Fläderbärsmarmelad
Den här helgen, eller rättare sagt lördagen, har jag varit väldigt aktiv i köket. 
Gårdagen bjöd på den fantastiskt goda päronpajen som jag skrev om igår, men jag hann även med att koka fläderbärsmarmelad. 
Jag trodde ärligt talat inte att man kunde använda fläderns bär till någonting egentligen, men jag snubblade över ett recept där man hade kokat marmelad på bären. På vår buske fanns det relativt gott om bär och nu var de så fina och blanka så jag tyckte att det var synd att bara låta dem förfaras.
Iväg till Systembolaget för att inhandla en liten flaska Halland fläder, då receptet kräver det och vi har sällan eller aldrig någon sprit hemma, så visst får man ibland inhandla ingredienser som man inte vet om man kommer att använda upp eller inte. Men Halland fläder kanske fungerar i medicinskt syfte också. Kan hända att jag provar det någon gång när nöden, eller tillståndet, kräver det...
 
 
 
 
 
 
 
Så ut och plocka av de bären som fanns och sedan in och koka marmelad.
Det blev en riktigt god marmelad med en smak som är svår att beskriva. Jag trodde att det skulle bli en mer destingt flädersmak, men som du endast anar. Ja, har du möjlighet att prova att koka en omgång så kan jag verkligen rekomendera denna. Kan tänka mig att den blir riktigt god till lite os och kex vid lite festligare tillfällen.
 
 
 
Fläderbärsmarmelad 
Ca 5 dl färdig marmelad
  • 1 l fläderbär
  • 5 dl syltsocker
  • 1 vaniljstång
  • saft från 1 citron
  • 1 dl Hallands fläder brännvin
Koka upp bären och sockret i en väl tilltagen kastrull.
Låt det koka i 30 minuter och skumma väl.
Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet.
Tillsätt både stång och innehåll samt saften från citronen i bären.
Låt allt koka ytterligare i 30 minuter.
Tillsätt Hallands fläder och låt allt koka upp.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
Förvara i kylskåp när de har svalnat.
 
 
 
 
 
Idag passade vi på att ta en rejäl motorcykelsväng. Den blev så pass lång att det till och med blev ett fikastopp mitt i. Men jag tror nog att det var sista gången jag följde med på en tur den här säsongen. Jag frös visserligen inte då jag hade både underställ och tjocksockar på mig, men nu är det "sent" på året för den aktiviteten för min del och att frysa när man är ute och åker är ingen höjdare och då är det bättre att stanna hemma. 
Jag tror dock att min man kommer att åka några gånger till, men han är ju som sagt var inte lika frusen som mig.
 
Nu fortsätter jag att njuta av söndagen och hoppas att du gör detsamma!
 
Ta hand om dig!