Annorlunda konfirmationstårta med Gollum
Jag tycker om när jag får förfrågningar om tårtor som är lite utöver det vanliga. Den där lilla extra "knorren" som gör tårtorna lite speciella och annorlunda, som speglar personen i fråga som är den som tårtan är riktad mot. 
Den här konfirmationstårtan blev just något annorlunda och därför också något extra roligt för mig att göra. 
Det började med de sedvanliga önskemålen om smak och utseende hallon och choklad och en bok med namn, datum och ett kors... och sedan om Gollum kunde kika fram någonstan. Här går jag igång på denna lite udda önskemål om Gollum. Klart häftigt och vi kom fram till att han skulle sitta och hålla i korset, det fick bli hans "precious" här på den här tårtan.
 
Att modellera en liten Gollum/Sméagol har jag inte gjort förut, men då jag för längre sedan gjorde en liten Dobby från Harry Potter så hade jag ändå en grund att bygga på och ändra till de karaktäristiska drag som Gollum har. De stora ögonen och de insjunkna kinderna, stora händer och fötter och den magra kroppen blev till och sittandes på en sten med korset i famnen så hamnade ha till slut på den svarta boken tillsammans med lite röda rosor (för att tillföra lite färg till det hela). 
 
Det blev en stor tårta, 25 personer, fylld med hallonkompott och mörk chokladmousse. Jag täckte den med marängsmörkräm smaksatt med lite citron samt sockerpasta till både bok och figurer.
 
 
Konfirmationstårta 
25 personer
 
Botten
  • 8 ägg
  • 4¼ dl socker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 2½ dl potatismjöl
  • 3½ tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 22x30 cm.
Grädda botten i mitten av ugnen 175°, i ca 40 minuter.
Stjälp upp botten på ett galler och låt svalna.
 
Hallonkompott
  • 5 gelatinblad
  • 600 gram hallon, frysta eller färska
  • 3 dl strösocker
Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka ihop hallon och strösocker i ca 10 minuter.
Ta kastrullen från plattan.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i de heta hallonen under omrörning.
Häll upp kompotten i en burk och låt svalna.
 
Mörk chokladmousse
  • 300 g mörk blockchoklad
  • 4 st äggulor
  • 6 dl vispgrädde
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad.
Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
Vispa grädden och vänd ner den i den smälta chokladen.
 

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita (ca 10 st)
  • 440 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 680 g smör, rumstempererat
  • ev. citronextrakt
Koka vatten och strösocker till 118 grader.
Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål och häll under tiden i sockerlagen i en tunn stråle.
Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning.
 
Montering
  • ca 1½ kg sockerpasta
  • pastafärger i valfria kulörer
  • guldfärg
Dela botten i tre delar.
Bred hallonkompott på den första delen och täck med den andra delen av botten.
Bred chokladmousseen på botten och täck med den sista delen.
Låt gärna tårtan vila över natten.
Bred ett jämnt lager marängsmörkräm över tårtan.
Kavla ut sockerpastan, ca 2 mm tjock, och täck tårtan.
Dekorera på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
 
Ibland så skulle jag vilja ha en "privat" fotograf som är med mig då jag håller på och modellerar de olika figurer som jag gör samt de olika momenten som sker när jag täcker tårtan. Att bara delge er hur jag gör i ord kan vara svårt att förstå, men om det är något som du undrar över så är det bara att skicka iväg en kommentar här under eller ett mail så ska jag svara så gott jag kan.
 
Ni får jättegärna klicka på hjärtat här under mitt inlägg om ni gillar det ni ser och läser, det gör mig jätteglad!  En snäll kommentar är också jättevälkommet om du vill ge. Jag svarar på alla kommentarer som kommer in och är värda att svara på! 😍
 
Ta hand om dig!