Frost-tårta i en intensiv tårthelg

Den här helgen har verkligen gått i tårtans tecken och en hel del nya tankar och idéer har vuxit fram i mitt huvud. Jag har haft möjlighet att träna på det mesta inom tårtskapandet och hela tiden tänjt på mina gränser för vad jag trott mig klara av! Och då jag summerar det hela och reflekterar vad jag gjort så kan jag alltid förbättra mig, ni vet det där att sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna, men även att jag kan en jäkla massa och har förstått att jag kan det också.
 
Jag tänkte presentera en tårta idag ,Frost-tårtan, och lämnar det andra till en annan dag som imorgon kanske eller en dag då det känns som en bra dag att göra det på. 
Det är spännande då jag trodde att jag visste precis hur denna lilla tjej såg ut då jag blir lite mer eller mindre matad med bilder på Frost varje dag på jobbet. Men när jag sedan skulle skapa tårtan så insåg jag att jag hade faktiskt inte jättekoll på henne. Tur var att jag skulle bygga upp tårtan kring en docka, men då det gällde färgerna i klänningen så var det bara att använda det där fantastiska verktyget Google och kontrollera min bild som jag skapat i huvudet kontra orginalet. Och tur var väl det för hade jag gjort efter eget huvud så hade inte färgerna blivit så likt som de skulle.
Tårtbeställaren hade önskemål om smakerna jordgubb, vaniljkräm och grädde och då de jordgubbar som finns i affären nu är ganska okej i smaken så valde jag att använda mig av färska bär och då blir det också en lite fräschare tårta om du frågar mig. Färska bär är alltid godast enligt mitt tycke.
Till den här tårtan så gjorde jag två tårtbottnar men använde mig bara av en del av den andra botten när jag byggde tårtan. Men det finns så mycket annat gott man kan göra av de rester som blir som till exempel de Pop up-cakes som jag skrev om igår...
 
 
Frost-tårta 
10 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl maizena
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, maizena, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 20 cm i diameter.
Grädda den i mitten av ugnen, 175°, ca 30 minuter.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Smörkräm
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och låt sedan allt vispas kraftigt i minst 5 minuter.
 
Montering 
  • 2 tårtbottnar
  • vaniljkräm
  • 5 dl vispad grädde
  • jordgubbar
  • smörkräm
  • 500 gr sugarpaste
  • pastafärger
  • sockersnöflingor
Klä en bunke med plastfolie, det ska vara en bra form för "kjolen". Jag använder mig av metallskålen som är till min KitchenAid men om du inte har någon sådan så går det bra med en glasskål eller liknande, bara den är rund i botten.
Dela varje tårtbotten i tre delar.
Nu när du fyller tårtan får du tänka att du fyller den "uppochner" då botten av skålen är den del som blir toppen på kjolen.
Lägg en bit av tårtbotten i botten av skålen, det lättaste är att skära ut en lagon stor kilformad bit från den så att kanterna lagom går ihop.
Bred ett lager med vaniljkräm och täck med en bottendel.
Bred vispad grädde och täck med skivade jordgubbar.
Täck med en bottendel.
Bred vaniljkräm, vispad grädde och jordgubbar på den sista delen och täck med en bottendel.
Låt gärna tårtan vila i kylen över natten då den behöver vara stadig och stabil vid det fortsatta skapandet.
Stjälp upp tårtan och ta bort plastfolien.
Gör ett hål i tårtan som passar för den tilltänkta dockan. Jag brukar vira plastfolie runt benen på dockan dels för att få dem att hålla ihop men främst för att slippa kladda ner dockan då den kanske ska lekas med senare.
Behöver dockan kläs på överkroppen så brukar jag göra det nu då jag tycker att det är lättast att hantera den då den inte sitter fast i tårtan.
Sätt fast dockan i tårtan och spackla smörkräm över kjolen.
Klä kjolen i valfri design.
Dekorera klänningen med sockersnöstjärnor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag blev så glad av de fina bilder som jag fick på födelsedagsbarnet och få se glädjen i ögonen och det fantastiska leendet som hon visade. Det är så mycket mer värt att få se dessa leenden från nöjda barn än vad pengar kan ge. Barn är "svåra kunder" då de alltid är så ärliga i sina omdömen. Är det inte bra nog, ja då får man veta det! Visst är det härligt!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: