Harry Potter-tårta i den intensiva tårthelgen

Ja, nu kanske ni helt enkelt tröttnar på mig och mina inlägg om tårtor, men det blir det sista från den här helgen. Jag lovar!
Den här gången var det en 12-årig tjej som önskade sig en Harry Potter-tårta med den lilla Dobby sittandes uppepå och viktigt var att han skulle ha sina röda skor på sig som han (tydligen) är väldigt stolt över. Som tur var så skickade mamman till beställaren, eller om jag ska säga att det var mamman som var beställaren, ja strunt samma, bilder på hur den lilla krabaten skulle se ut och lite önskemål för övrigt. Smakerna skulle vara blåbär och choklad, vilket är en fantastisk god kombination, och för första gången så använde jag mig även av sugarpaste med smak av choklad vilket, hör och häpna, fick tummen upp av mig. Jag tycker annars att sugarpaste är i det sötaste laget, men denna chokladsmak tog udden av den "gnissliga" känslan som annars kan infinna sig när det gäller en sockerhalt på över 50 procent!
 
Nu fick jag mig verkligen en utmaning att skapa en figur som jag måhända kan ha sett ett par minuter av på film och då inte skaffat mig någon större uppfattning om. Tyckte att det var svårt att hitta bilder på nätet också, då det annars är ett bra verktyg för mig att hålla mig uppdaterad om figurer som jag inte har någon större vetskap om. Som tur var lyckades jag hitta ett snabbklipp där precis den Dobby modelleras som skulle vara på tårtan. Men med ett klipp som spelas upp i ett rasande tempo så var det bara att titta och titta om och pausa femtioelva gånger där imellan. Ändå dröjde det nog till sjunde eller åttonde tittningen innan jag hann upptäcka att hon hade modellerat ögonlock på krabaten och det hade jag totalt missat! Men som tur var så var det bara att "kleta" dit ett par så var det som det skulle sedan. För första gången fick jag skapa ett par ögon där det även skulle målas kring och på iris. Pilligt var det och det gällde att vara stadig på hand men för att vara första försöket någonsin så är jag mer än nöjd.
 
 
Harry Potter-tårta med Dobby 
ca 20 personer
 
Botten
  • 6 ägg
  • 2¼ dl strösocker
  • 2¼ dl vetemjöl
  • ¾ dl maizena
  • 2¼ tsk vaniljsocker
  • ¾ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, maizena, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20x25 cm.
Grädda den i mitten av ugnen, 175°, ca 30 minuter.
 
Blåbärskompott
  • 500 gr blåbär, frysta eller färska
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1¾ dl strösocker
  • 4 tsk potatismjöl
Låt allt sjuda i 5-8 minuter.
Låt svalna.
 
Mjölkchokladfluff
  • 6 dl vispgrädde
  • 360 gr mjölkchoklad
Värm grädden försiktigt i en kastrull.
Bryt ner chokladen i grädden och rör försiktigt till all choklad har smält.
Låt blandningen stå i kylskåpet över natten. 
Vispa upp blandningen till ett härligt fluff.
 
Smörkräm
  • 450 gr rumsvarmt smör
  • 9 dl florsocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1½ dl kokande vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och låt sedan allt vispas kraftigt i minst 5 minuter.
 
Montering
  • tårtbotten, delad i tre delar
  • blåbärskompott
  • mjölkchokladfluff
  • smörkräm
  • ca 700 gr sugarpaste i valfria kulörter
Spritsa smörkräm på kanten av bottendelen.
Fyll med blåbärskompott inuti.
Täck med den andra bottendelen.
Bred mjölkchokladfluffet på botten och täck med den tredje och sista delen.
Nu brukar jag låta tårtan få vila minst tre-fyra timmar i kylskåp, men helst över natten.
Täck tårtan med ett jämnt lager smörkräm.
Kavla ut sugarpasten och täck tårtan i valfritt mönster.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska vi njuta av att det är Valborgsmässoafton och en extra dag ledigt tillsammans imorgon! Vi ska inte göra något speciellt ikväll utan äta lite gott och bara njuta av att det nu trillar över till maj månad! Tänk vad tiden går fort! Det är svårt att hinna med och det är lätt att glömma bort att njuta av den här tiden som är, även de dagar som inte innehåller strålande solsken och vårvarma vindar!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: