lite orolig över kombinationen björnbär- jordgubbe, men den fungerade bra. Det här är en standardttårtbotten som passar bra till fyllningar med grädde, kräm eller mousse. Du kan byta ut smakerna till de som du gillar bäst så har du snart fixat ihop en succetårta!
 
Vill bara avsluta med att visa er hur det ser ut i mitt kök när jag jobbar med min bakning, och då idag med att fixa iordning en tårta. Det är ingen ordning och reda, men efteråt när tårtan är färdig går det från kaos till kosmos...
 
 
 
Njut nu av resten av dagen och kvällen!
 
Var rädd om dig!
1 Sabelhagens olivlund - Maria :

skriven

Vilken fantastiskt fin tårta! Tänk om man kunde baka en sådan. Så sött med bandet runt också.
Ha det gott
Kram Maria

Svar: Tack så mycket! Jag tror säkert att du skulle klara av det du med. Jag misslyckas många gånger och lär av mina misstag, men dem visar jag inte här... :-) Ta hand om dig!
Viktoria Grönqvist Alvin

2 Carolina:

skriven

Hej!
Ser verkligen ut som en jättegod tårta. Är tyvärr glutenintolerant, men det går säkert att byta ut mjölet. Jag jobbar också som lågstadielärare och har en åk 2. Vilken årskurs har du? Hittade din blogg via fyra årstider.
Ha en fin kväll/ Carolina

Svar: Tårtan blev jättegod och du kan byta ut mängden vetemjöl mot potatismjöl så passar det dig också.Själv lämnar jag en 3:a nu till sommaren, vilket känns lite sorgligt då jag har haft dem sedan de började första klass.
Vad roligt att du hittade mig via Lotta! Hon och jag är gamla gymnasiekompisar.
Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: