Hockeytårta HV71
Som "tårtbakerska" så får man önskemål om hur just deras tårta ska se ut. Jag har bakat både vanliga gräddtårtor och Pinocciotårtor till mer udda tårtor som "torntårtor" och andra olika barnfigurer och intressen. 
Den här helgen var det kalas för ett av min mans barnbarn och där önskemålet var en tårta med smak av hallon och blåbär, jättegod kombination, och den skulle vara en HV71-tårta. 

Här blev det en utmaning igen om vilken design den skulle göras och slutresultatet blev en fyrkantig tårta med HV71´s märke på. Det var lite som att lägga pussel då märket skulle innehålla tre olika färger och jag fick klippa ut bit för bit så jag fick en mall att skära efter. Annars tror jag inte att jag hade klarat ut det!

Min man tyckte förstås att det blev en jättefin tårta, han hejar på HV71, medans jag fick se det som ett "jobb" då jag är LHC-fan istället. Men smaken, den var det inget fel på. Jag gjorde enbart mousse-fyllningar den här gången och jag hittade ett nytt recept som jag provade. Det gav en lagom len och söt mousse där smakerna verkligen fick komma fram. 
 
 
HV71-tårta 
ca 20 personer
 
Tårtbotten
  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl potatismjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten och blanda väl.
Häll smeten i en smord och mjölad form, 25x25 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugen, 175°, ca 25 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
 
Hallonmousse
  • 250 g frysta hallon
  • 2 gelatinblad
  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 nypa bakpulver
Mixa hallonen till en slät puré och sila bort kärnorna.
Låt purén koka upp i kastrull.
Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter.
Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
Låt purén svalna lite.
Vispa äggulor och strösockret fluffigt.
Blanda ner äggsmeten i hallonpurén.
Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget.
Låt moussen stå till sig en liten stund.

Blåbärsmousse
  • 250 g frysta blåbär
  • 2 gelatinblad
  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 nypa bakpulver
Mixa blåbären till en slät puré.
Låt purén koka upp i kastrull.
Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter.
Krama ur vattnet och blanda med blåbären.
Låt purén svalna lite.
Vispa äggulor och strösockret fluffigt.
Blanda ner äggsmeten i blåbärspurén.
Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner blåbär- äggsmeten lite i taget.
Låt moussen stå till sig en liten stund.
 
Smörkräm
  • 600 gram rumsvarmt smör
  • 12 dl florsocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • 2 dl kokande vatten
Rör smör, florsocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Tillsätt det varma vattnet lite i taget, eventuellt behöver du inte allt.
Vispa krämen i 10 minuter.
 
Dekoration
  • 500 gr mörkblå sugarpaste
  • 250 gr gul sugarpaste
  • 250 gr vit sugarpaste
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Bred blåbärsmousse på den första bottendelen och täck med en bottendel.
Bred hallonmousse på bottendelen och täck med den sista bottendelen.
Jag brukar göra detta dagen innan jag ska dekorera tårtan och förvarar den i kylskåpet över natten.
Bred ett jämnt lager smörkräm över hela tårta.
Kavla ut sugarpasten ca 2 mm tjock och täck tårtan på valfritt sätt.
 
 
Min man skrev på sitt IG-konto att det var den snyggaste tårta jag gjort hittills. Har nog mest med motivet att göra tror jag! Talet 10 står för födelsedagsbarnets ålder.
Nu ska vi fortsätta att ta det lugnt efter kalasandet. Jag har dock städat köket efter tårtbakningen då det känns som om det är socker överallt efter jag har varit igång. Men då blir det ju ett sött kök!
 
Ta hand om dig!