Soliga söndag
Den här dagen har verkligen varit en dag att ta tillvara på. Det har funnits mycket att vara förundrad och tacksam över och helt underbart med solen som har visat sig från sin bästa sida och att det har varit varmt. Det har faktiskt varit så varmt att jag har legat ute och solat i bikini, utan att frysa. Det ni, ni som vet hur frusen jag brukar vara i vanliga fall.
Här har syrenerna börjat att slå ut och det doftar så ljuvligt. Just nu skulle jag bara vilja stanna tiden för att få chans att hinna med att njuta av hur vacker naturen är just nu. Det är något speciellt med färgerna på träden och alla blommor som slår ut nu. 
Så här vackert är det just nu hos oss här i Småland.
En solig dag som denna kräver ju också något gott till fikastunden. Här hemma fanns det inga bullar men väl ingredienser till att kunna baka några. Nu tänkte jag lite smart och ville ju absolut inte vara inne mer än nödvändigt och passade därför på att baka bullar i långpanna. Idag fick de bli smaksatta med lemon curd, men det går lika bra att använda vaniljkräm eller någon sylt man tycker är god.
 
Glas, flaska och handduk IKEA, fat och tång loppisfynd, bricka Hemtex.
Långpannebullar med lemon curd 
ca 24 stycken
  • 25 gram jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 7-8 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm tillsammans med den stötta kardemumman. 
Häll ner lite av mjölken i bunken med jästen och rör om till den har löst sig.
Tillsätt resten av mjölken.
Klicka ner smöret i degvätskan under omrörning tillsammans med strösocker och salt.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget tills degen släpper kanterna på bunken.
Bearbeta degen i maskinen i ca 5 minuter.
Låt degen jäsa, helst under plastfolie i ca 40 minuter.
Ta upp degen och platta ut den i en långpanna där du har lagt ett bakplåtspapper i botten.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Gör fördjupningar i degen, ca 24 stycken, där du fyller dem med lemon curd.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
Garnering
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk citronsaft
  • kallt vatten
Blanda samman ingredineserna till en smidig glasyr.
Spritsa glasyren över bullarna.
Skär sedan bullarna i lagom storlek så att alla bullar får en grop av lemon curd.
 
 
 
Vill du kan du göra din egen lemon curd, det är inte svårt. Det du behöver tänka på är att du gör den så pass långt innan så att den har chansen att svalna innan du använder den.
 
 
Lemon curd 
1 burk
  • 3 citroner
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 125 gram smör
Tvätta citronerna i ljumet vatten.
Riv skal och pressa saften ur dem och häll det i en kastrull.
Tillsätt ägg och strösocker i citronblandningen och ställ kastrullen på spisen.
Vispa hela tiden tills det har blivit en tjock kräm.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
Vispa tills allt har blandat sig väl.
Häll upp på burk och kyl ner lemon curden innan du använder den.
 
Ta vara på livet och var rädd om dig!