Blaze-tårta och olika sorters jobb
Jag kan verkligen göra skillnad på jobb och jobb. Det finns roliga, tråkiga, händelserika, lärdomsfulla, insiktsfulla, långsamma, snabba, ja du hör. Det finns ungefär lika många olika sorters jobb som det finns människor, för det är väldigt personligt hur man upplever dessa jobb.
Nu kanske jag ska förtydliga vad jag menar med jobb. Då jag sällan eller aldrig skriver om mitt "riktiga jobb" här, det vill säga det jobb som gör att det kommer in en lön på kontot varje månad, så är min syftning på jobb allt annat än det som genererar i pengar. Jag menar, tänk efter vad du har gjort idag under hela dagen så kommer du säkert på en hel del. Vissa kanske inte skulle kalla benämna det som jobb utan kanske hellre använda ord som syssla eller uppdrag, men jag tänker mig det som i termen jobb och du tänker det i termen som passar dig, och om du då funderar lite så hittar du säkert en hel del som du har gjort idag med varierande rolighetsfaktor och så vidare.
 
 
Jag har faktiskt till största del idag gjort jobb som har varit roliga, med undantag ett enda så jag känner mig nöjd, stolt och glad över det. Sedan kan jag känna en stolthet och klapp på axeln då jag genomfört sådant som är såååååå tråkigt, men jag gjorde det!
Idag har jag levererat en tårta till en 2-åring som har Blaze som största intresse. Jag hade själv inte en aning om vad det var för något innan jag fick förfrågan från 2-åringens mamma, men nu har jag lärt mig en del om hur den ser ut iallafall. En utmaning att modellera och då jag aldrig har gjort en bil i mitt liv förut så var det till att fundera ut bästa sättet att göra det på. Men med expertråd från maken och ett evigt Googlande så kom jag fram till en prototyp som jag sedan byggde vidare på. Det blev mycket detaljer och här är det bra att ha en hel del fantatsi och uppfinningsrikedom då jag till exempel använde mig av en utstickare till murgröneblad för att göra däckmönstret av. 
Att göra tårtor till barn är det mest skrämmande jag vet. De är så brutalt ärliga och gillar de inte det de ser så uttrycker de sig också verbalt. Nu var inte jag med på kalaset och fick höra någonting, men en bild på Instagram sa mer än ord då jag fick se glädjen i pojkens ögon. Jag tror verkligen att det blev ett lyckat kalas.
 
Tårtan är en Prinsesstårta som jag har täckt med blå marsipan och alla dekorationer gjorda i sugarpaste. Att göra just Prinsesstårta kan vara en bra idé när det gäller att göra tårtor till barn då det är enkla milda smaker som faller de flesta i smaken och då jag använder mig av frusna hallon och inte sylt i tårtan så blir den heller inte så jättesöt, vilket väger upp det andra som är en hel del sötma i. Det gäller att kunna göra en avvägning kring just det söta för att få en tårta som blir god och inte så full med socker så att det gnisslar i tänderna.
 
 
Blaze-tårta 
8-10 personer
 
Tårtbotten
 • 4 ägg
 • 1½ dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1½ dl vetemjöl
 • ½ dl maizena
 • ½ tsk bakpulver
 • 1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och mjölad springform, 18 cm i diameter.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30-35 minuter.
 
Vaniljkräm
 • 500 gr mjölk
 • 2 st vaniljstänger. delade
 • 120 gr äggulor
 • 125 gr strösocker
 • 40 gr maizena
 • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Till montering
 • 1 l vispgrädde
 • ca 300 gr frysta hallon
 • 500 gr marsipan, färgad i valfri kulört
 • sugarpaste av valfria kulörter
 • pastafärg
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Spritsa en ring med vaniljkräm på den understa botten och fyll sedan med frusna hallon.
Vispa grädden.
Blanda samman 200 gr vaniljkräm med 400 gr vispad grädde.
Stryk ett lager med vaniljkrämsgrädde över bären och täck med en bit av botten.
Bred ett ganska tjockt lager med vaniljkrämsgrädde på botten.
Täck sedan med den sista delen av tårtbotten men lägg den skurna sidan upp.
Bred ett lager med grädde över hela tårtan.
Kavla ut marsipanen lagom tjock och täck sedan tårtan.
Skär rent längst kanten.
Dekorera tårtan med valfria figurer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta njuta av att det är lördag och att det är vår! Jag har planterat en hel del penséer idag och det gör verkligen skillnad med lite blommor och färg i den annars så lite brun-grå-trista utemiljö som vi har just nu. Men snart, snart grönskar det i dalens famn! Eller iallafall här på Åkerdala!
 
Ta hand om dig!