Doptårta
Livet består av många olika tillfällen som man gärna kan fira med tårta. Det är födelsedagar, namnsdagar, vinster och positiva förändringar och mycket annat som till exempel dop.
 
Jag har hjälpt lilla Lowa och hennes föräldrar med en tårta till hennes stora dag då hon ska döpas. För lilla Lowa och hennes familj innebär det säkerligen att få träffa släkt och vänner som får vara med och fira denna dag och självklart så ska det bjudas på tårta!
Här var det önskemål om en våningstårta med lite olika smaker i de olika våningarna. Den nedre delen innehåller passionsfruktmousse i det första lagret och vit chokladmousse i det andra, den övre våningen innehåller citronmousse i det första lagret och vit chokladmousse i det andra. Jag har aldrig förut skapat en tårta där man har valt att ha olika smaker i de olika våningarna men jag måste medge att jag gillar idén och kan säkerligen använda mig av det konceptet fler gånger, men kanske med andra smaker.
Tårtan spacklades med marängsmörkräm och täcktes med sockerpasta. Alla dekorationer gjordes i sockerpasta och för första gången så gjöt jag en bebis i min nya gjutform. Jag hade förutfattade meningar om att det skulle vara jättesvårt att gjuta i form, men det gick på första försöket. Nybörjartur kanske?
 
 
Doptårta 
25 personer
 
Bottnar
Då bottnarna bakas på lika sätt, men med olika mängd ingredienser så ger jag er mängderna först och under dessa hittar du tillvägagångssättet.
 
20cm i diameter
  • 4 ägg
  • 2½ dl socker
  • 1¼ dl vetemjöl
  • 1¼ dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
25cm i diameter
  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl potatismjöl
  • 2½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 20 cm alternativt 25 cm i diameter.
Grädda botten mitt i ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter, stickan ska vara torr när du känner på botten.
Stjälp upp botten på ett galler och låt svalna helt.
 
Fyllning nedre våningen
 
Passionsfruktmousse
  • 8 gelatinblad
  • 6 st passionsfrukter
  • 3 dl färdig passionsfruktsjuice
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Skrapa ur passionsfrukterna och sila bort kärnorna.
Häll  juicen i en kastrull tillsammans med 1 dl av den köpta juicen och tillsätt strösockret.
Låt det koka upp ochlåt det koka tills allt socker löst upp sig.
Ta kastrullen av från plattan.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma juicen.
Tillsätt resterande av juicen i blandningen.
Låt blandningen svalna.smält ner gelatinbladen och häll i resten av juicen och rör om.
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Vänd ner den avsvalnade juicen.
 
Vit chokladmousse (räcker till båda våningarna)
  • 250 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia

Smält chokladen i vattenbad.                                                                                                                            Vispa grädden hårt.                                                                                                                                                Rör philadelphiaosten mjuk och blanda den med chokladen.                                                                        Blanda samman allt.

Citronmousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • ¾ dl strösocker
  • ½ dl saft och skal från 1 citron
  • 3 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
Vispa crème fraîch med strösocker tills sockret löst sig och blandningen tjocknar.
Smält gelatinet i citronsaften några sekunder i en kastrull och rör sedan ner det i créme fraiche blandningen tillsammans med det rivna citronskalet.
Vispa grädden ganska fast och vänd ner grädden i blandningen.

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita (ca 10 st)
  • 440 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 680 g smör, rumstempererat
  • ev. citronextrakt
Koka vatten och strösocker till 118 grader.
Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål och häll under tiden i sockerlagen i en tunn stråle.
Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning.
 
Montering
  • ca 1kg sockerpasta
  • pastafärg i valfria kulörer
  • strösselpärlor
  • glitterpulver
Dela varje botten i tre delar.
Den stora botten fyller du med passionsfruktmousse i det första lagret och vit chokladmousse i det andra.
Den lilla botten fyller du med citronmousse i det första lagret och vit chokladmousse i det andra.
Låt dem gärna vila i kylskåp över natten.
Täck båda bottnarna med ett slätt lager marängsmörkräm.
Kavla ut sockerpastan ca 2 mm tjock och täck båda bottnarna.
Sätt tre-fyra stöttor i den nedre botten för att hålla upp den översta våningen.
Dekorera tårtan på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här regnar det ikväll och jag ska snart krypa upp i soffan och titta på Ernst som jag missade i torsdags. Det är redan skumt och jag tror att det är dags att tända lite ljus här för att mota bort höstkänslan. Eller det blir måhända en större höstkänsla med levande ljus? Men den chansen tar jag för det blir ju så mycket mysigare!
 
Ta hand om dig!