- 5 ägg
- 3 dl socker
- 1½ dl vetemjöl
- 1½ dl potatismjöl
- 2½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 20 cm alternativt 25 cm i diameter.
Grädda botten mitt i ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter, stickan ska vara torr när du känner på botten.
Stjälp upp botten på ett galler och låt svalna helt.
Fyllning nedre våningen
Passionsfruktmousse
- 8 gelatinblad
- 6 st passionsfrukter
- 3 dl färdig passionsfruktsjuice
- 1 dl strösocker
- 6 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Skrapa ur passionsfrukterna och sila bort kärnorna.
Häll juicen i en kastrull tillsammans med 1 dl av den köpta juicen och tillsätt strösockret.
Låt det koka upp ochlåt det koka tills allt socker löst upp sig.
Ta kastrullen av från plattan.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma juicen.
Tillsätt resterande av juicen i blandningen.
Låt blandningen svalna.smält ner gelatinbladen och häll i resten av juicen och rör om.
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Vänd ner den avsvalnade juicen.
Vit chokladmousse (räcker till båda våningarna)
- 250 g vit choklad
- 4 dl vispgrädde
- 200 g färskost, t ex Philadelphia
Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden hårt. Rör philadelphiaosten mjuk och blanda den med chokladen. Blanda samman allt.
Citronmousse
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- ¾ dl strösocker
- ½ dl saft och skal från 1 citron
- 3 gelatinblad
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
Vispa crème fraîch med strösocker tills sockret löst sig och blandningen tjocknar.
Smält gelatinet i citronsaften några sekunder i en kastrull och rör sedan ner det i créme fraiche blandningen tillsammans med det rivna citronskalet.
Vispa grädden ganska fast och vänd ner grädden i blandningen.
Marängsmörkräm
- 300 g äggvita (ca 10 st)
- 440 g strösocker
- 120 ml vatten
- 680 g smör, rumstempererat
- ev. citronextrakt
Koka vatten och strösocker till 118 grader.
Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål och häll under tiden i sockerlagen i en tunn stråle.
Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning.
Montering
- ca 1kg sockerpasta
- pastafärg i valfria kulörer
- strösselpärlor
- glitterpulver
Dela varje botten i tre delar.
Den stora botten fyller du med passionsfruktmousse i det första lagret och vit chokladmousse i det andra.
Den lilla botten fyller du med citronmousse i det första lagret och vit chokladmousse i det andra.
Låt dem gärna vila i kylskåp över natten.
Täck båda bottnarna med ett slätt lager marängsmörkräm.
Kavla ut sockerpastan ca 2 mm tjock och täck båda bottnarna.
Sätt tre-fyra stöttor i den nedre botten för att hålla upp den översta våningen.
Dekorera tårtan på valfritt sätt.
Här regnar det ikväll och jag ska snart krypa upp i soffan och titta på Ernst som jag missade i torsdags. Det är redan skumt och jag tror att det är dags att tända lite ljus här för att mota bort höstkänslan. Eller det blir måhända en större höstkänsla med levande ljus? Men den chansen tar jag för det blir ju så mycket mysigare!
Ta hand om dig!
♥